«Γεννήθηκα κάτω στο Βαρδάρη, γέννημα θρέμμα δηλαδή»: μια οικογενειακή και αστική ιστορία

Ενότητα 1

Το παλιό σπίτι και η οικογενειακή ιστορία

00:00:00 - 00:21:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα. Σήμερα έχουμε Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη. Εγώ είμαι ο Κωστής Κοτσώνης, Ερευνητής για το Istorima, και β πάει και μονάσει, γιατί πάντα η γιαγιά—, Ήταν της εκκλησίας— Α.Κ.: μέχρι που πέθανε είχε φοβερή κλίση στη θρησκεία. Ήταν της εκκλησίας.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
Everyday LifeFamilyBiographiesNeighborhoodEconomy

Ενότητα 2

Σχολικά χρόνια Αφηγήτριας

00:21:33 - 00:28:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατάλαβα. Τώρα, για να έρθουμε στα δικά σας σχολικά χρόνια, εσείς από κει τι θυμάστε; Πού πήγατε; Εγώ θυμάμαι ότι η πλατεία… Είχε έρθει και. Βέβαια, δεν ξέραν αυτές τι λέει, γιατί καμία δεν πήγαινε τότε. Μόνο καμιά έξυπνη θα καταλάβαινε ότι εγώ μόνο πήγαινα και έκανα ιδιαίτερα!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η οικογενειακή ιστορία

00:28:25 - 00:32:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Α.Κ.: Μαμά, πες λίγο την ιστορία της οικογένειας του πατέρα σου, του παππού Χρήστου. Του παππού Χρήστου; Α.Κ.: Από πού ήρθε ο παππούς Χρήσ, με τις σαλάτες, με όλα! Τα ‘στελνε. Ο μπαμπάς μου έκανε την νταντά στα παιδιά! Μαζί τους παραθέρισε, μαζί τους… Αυτό είχε μάθει να κάνει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Το εβραϊκό στοιχείο της περιοχής

00:32:10 - 00:36:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα έρθουμε μετά λίγο και πιο πολύ σε περιγραφές όλων αυτών των τοπίων που μας είπατε, αλλά μιας και η κυρία Αγνή είπε για τους Εβραίους… Α, από πάνω είχε… Α.Κ.: Δηλαδή αυτό προηγείται του Ολοκαυτώματος, αυτός ο γάμος, και προφανώς γλύτωσε η κυρία αυτή χάρη του γάμου που έκανε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Τα χρόνια της Κατοχής

00:36:14 - 00:54:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατάλαβα. Και την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου τη θυμάστε; Όχι. Θυμάμαι έναν πόλεμο, όπου πηγαίναμε στα καταγώγια και κρυβόμασταν ότανδεν έχει εικόνα. Ήταν παιδί. Ναι. Μήπως σας είχαν πει μετά. Αλλά αυτό που είπατε εσείς έχει πολύ ενδιαφέρον. Ο κόσμος δεν συζητούσε, έτσι;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η πολεοδομική-αστική εξέλιξη του Βαρδάρη και η αντιπαροχή

00:54:12 - 01:11:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όχι, δεν συζητούσε, γιατί… Ξέρω εγώ; Ήρθαν τότε οι πρόσφυγες, καθόντουσαν πιο πολύ. Εγώ, έτσι, πολλούς νοικοκυραίους εκεί ήταν οι πλούσιοι μπια σκεπαστή, όπως η άλλη. Ήταν μαγαζιά εκατέρωθεν του δρόμου. Ε, ναι. Είχε απ’ όλα. Α.Κ.: Και η Μαβίλη και η Ειρήνης. Και οι δυο δρόμοι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Τα κακόφημα στενά μετά την οδό Λαγκαδά, προς το Σταθμό, και η εγκληματικότητα

01:11:53 - 01:18:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πάμε τώρα λίγο στην άλλη μεριά της Λαγκαδά, στην οδό Ειρήνης που μου είπατε, Βάκχου, Οδυσσέως, Αφροδίτης, όλα αυτά τα ωραία τα στενά. Ναι. έβαζε το φαγητό μας έκανε, ξέρω ‘γώ, και μετά έφευγε και πήγαινε εκεί και ερχόταν αργά. Και την παίρνανε από πίσω από κει στη Μοναστηρίου.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Οι πλανόδιοι

01:18:02 - 01:19:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα ένα άλλο. Ναι. Μου είπε η κυρία Αγνή ότι εκείνη την εποχή περνούσε ένας αραμπατζής με ένα κάρο και ρίχνατε τα σκουπίδια μέσα; Όχι. Επα— και το σαλεπιτζή που περνούσε απ’ τη γειτονιά. Α, βέβαια περνούσε απ’ τη γειτονιά. Εμείς είχαμε και το καφενείο. Όλοι. Και περνούσανε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 9

Η έλευση των προσφύγων το 1922 και οι προστριβές με τους γηγενείς

01:19:12 - 01:25:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Α.Κ.: Είπαμε για το εβραϊκό στοιχείο. Πείτε μας τώρα λίγο και για το προσφυγικό. Πότε ήρθαν, με τι ασχολούνταν; Με τι ασχολούνταν; Όλοι αυτ στο διδακτορικό μου για αυτό το θέμα. Το ξέρω πολύ καλά και εκ του αποτελέσματος κρίνω και το τι λέει η μαμά και γιατί το λέει. Κατάλαβες;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 10

Οι κομμουνιστές του Βαρδάρη και δύο ιστορίες από την Κατοχή

01:25:13 - 01:32:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι. Να σας πάω τώρα και σε μια άλλη ομάδα που ήτανε και μετά με τον Εμφύλιο πολύ… Πάμε. Για πείτε. Πολιτικά ο κόσμος που ζούσε στη γειτονενε στο σπίτι; Ήταν μικρή. Αυτό θυμάται. Μόνο αυτό θυμάμαι. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο με μαυραγορίτες. Και ότι έγινε μετά φύλακας στο Λυσέ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 11

Οι συνοικίες Μπάρα και Ραμόνα

01:32:52 - 01:36:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπαμε πριν, το Βαρδάρη τότε τον λέγατε Βαρδάρη ή μόνο Μπάρα; Βαρδάρη το λέγανε τότε. Μπάρα δεν το λέγαν. Βαρδάρη το λέγανε. Τώρα μετά πώς ηλαδή σήμερα το σχολείο που πήγαινα εγώ είναι 80-90% μειονοτικό. Αυτά τα είχαμε πει, ναι. Είναι η άλλη άκρη του νήματος. Α.Κ.: Ναι. Ναι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 12

Η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων

01:36:47 - 01:39:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μιας και είπατε τους Δώδεκα Αποστόλους, από εκεί αναμνήσεις; Α, οι Δώδεκα Απόστολοι ήτανε η εκκλησία μας. Πηγαίναμε ταχτικά εκεί πέρα. ε αυτά. Πολύ της προσφοράς της κοινωνικής ήταν. Ναι. Νομίζω ότι σε ό,τι αφορά την περιγραφή της γειτονιάς είμαστε υπερκαλυμμένοι. Ωραία.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 13

Η πλατεία Βαρδαρίου και η εργασία της Αφηγήτριας

01:39:30 - 01:43:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μία τελευταία ερώτηση ως προς αυτό. Το χτίσιμο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού το θυμάστε; Ω… Του νέου; Βέβαια το θυμόμαστε. Ε, τι να θυμηθανε. Το ‘κλεισε και έφυγε το μαγαζί. Σταμάτησε δηλαδή. Α.Κ.: Και μετά πήγε στον «Καλαϊτζόγλου». Ναι. Και μετά πήγα στον «Καλαϊτζόγλου».

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 14

Η θέση της γυναίκας στην εργασία, την οικογένεια και την οδήγηση

01:43:45 - 01:49:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και κει έκανα σφάλμα. Μ’ έδωσε 2.400 και σηκώθηκα και έφυγα η χαζή, γιατί γεννήθηκε η Αγνή! Ναι. Α.Κ.: Η μαμά ήταν θύμα μιας κατάστασης. Δηώς… Ε, δεν με έκαναν παρατήρηση. Ποιος να με κάνει; Εγώ ήμουν συντηρητική. Δεν ήμουνα να κάνω κόνξες. Πώς το λένε; Α.Κ.: Δεν ασχολούνταν.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 15

Αναμνήσεις από την Παλιά Παραλία και την Τσιμισκή

01:49:28 - 01:52:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και πολύ τελευταίο-τελευταίο: Αν θυμάστε τη διάνοιξη της Κωνσταντίνου Καραμανλή, της Νέας Εγνατίας πώς ήταν και τη Νέα Παραλία, που κύμε πάρα πολύ, κυρία Λέλα και κυρία Αγνή. Να ‘στε καλά. Α.Κ.: Να ‘στε καλά. Την Αγνή; Πιο πολλά με θύμισε η Αγνή, που τα λέει πιο ωραία.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Σε αυτήν τη συνέντευξη ξετυλίγονται οι ριζικές αλλαγές που υπέστη η συνοικία του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αφηγήτρια είναι η Βασιλική (Λέλα) Κολιαδήμου, η οποία μεγάλωσε σε ένα παλιό μακεδονίτικο σπίτι που έχτισε ο προπάππους της στην περιοχή, σε μια τοποθεσία που ονομάζονταν «τα Πλατανάκια» και που σήμερα δεν υπάρχει πια. Μέσα από τις μνήμες που ανασύρει με τη βοήθεια της κόρης της Αγνής, αναπτύσσεται η οικογενειακή της ιστορία, η κοινωνική διαστρωμάτωση του Βαρδάρη αλλά και η αστική του εξέλιξη, τόσο στην ομώνυμη πλατεία όσο και στα «Πλατανάκια», που τελικά εξελίχτηκαν στη σημερινή οδό Παπαρρηγοπούλου. Όσο για το οικογενειακό σπίτι, αυτό δόθηκε για αντιπαροχή και μετατράπηκε σε μια άχαρη πολυκατοικία, όπως όλα τα σπίτια στο σημείο. Η περιοχή, ανέκαθεν «δύσκολη», υποβαθμίστηκε τελείως πια, με τους παλιούς ιδιοκτήτες να την εγκαταλείπουν και τη θέση τους να παίρνουν κυρίως μετανάστες και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τέλος, δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής αλλά και για τις προστριβές που με τους γηγενείς Θεσσαλονικείς που έφερε η άφιξη των προσφύγων μετά το 1922.


Αφηγητές/τριες

Βασιλική Κολιαδήμου


Ερευνητές/τριες

Κωνσταντίνος-Χρυσοβαλάντης Κοτσώνης


Δεκαετίες

Tags
Αλβανικό ΜέτωποΑντικομμουνισμόςΑντιπαροχήΑποκατάσταση Προσφύγων Μικρασιατικής Καταστροφής (1922)Αστικές ΠυρκαγιέςΑστική ΑνάπλασηΑστική ΑνάπτυξηΑστική ΖωήΒαρδάρηςΒομβαρδισμοίΒομβαρδισμόςΓάμοςΓερμανική ΚατοχήΓερμανοίΓυναίκες και ΕργασίαΔιωγμόςΔουλειάΔυσλεξίαΕβραϊκός Πληθυσμός ΘεσσαλονίκηςΕβραίοιΕγκληματικότηταΕθελοντισμόςΕθελοντής/ΕθελόντριαΕκκλησίαΑστική Επέκταση ΕργασίαΕσωτερική ΜετανάστευσηΘέση της ΓυναίκαςΚ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) ΚαταγωγήΚατάστημαΚοινωνικά ΣτερεότυπαΚοινωνικός ΈλεγχοςΚομμουνιστέςΜαγαζιάΜαθησιακές ΔυσκολίεςΜαθητικά ΧρόνιαΜαύρη ΑγοράΜικρασιάτεςΜικρασιατική ΚαταστροφήΜνημείαΟικογενειακή ΕπιχείρησηΟικογενειακή ΙστορίαΟικογενειακή ΜνήμηΟικογενειακοί ΔεσμοίΟικοδομέςΠαιδικά ΧρόνιαΠαιδικές ΑναμνήσειςΠείναΠίστηΠλατείαΠολεοδομικός ΣχεδιασμόςΠόληΠολυκατοικίεςΠρόσφυγες από τη Μικρά ΑσίαΠρόσφυγεςΠυρκαγιάΣεξισμόςΣιδηροδρομικός Σταθμός ΘεσσαλονίκηςΣτρατιωτική ΙστορίαΣυνοικίεςΣχέδιο ΠόληςΣχολείαΣχολείοΣχολικά ΧρόνιαΣχολικές ΕμπειρίεςΣχολική ΖωήΤαξικές ΔιαφορέςΤοπική ΟικονομίαΤραμ ΥιοθεσίαΥποδηματοποιίαΥποδηματοποιόςΦόβοςΦτώχειαΦωτιάΆδεια Οδήγησης Βυζαντινή Εκκλησία Γερμανικός Στρατός Γυναικεία ΧειραφέτησηΕθελοντέςΦούρνοςΧειροποίητα ΥποδήματαΠαππούςΡεμπέτικοΕβραϊκή ΚοινότηταΚαταφύγιοΠλανόδιος ΠωλητήςΠληθωρισμόςΣπίτιΠεριουσία/ΠεριουσίεςΣεξεργασίαΦύλο

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

03/05/2023


Διάρκεια

112'