«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι γλίτωσα»: Το επάγγελμα του ναυτικού στα καράβια και στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, οι συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα

Ενότητα 1

Εργασία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εργασία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

00:00:00 - 00:12:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαστε με τον κύριο Περάκη Παναγιώτη, η ημερομηνία είναι 29 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κερατσίνι και θα μας μιλήσει για τις εργασίες με τις οποτο ένα ναυπηγείο, στο ένα μαγαζί, μετά στο άλλο. Δεν ήταν μόνιμη δουλειά και γι' αυτό κι έτσι αποφάσισα κι έβγαλα το φυλλάδιο να μπαρκάρω.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Ταξιδεύοντας ως μηχανικός σε φορτηγά πλοία, επισφαλείς συνθήκες εργασίας και ατυχήματα

00:12:05 - 00:30:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και το πρώτο πλοίο με το οποίο ταξιδέψατε, ήτανε-   Ναι, κουβαλάγαμε πετρέλαιο. Λιβύη κι εδώ στον Ασπρόπυργο.   Εκεί πόσα άτομα εργάζοντανυ τελείωσε η δουλειά. Τελείωσε η δουλειά και αναγκάστηκα να πάω να καταθέσω.   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.   Να είσαι καλά. Κι εγώ ευχαριστώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Περίληψη

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο κύριος Παναγιώτης ξεκινά να εργάζεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως μαθητευόμενος ηλεκτροσυγκολλητής. Σύντομα βρίσκεται στα «μαγαζιά» της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, όπου αποφασίζει να γίνει ναυτικός. Ταξιδεύοντας με φορτηγά και πετρελαιοφόρα, περιγράφει τη ζωή εν πλω και αφηγείται περιστατικά από την εργασία του, όπως η παραίτηση, μόλις αντιλήφθηκε την παράνομη μεταφορά βενζίνης, αλλά και το ατύχημα στον Ειρηνικό Ωκεανό, λόγω μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας στο πλοίο. Κάπως έτσι, επιστρέφει στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου εργάζεται ως τη συνταξιοδότησή του. Μέσα από ερωτήσεις, ο αφηγητής σκιαγραφεί τις συνθήκες εργασίας με τις δυσκολίες και τα ατυχήματα, αλλά και τη συμβολή της τεχνολογίας στη βελτίωση της εργασίας στα Ναυπηγεία του Περάματος.


Αφηγητές/τριες

Παναγιώτης Περάκης


Ερευνητές/τριες

Ειρήνη Καραμπού


Ιστορικά Γεγονότα

Ημερομηνία Συνέντευξης

28/09/2022


Διάρκεια

30'