Ο κύριος Νικόλας, ο Ντίρλας, αφηγείται μια ζωή 81 χρόνων στα Θολάρια της Αμοργού

Ενότητα 1

Μνήμες Κατοχής, ο σεισμός του 1956 στην Αμοργό και τα παιδικά χρόνια

00:00:00 - 00:10:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, πείτε μου το όνομά σας. Νικόλας Στεφανόπουλος. Καλησπέρα, κύριε Νικόλα. Βρίσκομαι με τον κύριο Νικόλα Στεφανόπουλο στα Θολάρια Το άλλο μάτι, το ‘χα χειρουργήσει με γλαύκωμα, και, εντάξει, καλά πήγαινε, αλλά μετά έκανα καταρράχτη και… Δεν, η όρασή του μειώθηκε πολύ. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Μαθαίνοντας την τέχνη του τσαγκάρη, τα πρώτα παπούτσια και η φτώχεια της περιόδου

00:10:51 - 00:30:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα να μου μιλήσετε πιο πολύ για τότε που πηγαίνατε στην Λαγκάδα, να μάθετε τις τέχνες αυτές. Έφευγα το πρωί από δω και πήγαινα πέρα, που ‘παν τα παιδιά στο σχολείο με τα τοστ, υπάρχουν τα πατατάκια, τα γαριδάκια, οι φρυγανιές, κουλουράκια. ‘Εν είχε τότε τέτοια πράματα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Το βιολί και τα γλέντια, το έθιμο του «Καπετάνιου» και τα παρατσούκλια «Χορευτής» και «Ντίρλας»

00:30:00 - 00:46:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάστε το πρώτο μάθημα στο βιολί που ‘χατε κάνει; Ναι, αμέ. Θυμάμαι κει με πονούσαν τα δαχτύλια μου που δεν μπορούσα… Έλεγα: «Δεν θα μάθωο άλλος από δω μου κόλλησε το ίδιο παρατσούκλι, με ζήλευε ότι δεν θα μάθω και με ονόμασεν έτσι και μου ‘μεινεν. Δεν 'πα να λένε ό,τι θέλει.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Αγροτικές ασχολίες και ψαρέματα και η φτώχεια της περιόδου

00:46:31 - 00:59:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι άλλες ασχολίες είχατε; Από όλα και λίγα. Και μπαξέ είχα, τέσσερα-πέντε κατσικάκια είχα, βάρκα είχα, αμά ‘τανε καλοκαιρία, πήγαινα και ή Γιάλη. Στην Χώρα και στα Κατάπολα ήταν εικοσιδύο χρόνια το ρεύμα. Ναι. Πρώτα ήγινε ο δρόμος, από Χώρα-Γιάλη και μετά ήρθαν οι κολώνες εδώ.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Το φανταρικό, ο σεισμός του 1956 και ένα περιστατικό σε γλέντι

00:59:37 - 01:08:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς, πού πήγατε φαντάρος; Εγώ πήγα στην Χίο, δύο φορές. Μετά, πήγα στο Μεσολόγγι, ορκίστηκα, εγύρισα στο Γουδί, επήγα Θεσσαλονίκη, γύρισ δεν, δεν... Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;  Τι άλλο να σου πω, παιδί μου; Τι άλλο; Εντάξει, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για σήμερα! Τίποτα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Ο κύριος Νικόλας μοιράζεται τις αναμνήσεις του από τη ζωή του στο νησί της Αμοργού. Γεννημένος στην αρχή της Κατοχής, έζησε παιδικά χρόνια σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Μιλά για τις τέχνες που έμαθε, του τσαγκάρη και του παραδοσιακού βιολιστή, για το σχολείο, για τις παιδικές και νεανικές ασχολίες. Περιγράφει το έθιμο του «Καπετάνιου», παλιό και σημαντικό έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο στην Αιγιάλη της Αμοργού. Μιλά, επίσης, με λεπτομέρειες για τον σεισμό που τάραξε το νησί το καλοκαίρι του '56.


Αφηγητές/τριες

Νικόλας Στεφανόπουλος


Ερευνητές/τριες

Ελένη Πέππα


Ιστορικά Γεγονότα

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

08/02/2022


Διάρκεια

68'