Από τα παιδικά χρόνια στην Καβάλα και το Λύκειο Ελληνίδων, έως τις επιχειρήσεις γούνας στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Παιδικές αναμνήσεις από τη ζωή στη Δράμα και την Καβάλα

00:00:00 - 00:10:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα μας πεις το όνομά σου; Ονομάζομαι Βελλίδης Αναστάσιος. Είναι Τετάρτη, 2 Αυγούστου του 2023. Είμαι η Ιωά Αλλά εντάξει, ήταν μια εποχή που εμάς μας ενδιέφεραν άλλα πράγματα και λόγω ηλικίας. Οπότε αυτές είναι οι αναμνήσεις εκείνης της εποχής.

Η ένταξη στο Λύκειο Ελληνίδων και τα ταξίδια στο εξωτερικό

00:10:01 - 00:18:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα, αν με ρωτήσεις τι ακριβώς δραστηριότητες κάναμε όσο ήμασταν νέοι. Εκτός από τον αθλητισμό τον οποίο τον ακολούθησα πιστά μέχρι που είχό ό,τι θυμάμαι, το είχε κάνει θεατρικό εργαστήρι ο Δήμος Καβάλας. Τώρα ακριβώς τώρα πού βρίσκεται, πού στεγάζεται, δεν ξέρω, δεν έχω μάθει.

Εργασία από μικρή ηλικία και ενασχόληση με τον κλασικό αθλητισμό

00:18:35 - 00:41:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ανάφερες ότι χρηματοδοτήσατε το ταξίδι στην Ιταλία. Πόσο δύσκολο ήταν για μία οικογένεια εκείνης της εποχής να διαθέσει αυτό το ποσό για ντα περισσότερα ταξίδια ήταν εκεί, στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Σέρρες, όπου γινόταν αγώνες, πηγαίναμε.

Αναμνήσεις από τα ταξίδια με το Λύκειο Ελληνίδων

00:41:41 - 01:00:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ας πάμε λίγο στο Λύκειο Ελληνίδων. Πώς εντάχθηκες σε αυτό; Στο Λύκειο Ελληνίδων εντάχθηκα γιατί ο προπονητής που μας είχε στον κλασικό α εκδήλωση στην Καβάλα πήγαινα, χόρευα, ας πούμε. Και μετά σταμάτησα μετά, γιατί από ό,τι σου ε ίπα, το ‘84 μετακόμισα, έφυγα για Καστοριά.

Ενότητα 5

Η μετοίκηση στην Καστοριά, η πολιτιστική δράση στο χωριό και η δημιουργία τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού

01:00:00 - 01:22:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και αυτή την απόφαση για τη μετακόμιση πώς την πήρες; Η μετακόμιση έγινε έτσι ξαφνικά, ας το πούμε, από ποια άποψη; Ότι εγώ τελειώνονταςστο ίδιο επάγγελμα, ήμασταν γουναράδες, αυτό. Δεν νομίζω, δεν αισθάνθηκα ποτέ δηλαδή έτσι να ζοριστώ. Και είχα πολύ καλές σχέσεις με όλους.

Η απασχόληση στην καστοριανή γουνοποιία και η επιχείρηση στη Σερβία

01:22:38 - 01:40:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποια ήταν η δουλειά για την οποία πήγες τελικά στο χωριό; Η δουλειά ήταν αυτή, το ότι με προσκάλεσε ο ξάδερφός μου, ο πρώτος μου ξάδερφονες υποτίθεται– πήρα την απόφαση να κάνω μια βιτρίνα στη Θεσσαλονίκη, γιατί ο πρώτος σταθμός που κατεβαίνανε οι Ρωσίδες ήταν η Θεσσαλονίκη.

Η εμπορική δραστηριότητα στην πρώην ΕΣΣΔ και η εμπειρία κατά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

01:40:55 - 02:11:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά από λίγο καιρό είχε ανοίξει και η παραλία της Κατερίνης, γιατί τα τουριστικά γραφεία που τους φέρνανε, κοιτούσαν να τους πάνε κάπουι με κάποιους για να υπάρχει μία συνέχεια, να ακουστούν και σε άλλους. Ευχαριστώ πάρα πολύ που μου είπες την ιστορία σου. Να είσαι καλά.

Περίληψη

Μεγαλωμένος στην Καβάλα και με καταγωγή από το χωριό Κορησός της Καστοριάς, ο Αναστάσιος Βελλίδης με την αφήγησή του κάνει μια εκτενή αναδρομή στο παιδικό και εφηβικό του παρελθόν. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού, έπαιξε η συμμετοχή του στο χορευτικό Λύκειο Ελληνίδων της Καβάλας και η πολυετής ενασχόλησή του με τον κλασικό αθλητισμό. Η απόφασή του να επιστρέψει στην Καστοριά ως ενήλικας, άνοιξε νέους ορίζοντες στη ζωή του αφηγητή, οδηγώντας τον να εργαστεί με ζήλο στον τομέα της καστοριανής γουνοποιίας. Το εμπόριο της γούνας τον οδήγησε στη Σερβία, όπου και άνοιξε το πρώτο του κατάστημα. Η παραμονή του εκεί έπαψε απότομα, με την έκρηξη του πολέμου της Σερβίας και την έναρξη της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, οπότε και επέστρεψε στην Καστοριά, όπου ζει έως και σήμερα. Η παρούσα συνέντευξη αποτελεί μια ευχάριστη αναδρομή σε ένα παρελθόν γεμάτο ζωντάνια, χορό και δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα αποδεικνύει πως η αγάπη για τις ιδιαίτερες πατρίδες παραμένει πάντοτε ζωντανή.

Αναστάσιος Βελλίδης

Ιωάννα Βελλίδου