«Ήταν μαγική στιγμή»: Ο Κοσμάς Μιχαλόπουλος μιλά για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης

Η ανάπτυξη της γουνοποιίας στην Καστοριά, η εποχή της μεγάλης ακμής και η παρακμή της

00:00:00 - 00:17:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Θα μου πείτε το όνομά σας; Καλησπέρα. Μιχαλόπουλος Κοσμάς.  Είναι Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, είμαι με τον Μιχαλόπουλο Κοσμά σροσέγγιση, δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν μια δουλειά μιας μέρας και... Όχι. Πηγαίνατε σε εκθέσεις; Ταξίδια πολλά, εκθέσεις. Ναι, εντάξει.

Τα ταξίδια στον κόσμο: Ιαπωνία, Ανατολική Γερμανία, Σοβιετική Ένωση

00:17:25 - 00:24:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι ταξίδια κάνατε; Ταξίδια, έχω ταξιδέψει πάρα πολύ στη ζωή μου, γιατί και λόγω αθλητισμού, από 18 χρονών δηλαδή, με την Εθνική Ομάδα, με ότι ήμασταν τώρα; Ήμασταν παιδιά 22 χρονών, αθλητές, that's all. Τίποτα άλλο, τίποτα πολιτικό, τίποτα, τίποτα, τίποτα, τίποτα. Εντάξει. Ναι.

Η δύσκολη αγορά της Ρωσίας και τα ταξίδια στη Σκανδιναβία

00:24:40 - 00:31:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξαναπήγατε; Ναι, πολλές φορές. Αργότερα; Αργότερα. Αργότερα σαν... με μπίζνες. Εντάξει, και για αγώνες είχα ξαναπάει πολλές φορές, αλλά μετρελαίου. Κάθε χρόνο μαζεύουν στο fund τους, τρομερό. Ασύλληπτο νούμερο, είναι τρις. Κι όμως, έχουν επιχειρήσεις καταπληκτικές. Ναι. Αυτά.

Ενότητα 4

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, η συμμετοχή σε αγώνες και τα ψυχικά και σωματικά χαρακτηριστικά του αθλητή

00:31:47 - 00:40:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να πάω λίγο στον αθλητισμό;  Και δεν πάμε! Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε; Ξεκίνησα 10 χρονών. Τότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος εδώ πέρα, ήταα έχεις κάποιον μέντορα, θέλει κάτι να διαβάσεις, οκέι, δεν ξέρω τι είναι αυτό το πράγμα. Τύχη, πάντα θέλει στη ζωή. Θέλεις και λίγο άστρο.

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και ένας απολογισμός

00:40:50 - 00:54:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπορείτε να μου περιγράψετε παραπάνω την εμπειρία σας από τη Βαρκελώνη, από τους Ολυμπιακούς; Κοίταξε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι το μχω τίποτα. Πολλά είπα, νομίζω. Όχι! Νομίζω, είπα πάρα πολλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ σ' ευχαριστώ. Να 'στε καλά. Εγώ, εγώ, εγώ.

Περίληψη

Αθλητής, γουναράς, επιχειρηματίας, ο Κοσμάς Μιχαλόπουλος περιγράφει αρχικά τη μεγάλη ακμή της γούνας στην Καστοριά, όπως την έζησε, με τις επιτυχίες, τα ρίσκα αλλά και τα επαγγελματικά ταξίδια μέχρι τη Μόσχα. Η επιχειρηματικότητα ωστόσο μπήκε στη ζωή του όταν σταμάτησε τον αθλητισμό αμέσως μετά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη το 1992. Ανατρέχει στην πορεία του στον στίβο και θυμάται στιγμές από τη διοργάνωση που του έχουν μείνει αξέχαστες.

Κοσμάς Μιχαλόπουλος

Παρέση Ζυμπίδου