«Όλα αυτά που αγαπώ γίνονται ιστορίες»

Ενότητα 1

Παιδικά χρόνια και επιρροές από την οικογένεια και τον κοινωνικό κύκλο της – Φοιτητικά χρόνια σε Ρέθυμνο, Βιέννη και Λονδίνο – Η συνεργασία με το Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου

00:00:00 - 00:16:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας από το Istorima και βρίσκομαι μαζί με την Ίριδα Κρητικού, ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων.ν παιδιά, να έρθουν ενήλικες, να ξεναγηθούν, να κάνουμε ένα ομαδικό εργαστήριο, να κάνουμε μια ημερίδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα.

Ενότητα 2

Επιστροφή στην Ελλάδα και πρώτα επαγγελματικά βήματα – Το «Campus Praxis» του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ζηρίδη – Οι πρώτες επιμέλειες εκθέσεων

00:16:31 - 00:32:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εν πάση περιπτώσει, ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου και δεν προχώρησα σε διδακτορικό. Έφυγα για την Ελλάδα. Είχα πλέον μια απόφαση ζωής να πά τουλάχιστον εγώ δεν το έχω. Εγώ έχω μάθει να κάνω πολλά με λίγα. Άλλοι μπορεί να κάνουν κάτι άλλο. Εμένα αυτό μου αρέσει, δεν με πειράζει.

Ενότητα 3

Η παραίτηση από τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη – Συνεργασίες με μουσεία – Συνδιευθύντρια του Πολιτιστικού Τομέα του Ομίλου Ιωάννη Φιλίππου

00:32:25 - 00:42:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι, λοιπόν, αφού έδωσα τα Χριστούγεννα του ’97, μετά και τη μεγάλη έκθεση της «Οδού Πειραιώς», που είχα λίγο κατανοήσει ότι το πράγμα σοβαλεία εδώ, γιατί, ουσιαστικά, όλα αυτά που μόλις είπα, είναι αυτά τα οποία έθεσαν όλους τους πόρους και τις αρχές για να κάνω αυτό που κάνω.

Σημαντικές εκθέσεις – Σολωμός

00:42:31 - 01:04:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχετε κάνει πάρα πολλές εκθέσεις. Σήμερα, σας πετυχαίνουμε στη Ζάκυνθο. Ετοιμάζετε μια έκθεση –θα μας πείτε στη συνέχεια για τι είναι. Έχετε αυτό. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτή την όμορφη κουβέντα. Καλή επιτυχία σε όλες τις εκθέσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Η επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού αφηγείται τη ζωή της. Μιλάει για τις επιρροές και τα ερεθίσματα που της προσέφερε το οικογενειακό της περιβάλλον, για τις σπουδές της και τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Εξηγεί πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τις θεματικές εκθέσεις τέχνης και μιλάει για σημαντικές εκθέσεις που έχει επιμεληθεί. Τέλος, αναφέρεται στη σχέση της με τα νησιά του Ιονίου και παρουσιάζει το εκθεσιακό έργο της πάνω στον Σολωμό.

Ίρις-Στέλλα Κρητικού

10/03/2023

64'

Σημειώσεις Συνέντευξης

Το βιβλίο του Herbert Hunger που αναφέρεται στη συνέντευξη, έχει τίτλο «Η λόγια κοσμική γραμματεία των Βυζαντινών».