Μια απόγονος του Σολωμού στη Βαρκελώνη

Το πρώτο ταξίδι στην Ισπανία, η αγάπη για την ισπανική γλώσσα και η διδασκαλία νέων ελληνικών

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι o Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima, είναι 6 Απριλίου του 2023 και βρίσκομαι στη Ζάκυνθο με την κυρία Κλαίρη Σκανδάμη. ταυτόχρονα σε αυτόν τον τόπο. Αυτά τα βλέπουνε έξω βέβαια, εμείς όχι τόσο. Αλλά είναι συγκινητικά αυτά που πολλές φορές ακούς, πραγματικά.

Η ζωή στη Βαρκελώνη και οι επισκέψεις στη Ζάκυνθο

00:17:42 - 00:32:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς είναι η καθημερινή ζωή στη Βαρκελώνη; Η καθημερινή ζωή. Πρέπει να βάλουμε ένα «πριν και μετά τον μαζικό τουρισμό». Δηλαδή, αυτό το «μετη, παρά τη δική μου. Αλλά είναι γιατί έτσι έτυχε να γίνει, αλλά η Ζάκυνθος πάντα είναι, πάντα είναι παρούσα. Εγώ χωρίς τον Σολωμό δεν κάνω.

Η σχέση με τον Σολωμό, η διδασκαλία ελληνικών μέσα από τραγούδια και η πριγκίπισσα Χριστίνα

00:32:23 - 00:53:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για τη δικιά σας σχέση με τον Σολωμό και, γενικότερα, τι λέτε; Τι αποκαλύπτετε στους μαθητές; Ελάχιστα, όχι, δεν… Καμιά φορά, κάποιος μπορενται στους αναγνώστες αυτούς. Που μπορεί να είναι μακρινά πράγματα, έτσι; Κι όμως, αυτοί τα νιώθουν δικά τους πολύ. Είναι συγκινητικό αυτό.

Η περίοδος της καραντίνας στην Ισπανία

00:53:43 - 00:58:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπατε ότι μέσα σε αυτά τα τριάντα ένα χρόνια έχουν συμβεί διάφορα. Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για την περίοδο του κορωνοϊού στην Ισπανία. Π. Ήτανε… Εκεί ήτανε πιο απλά τα πράγματα, αλλά βέβαια είχε εμβολιαστεί και περίπου το ενενήντα τοις εκατό του πληθυσμού στην Ισπανία. Αυτά.

Παιδικές αναμνήσεις από τη Ζάκυνθο

00:58:57 - 01:10:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξαναγυρίζουμε στη Ζάκυνθο. Ναι, βεβαίως. Αν θέλετε κι εσείς. Τι θυμόσαστε από τη Ζάκυνθο στα παιδικά σας χρόνια; Τι θυμάμαι; Θυμάμαι τον α ελληνικά διδάσκουμε. Αυτό είναι, αυτό προσπαθώ, τουλάχιστον, όλα αυτά τα χρόνια να κάνω. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Η Φωτεινή (Κλαίρη) Σκανδάμη, καθηγήτρια νέων ελληνικών στη Βαρκελώνη, μιλάει για την απόφασή της να ζήσει στην Ισπανία, για την εκπαιδευτική μέθοδο που ακολουθεί, καθώς και για τη μαθήτριά της, πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας. Αναφέρεται, επίσης, στη συγγένειά της με τον Διονύσιο Σολωμό και μεταφέρει όμορφες αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων από τη Ζάκυνθο.

Φωτεινή Σκανδάμη

Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας