Μαστόδοντας Νεοκαισάρειας: Μία βόλτα στο χωριό που εξελίχθηκε σε μία σημαντική ανακάλυψη

Ενότητα 1

Η τυχαία ανακάλυψη: Το χρονικό της προσπάθειας να διασωθούν τα ευρήματα του μαστόδοντα και οι ανασκαφές

00:00:00 - 00:14:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, καλημέρα! Καλημέρα σας! Πείτε μου λίγο το όνομά σας. Ξενίδης Νικόλαος του Σωκράτη. Λοιπόν, σήμερα είναι Κυριακή, είναι 26 Νοεμ, βιωματικά. Τη διαδικασία... Εγώ είμαι επαγγελματίας, σιδεράς ήμουν, ήμουν διαφορετικός. Σας έδιναν έτσι οδηγίες; Η εμπειρία ήταν άλλη.

Ενότητα 2

Η εμπειρία του αφηγητή από τη συμμετοχή του στις ανασκαφές και τα συναισθήματά του για την ανακάλυψη

00:14:20 - 00:22:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς που συμμετείχατε τόσο ενεργά και τα βλέπατε από κοντά; Ήταν η ευχαρίστηση που μπορώ να σου πω. Είμαστε...εσείς πια, έχετε συνδράμει στην ιστορία του τόπου. Όσο μπόρεσα. Οπότε είστε σημαντικό πρόσωπο. Ευχαριστώ πάρα πολύ, ευχαριστώ! Παρακαλώ!

Περίληψη

Ο Νικόλαος Ξενίδης διηγείται την ιστορία ανακάλυψης του μαστόδοντα της Νεοκαισάρειας, ενός πρωτόγονου προβοσκιδωτού που έζησε στην ευρύτερη περιοχή πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια. Ο αφηγητής, όταν έκανε τη βόλτα του έξω από το χωριό, ούτε φαντάστηκε ότι θα ερχόταν αντιμέτωπος με μία τόσο σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα συνέδραμε καθοριστικά στην εξέλιξη της τοπικής κοινότητας. Στη συνέντευξη αυτή, περιγράφει το χρονικό της προσπάθειας διάσωσης των ευρημάτων και τον προσωπικό του αγώνα να παραμείνουν αυτά στην περιοχή και να αναδειχθούν.

Νικόλαος Ξενίδης

Σοφία Σιώκα

25/11/2023

22'

Σημειώσεις Συνέντευξης

Στην ερευνήτρια έχει μιλήσει και ο Σάββας Τσεντίδης, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας-Νεοκαισάρεια»: https://archive.istorima.org/interviews/EL-26296