Ο Μιχάλης Αφολαγιάν εξιστορεί τη γέννηση και τη δράση του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης «Anasa»

Το πρώτο ταξίδι του Μιχάλη στο εξωτερικό

00:00:00 - 00:11:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαστε εδώ, στα πλαίσια του Ιστορήματος με τον Μιχάλη, ο οποίος θα μας πει αυτά που θέλει να μοιραστεί μαζί μας. Πες μας Μιχάλη, τι θες νπου εγώ μπορώ να μάθω, από στοιχεία και πράγματα και…». Και λέω: «Ρε γαμώτο, όχι. Πρέπει να φτιάξω μια βιβλιοθήκη γι’ αυτό. Κάτι να γίνει».

Η δημιουργία του Κέντρου

00:11:47 - 00:17:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι λοιπόν, γύρισα, ξέρω γω, στην… όταν γύρισα στην Αθήνα ήμουν πεπεισμένος ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου πρέπει αυτό το πράγμ διαδικασία να πεις: «Τη στήνω μόνος μου, θα κάνω αυτό που με ενδιαφέρει και θα βρω τον τρόπο». Και πως σιγά-σιγά αρχίζεις και το βρίσκεις.

Η δράση του Κέντρου

00:17:09 - 00:29:48

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτή είναι η ιστορία του Πολιτιστικού Κέντρου και μέσα στην πορεία του τελικά συναντήθηκε με ανθρώπους, έχει περάσει από διαφορά στάδια και ρώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Αλλά μέχρι στιγμής, στις δράσεις που… μικρές που έχουμε κάνει και… Έτσι γίνεται η επαφή, όπως σου ανέφερα πριν.

Εντυπώσεις από τη θεατρική δράση στην άγονη γραμμή

00:29:48 - 00:34:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στην άγονη γραμμή, πώς ήταν; Γιατί καλά, είναι φαντάζομαι και μόνο… κάτι που δεν έχουν ξαναζήσει, Θέατρο Βαλίτσα, μεικτές κοινότητες… Νομί Και έτσι έγινε… έτσι έγινε… Τέλεια, θες κάτι άλλο να μοιραστείς; Όχι, νομίζω αυτά είχα να πω. Αυτά. Ωραία, ευχαριστούμε. Εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο Μιχάλης Αφολαγιάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης «Anasa», ηθοποιός, μουσικός και εικαστικός, είναι δεύτερης γενιάς μετανάστης από τη Νιγηρία. Η ακτιβιστική και πολιτιστική συμβολή του στην Ελλάδα έχουν κυρίως εκφραστεί μέσα από δράσεις του Κέντρου «Anasa», για την ιστορία του οποίου μιλά στη συγκεκριμένη συνέντευξη. Από την αφορμή δημιουργίας του Κέντρου, το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό και τη δωδεκαετή δράση του, μας εξιστορεί τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Κέντρου σε σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα της κάθε εποχής.

Μιχάλης Αφολαγιάν

Μαρία Μαρινοπούλου