Παναγιώτης Ηλιάδης: «Στα αυτιά μου ηχούσε πολύ γλυκά η λύρα από πολύ μικρή ηλικία»

Ενότητα 1

Το στημένο αρμόνιο στο σαλόνι και η επιρροή των γονέων

00:00:00 - 00:06:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σήμερα είναι Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023. Είμαι η Κατικαρίδου Ανδρονίκη, είμαι ερευνήτρια του Istorima και βρίσκομαι εδώ με τον Παναγιώτη Ηα, το αρμόνιο... Είχαμε και μία φυσαρμόνικα τώρα που το θυμήθηκα, κάποια ηλεκτρονικά πιανάκια. Όλα αυτά υπήρχαν και τα παιχνίδια στο σπίτι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Οι αναμνήσεις από τη γιαγιά Όλγα και τα ταξίδια στον Πόντο

00:06:14 - 00:19:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ όμορφα. Μου ανέφερες κάποια στιγμή τον παππού σου. Τι αναμνήσεις έχεις από τον παππού σου; Μιας που ήταν και ποντιακής καταγωγής συνέβτα Πλάτανα η γιαγιά μου, λίγο έξω από την Τραπεζούντα, από τα Πλάτανα, και από την Κερασούντα ο παππούς ο Παναής που πήρα και το όνομά του.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Τα πρώτα βήματα με την ποντιακή λύρα και τα μαθητικά ταξίδια

00:19:55 - 00:32:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ όμορφα. Κάποια στιγμή ανέφ ερες ότι ο πατέρας σου ασχολήθηκε με τις βιντεοληψίες… Με τις βιντεολήψεις, συγγνώμη. Ναι, βιντεολήψεις. σει αυτή η εμμονή μου με τη λύρα και με τη μουσική. Σαφώς έκανα και τα όνειρά μου. Λέω: «Εγώ θα γίνω μουσικός» κτλ. Ξέρεις, βάζεις στόχους.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η επίσημα εμφάνιση και οι μουσικές βραδιές με τον Παυλάκη Δραμινό

00:32:45 - 00:41:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατάλαβα. Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία σου με τον δάσκαλό σου τον Παυλάκη τον Δραμινό; Ο Παυλάκης Δραμινός, ακόμα και σήμερα το λέω, είτους είπε: «Φροντίστε λίγο να μην αγχωθεί ο μικρός». Επομένως, είχα όλο το support, την υποστήριξη από πίσω. Μάλιστα. Ωραία συναισθήματα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η νυχτερινή ποντιακή διασκέδαση στις Πέρλες και η φοιτητική ζωή στην Καβάλα

00:41:30 - 00:49:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι σίγουρη για αυτό. Ανέφερες κάποια στιγμή και είπες ότι όλα τελικά πήγαν καλά σε σχέση με τα μαθήματα και την ποντιακή λύρα. Όλα πήγαστα ποντιακά τραγούδια, να καθίσουμε μαζί στο τραπέζι με παρέα, να παίξουμε, να τραγουδήσουμε. Πολλές ιστορίες με τον Γιώτη, Ανδρονίκη μου.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Οι Αργοναύτες Κιλκίς, τα κάλαντα του στρατού και το ταξίδι στις ΗΠΑ

00:49:18 - 01:08:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Η λύρα, η ποντιακή λύρα, είπες ότι σε συνόδευσε σε όλη σου τη ζωή. Σε όλη- Σε όλη σου τη ζωή. Σε συνόδευσε και στη στρατιωτική σραίες εμπειρίες. Έζησα τόσο ωραίες εμπειρίες στην Αμερική στο ταξίδι μου των δύο εβδομάδων -φαντάσου- που πραγματικά μου έμειναν αξέχαστες.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Το ξεκίνημα της διδασκαλίας της ποντιακής λύρας και η διαμονή στην Κύπρο

01:08:04 - 01:17:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλεις να μου μιλήσεις λίγο τώρα για τη διδασκαλία; Ανέφερες τον κύριο Μπογαρίδη. Ναι. Και; Εντάξει, ο Χαράλαμπος ο Μπογαρίδης, ο γιος ταιδί μου, η αρχή σε αυτό το κομμάτι. Μετέπειτα, οι επόμενοι μαθητές μου είναι στη διαδικασία τώρα -ξέρεις- είμαστε στο στάδιο της εξέλιξης.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Η μυσταγωγία του παρακάθ’ και τα στιχάκια της στιγμής

01:17:20 - 01:34:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να ξεφύγω τελείως από αυτήν την πλευρά. Να ξεφύγεις. Από μουχαμπέτια; Μουχαμπέτια! Τι ωραία λέξη, μουχαπέτ! Το παρακάθ’ είναι η... Μουχαρδίαν. Κάθαν χρονόν ανθίζετεν, κι γεράτε καμίαν».   Παναγιώτη μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια! Και εγώ σε ευχαριστώ, Ανδρονίκη.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Ο Παναγιώτης Ηλιάδης γεννήθηκε το 1989 και κατάγεται από το Κιλκίς. Από μικρή ηλικία οι γονείς του συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να αποκτήσει μουσικά ερεθίσματα. Ο Πάνος εξοικειώθηκε με το λαϊκό και ξένο ρεπερτόριο καθώς και με την παρουσία του αρμόνιου, το οποίο ήταν πάντα στημένο στο σαλόνι του σπιτιού τους. Από τα ακούσματά του δεν έλειψαν αυτά της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής. Η γιαγιά Όλγα ήταν αυτή που τον διαπαιδαγώγησε με τη διάλεκτο, τα τραγούδια και τις ιστορίες με τους τοπικούς οργανοπαίχτες. Έτσι, του δημιουργήθηκε η ανάγκη να ταξιδέψει και να γνωρίσει καλύτερα τον Εύξεινο Πόντο. Όσο ο αφηγητής μεγάλωνε, διαπίστωνε ότι ήθελε να γίνει μουσικός. Το συνειδητοποίησε μόλις αντίκρισε την ποντιακή λύρα σε ένα πανηγύρι και παρατήρησε το ηχόχρωμά της. Υπήρξε το σημείο εκκίνησης για την εκμάθηση του οργάνου με τον δάσκαλό του, τον Παυλάκη Δραμινό. Όπως μας αναφέρει, η λύρα ήταν πάντα το δεξί του χέρι. Τον ώθησε να αποκτήσει νέες εμπειρίες, να κάνει γνωριμίες και να εξερευνήσει τοποθεσίες που ούτε εκείνος φανταζόταν ότι θα επισκεφθεί. Ο ίδιος μέχρι και σήμερα υποστηρίζει ενεργά την ποντιακή παράδοση και θρέφει αισιοδοξία, διότι η νέα γενιά θα μεταλαμπαδεύσει την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.


Αφηγητές/τριες

Παναγιώτης Ηλιάδης


Ερευνητές/τριες

Ανδρονίκη Κατικαρίδου


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

08/12/2023


Διάρκεια

94'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Ο αφηγητής αναφέρθηκε στα Γυναικοκάστρεια. Τα Γυναικοκάστρεια είναι μία εκδήλωση όπου διοργανώνεται στο Παλαιό Γυναικόκαστρο και συνήθως περιλαμβάνει τρεις ή τέσσερις μουσικές βραδιές. Είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού στο Κιλκίς. Η εκδήλωση διοργανώνεται στον υπαίθριο χώρο Πλατάνια κάτω από την θέα του βυζαντινού κάστρου.

Ο αφηγητής αναφέρθηκε σε μία πολυθεματική εκδήλωση η οποία έγινε τον περασμένο Ιούνιο στον λόφο του Κιλκίς με θέμα την πορεία των Ελλήνων του Πόντου, δηλαδή την ζωή τους εκεί, την μουσική και χορευτική παράδοση, την θρησκευτική πίστη, τα ήθη και έθιμα, την γενοκτονία και την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στην διοργάνωση του δήμου για τον εορτασμό των Ελευθέριων. Ο συγκεκριμένος εορτασμός αφορά την απελευθέρωση της πόλης από τους Βούλγαρους την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Η εκδήλωση με τίτλο «Εύξεινος Πόντος. Οδοιπορώντας στους αιώνες» ήταν παραγωγή του ποντιακού συλλόγου «Οι Αργοναύτες» και τα κείμενα και η επιμέλεια ήταν της Λένας Σαββίδου, ενώ αρωγός για την όλη προσπάθεια ήταν η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου. Την παράσταση την παρακολούθησε και εγώ και ήταν εξαιρετική.

Το ποντιακό αγγείο ή ασκός είναι πνευστό μουσικό όργανο το οποίο είναι διαδεδομένο στον Ανατολικό Πόντο. Το ποντιακό αγγείο ονομάζεται και τουλούμ'.

Με τα επίθετα καρσλίδικο, κρομέτκα, σαντέτκα ο αφηγητής κάνει αναφορά σε τραγούδια, σκοπούς ή στιχάκια που προέρχονται από τις συγκεκριμένες περιοχές του Πόντου, δηλαδή από το Κάρς, από την Κρώμνη(Τραπεζούντα) και από την Σάντα.

Τα πισία, τα πιροσκία και το λαβάς είναι γνωστά σε όλους τους Πόντιους και μη. Τα πισία και τα πιροσκία είναι διάσημα για την ζύμη και την γεύση τους, ενώ το λαβάς μπορούμε να το παρομοιάσουμε με τυρόπιτα.

Ο «σκυρός Πόντιος» είναι μία φράση που συνηθίζεται να λέγετε από ανθρώπους κατεξοχήν ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι
ασχολούνται ενεργά με την διατήρηση της ποντιακής παράδοσης. Συνήθως ακούμε την φράση: «Εξέρτς ντο σκυρός Πόντιος είναι ατός;». Σκυρός σημαίνει ο σκληρός, ο παραδοσιακός, αυτός που υπηρετεί την παράδοση.

Μετά τη συνέντευξη ακολουθεί το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Δεντρόπα πρασινόφυλλα».

Γλωσσάρι
1)ατό=αυτό
2)απές=μέσα
3)κι γερούν=δεν γερνάνε
4)επήεν=πήγε
5)εκάεν=κάηκε
6)ελάτεα=έλατα
7)εβόραν, εβόρα=σκιά
8)κόρ'=κόρη
9)μουχαπέτ=γλέντι
10)νασάν εσάς= χαρά σε εσάς
11)ξάι=καθόλου
12)παρχάρ'=βοσκότοπος, βουνοκορφή
13)παρακάθ'=φιλική μάζωξη
14)ποίστεν εμέν=κάντε με
15)ραχιά=βουνά
16)τερώ=κοιτώ
17)τρανό μυτί=μεγάλη μύτη
18)χαρεμένα=χαρούμενα