Το ξύλο στο Δημοτικό τη δεκαετία του '60: «Εμένα, όμως, το αριστερό μου χέρι ήταν το καλό μου το χέρι»

Τα παιδικά χρόνια, οι αναμνήσεις από το ιδιωτικό σχολείο και η ιδιότητα του αριστερόχειρα

00:00:00 - 00:21:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Ονομάζομαι Ειρήνη Κοτσέλη, είμαι ερευνήτρια στο Istorima, είμαι μαζί με την- Καλλιόπη Παπαγεωργίου. Βρισκόμαστε στο σπίτι τηςέρια! Έπεσα σε άσχημα χέρια. Πιστεύω ότι θα ήτανε πολύ καλύτερο αν είχαμε πάει στο δημόσιο το σχολείο. Πιστεύω ότι θα ήτανε πολύ καλύτερα.

Αναμνήσεις από το σχολείο και τα προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα των τιμωριών

00:21:52 - 00:41:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά όμως, δεν έχω να θυμηθώ άλλο περιστατικό απ’ αυτήνανε. Δεν έχω. Και αν θυμηθώ, κακό θα είναι κι αυτό. Φύγαμε απ’ αυτό το σχολείο και πή να κάνουνε; Εγώ τους τα ‘λεγα, φαίνεται, αλλά έτσι θα ‘τανε το πράγμα. Να πληρώνεις και να σε δέρνουνε κιόλας. Αυτό ήτανε, φαίνεται, τότε.

Ενότητα 3

Η μέρα της φωτογράφισης, η πρώτη μέρα στο ιδιωτικό, η σχολική ενδυμασία και οι σχέσεις γονέων, δασκάλων και παιδιών

00:41:26 - 01:03:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πότε ξεκίνησε να αλλάζει η νοοτροπία στο εκπαιδευτικό σύστημα; Θυμάσαι; Δεν θυμάμαι. Αλλά στο Δημοτικό, εντάξει, πέρασα καλά. Δεν μπορώ να όταν και κανένας. Τίποτα. Στο δημόσιο θυμάμαι, όμως, που μας καλούσανε. Καλούσαν τους γονείς μας ότι «ελάτε την τάδε ημέρα, θα μιλήσουμε».

Περισσότερες αναμνήσεις από το σχολείο και οι Κυριακές στο κατηχητικό

01:03:57 - 01:19:57

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάμαι και τους επιθεωρητές. Είχαμε επιθεωρητές τότε, στο Δημοτικό. Ξαφνικά ερχόντουσταν αυτοί. Έπρεπε να ‘μαστε διαβασμένοι, ο δάσκαλος ναδος ψυχανάλυσης και… Αυτά έχει η ζωή. Ενδιαφέρουσα ιστορία! Ενδιαφέρουσα τη βρίσκω κι εγώ! Για αυτό σου την είπα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Περίληψη

Η Καλλιόπη Παπαγεωργίου γυρίζει πίσω στον χρόνο και περιγράφει τις εμπειρίες της, από τα σχολικά χρόνια στο Δημοτικό, τη δεκαετία του '60-‘70. Μοιράζεται τα βιώματά της ως αριστερόχειρας, αντιμέτωπη με ένα άκρως αυστηρό εκπαιδευτικό σύστημα, που επικρατούσε την εποχή εκείνη για τους μαθητές του Δημοτικού. Ξύλο και τιμωρίες συνοδεύουν τις αναμνήσεις της από τα μαθητικά της χρόνια, τόσο στο ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο σχολείο. Παράλληλα, θυμάται τη ζωή, ως παιδί, στη γειτονιά, τις σκανταλιές με τους συμμαθητές και το κατηχητικό κάθε Κυριακή πρωί.

Καλλιόπη Παπαγεωργίου

Ειρήνη Κοτσέλη