Από το Σικάγο αγρότισσα στην Ικαρία

Η ζωή στην Αμερική, αλλά η καρδιά στην Ικαρία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ονομάζεσαι;  Με λένε Χριστίνα Ρούσσου. Ονομάζομαι Δέσποινα Ξηρού. Είναι 18 Ιανουαρίου του 2024, είμαι ερευνήτρια για το Istorima καιτάξει. Έχουν και τους γονείς τους εδώ. Έχει... υπάρχει μια αυτή που είναι πέρα δώθε. Βλέπουν και εμένα. Γιατί εγώ δύσκολα... πάω εκεί. Ναι.

Ο ερχομός στην Ικαρία, οι πρώτες εντυπώσεις, η εργασία στο καφενείο

00:07:49 - 00:16:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άρα από μικρή ήσουν έτσι... ήθελες εδώ να περνάς πιο πολύ χρόνο. Ήθελα, ήθελα εδώ. Μου άρεσε εδώ πέρα. Αλλά εντάξει, ένας λόγος που, ας πού λίγο Αμερική, να τον δω, ξέρεις, μια βόρτα έτσι πού και πού, γύρναγα εδώ. Και αυτό έγινε κι αυτό τέσσερα–πέντε χρόνια, αυτό το πέρα–δώθε.

Ενότητα 3

Οι αγροτικές εργασίες, ο καιρός και η καθημερινότητα, η κοινωνική αντιμετώπιση μιας γυναίκας αγρότισσας

00:16:34 - 00:36:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αλλά στη διάρκεια που γινόταν αυτό, είχα χάσει και τότες τον παππού μου, του πατέρα μου ο πατέρας. Και έμεινε έτσι μόνη η γιαγιά. Μετά ο πατι να τα ξέρεις όλα. Αυτό, ξέρω να μαζεύω χόρτα. Πρέπει να τα ξέρεις. Να ράβεις, να... Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να... Να μαγειρέψεις. Αυτό.

Ενότητα 4

Αλλαγές και σημερινή κατάσταση του νησιού, τουρισμός και οικονομική δυσχέρεια, η παρότρυνση στις γυναίκες

00:36:28 - 00:44:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και τώρα είσαι εδώ είκοσι χρόνια σχεδόν.  Ναι. Παναγία μου, ναι.  Και πώς το βλέπεις; Περνάνε τα χρόνια. Περνάνε πολύ πολύ γρήγορα τα χρό ποτέ, τίποτα. Εκεί, με τα μούτρα πιο πολύ να χώνεσαι και να κάνεις. Αυτό, δύναμη, τίποτα άλλο.  Τέλεια. Ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Η Χριστίνα Ρούσσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο των ΗΠΑ, ως κόρη Ικαριωτών μεταναστών στην Αμερική. Ωστόσο, από πολύ μικρή ηλικία, επισκεπτόταν το νησί κάθε καλοκαίρι. Θυμάται τα παιχνίδια της στη φύση, τις γεύσεις από τα οικογενειακά τραπέζια και τις αγροτικές εργασίες των παππούδων της. Προτιμώντας την ήρεμη ζωή του νησιού, αλλά παρακινημένη και από έρωτα, στα 18 της χρόνια ήρθε από την Αμερική στην Ικαρία, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Στην αρχή εργάστηκε σε καφενείο, αλλά και ως κομμώτρια. Σύντομα, όμως, η ανάγκη να βοηθήσει τον παππού της στην καθημερινότητά του την οδήγησε να ανακαλύψει την αγάπη της για τις αγροτικές εργασίες. Με την ενθάρρυνση του παππού της, δεν άργησε να καταπιαστεί με τσάπες, χορτοκοπτικά και αλυσοπρίονα. Μας μιλά για τις δουλειές της στα χωράφια, τα φυτά που καλλιεργεί, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τον καιρό και άλλους παράγοντες. Ακόμα, μας προσφέρει μια ματιά στην καθημερινότητά της. Θίγει επίσης το πώς αντιμετωπίζεται μια γυναίκα αγρότισσα από την τοπική κοινωνία. Τέλος, προβληματίζεται για τον υπερτουρισμό και την οικονομική δυσχέρεια που πλήττει σήμερα το νησί. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να προσπαθεί και να καταπιάνεται με όλες τις σκληρές γεωργικές δουλειές, τις οποίες τονίζει πως κάθε γυναίκα έχει τη δύναμη να κάνει.

Χριστίνα Ρούσσου

Δέσποινα Ξηρού