Μια μαρτυρία από τον σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά

Ενότητα 1

Ο καταστροφικός σεισμός στη Κεφαλονιά το 1953

00:00:00 - 00:11:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

  Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Θα μας πείτε το όνομά σας; Κωνσταντίνος Λαδάς. Είναι Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου του 2020, είμαι με τον κύριο είδη διατροφής, κλινοσκεπάσματα, είδη ένδυσης, είδη καθαριότητος, σκεύη κουζίνας και άλλων υλικών απαραιτήτων για μια στοιχειώδη διαβίωση.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
Natural Disasters
Τοποθεσίες

Ενότητα 2

Η ανοικοδόμηση του νησιού

00:11:50 - 00:27:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πραγματικά μάς περιγράφετε απίστευτες εικόνες. Φαντάζομαι, αμέσως μετά τον σεισμό, έγιναν οι απαραίτητες κινητοποιήσεις από το κράτος ή απόύτερου συγγενειακού μου κύκλου. Ο πανάγαθος και ανεξίκακος Θεός να έχει κοντά του τις ψυχές των αδίκως φονευθέντων από τον σεισμό ανθρώπων.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
Τοποθεσίες

Ενότητα 3

Η μετακόμιση του αφηγητή στη Σπάρτη

00:27:06 - 00:30:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κύριε Κώστα, κάτι τελευταίο θα σας ρωτήσω, γιατί δεν θέλω να σας κουράσω. Εσείς στη Σπάρτη πώς βρεθήκατε; Πότε φύγατε από την Κεφαλονιά; Μαες, ας πούμε. Θέλει ψυχραιμία που, εντάξει, εκείνη τη στιγμή είναι δύσκολο. Έτσι είναι παιδί μου, έτσι. Λοιπόν, εντάξει. Ευχαριστούμε.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες
Περίληψη

Το πρωί της 12ης Αυγούστου 1953, ο αφηγητής έπινε τον καφέ του σε καφενείο στο Ληξούρι. Εκείνη την ημέρα ξέσπασε ο καταστροφικός σεισμός των 7,3 ρίχτερ. Εγκλωβισμένος στα ερείπια του κτιρίου, ο αφηγητής κατάφερε τελικά να απελευθερωθεί. Στον δρόμο προς τους δικούς του, αντίκριζε γκρεμισμένα κτίρια και ανθρώπους απεγνωσμένους. Σύντομα στήθηκαν πρόχειροι καταυλισμοί για την επιβίωση των ανθρώπων, ενώ υπηρεσίες διάσωσης έσπευσαν να βοηθήσουν. Με τον καιρό, άρχισε η ανοικοδόμηση της Κεφαλονιάς. Το νέο σχέδιο για την πόλη του Ληξουρίου, ωστόσο, δεν έλαβε υπόψιν τις σύγχρονες ανάγκες, κατά τον αφηγητή. Ενώ ο στρατός πραγματοποιούσε επιχειρήσεις απομάκρυνσης των μπάζων, ο αφηγητής ως μηχανικός συμμετείχε ενεργά στην ανοικοδόμηση πολλών χωριών ανά το νησί. Τέλος, μετακόμισε στη Σπάρτη, απ' όπου σήμερα μας αφηγείται συγκλονιστικές στιγμές των πληγέντων, από έναν σεισμό που ισοπέδωσε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.


Αφηγητές/τριες

Κωνσταντίνος Λαδάς


Ερευνητές/τριες

Παρασκευή Παπακωνσταντίνου


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

30/12/2020


Διάρκεια

30'