Η αγάπη για τη φύση και η έκφρασή της: το μετόχι, οι περίπατοι και... ένα ταξίδι στα βουνά

Ενότητα 1

Τα παιδικά χρόνια, οι σπουδές, εργασία και το δέσιμο με τη φύση

00:00:00 - 00:14:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας, θα μας πείτε το ονοματεπώνυμό σας; Γρηγόρης Καρανδινάκης. Γεννήθηκα στα Καστελλιανά, στα Άνω Καστελλιανά. Σήμερα είναι Δήμο δύσκολα χρειάζονται λίγη παραπάνω τεχνική. Όλα μαζί, λοιπόν, συνθέτουν ένα τρόπο ζωής που χαρακτηρίζει τη δική μου πορεία. Αυτό είν’ όλο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Από το λυχνάρι στον υπολογιστή και η ύπαιθρος

00:14:18 - 00:34:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα μας πείτε λίγο για το πώς ζήσατε τη μετάβαση από το λυχνάρι στον υπολογιστή; Το ‘χω πει πολλές φορές αυτό χαρακτηριστικά, επειδή έτυχε -δε, δεν έχει σημασία αν καλλι… έχει όμως σημασία ότι αλλιώς είναι να οργώνεις με το τρακτέρ κι αλλιώς είναι με τα ζώα. Έχει μεγάλη διαφορά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η «γονιδιακή» σύνδεση ή μη του ανθρώπου με τη φύση και η αμεσότερη αντίληψη των εποχών στην ύπαιθρο

00:34:29 - 00:45:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς τι πιστεύετε ότι επηρεάζει γενικά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση; Είναι, ας πούμε, τα γονίδια; Είτε το θέμε είτε όχι, καταρχάς, είνιά, έχεις πέντε συναδέλφους εκεί και λες: «Είμαι με πέντε φίλους» κτλ. Όταν ζεις στη φύση, είσαι μέρος ενός συνόλου που λέγεται φύση. Αυτά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Πεζοπορία/canyoning και η ξεχωριστή ομορφιά κάθε διαδρομής στην Κρήτη και στον κόσμο

00:45:39 - 01:08:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα ήθελα τώρα να μας πείτε πώς έχετε βιώσει τη φύση από κοντά μέσω του χόμπι σας. Καταρχάς, πότε το ξεκινήσατε και πώς; Την ανάγκη και την ει; Καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα. Ενδέχεται από χρόνια τα χρόνια και κυρίως λόγω βροχοπτώσεων να έχει πράγματι κάποιες διαφορές. Αυτά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η πεζοπορία στη Νορβηγία και τα φιόρδ

01:08:44 - 01:19:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα μας πείτε και την εμπειρία σας στη Νορβηγία; Πότε πήγατε, καταρχάς; Πρέπει να ‘ναι 5-6 χρόνια…; Και πού πήγατε; Πήγαμε… Καταρχάς, ότανυιτς μέσα κι όχι μόνο… Ναι, έχει η κάθε πόλη και ο κάθε τόπος τσι δικές του ομορφιές. Δεν… Για να περιγράψεις με λόγια, είναι λίγο δύσκολο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η διάσχιση των Λευκών Ορέων και του φαραγγιού της Τρυπητής

01:19:58 - 01:46:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για το τέλος θέλω να μας πείτε την εμπειρία σας από την 17ωρη πεζοπορία στα Λευκά Όρη. Από την αρχή– Τα Λευκά Όρη από μόνα τους, ό,τι κι ύ, κύριε Γρηγόρη! Να ‘σαι καλά, Γιωργιό μου. Σ’ ευχαριστώ κι εγώ πάρα, πάρα πολύ για τον χρόνο που μου διέθεσες, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Η αγάπη για τη φύση και η έκφρασή της σε όλο της το μεγαλείο. Δεινός ορειβάτης και πεζοπόρος, ο Γρηγόρης Καρανδινάκης μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες τις οποίες περιγράφει, απομυθοποιώντας την εξιδανίκευση που συχνά παρουσιάζεται εκείνη η εποχή. Αντ' αυτού, τη χαρακτηρίζει σκληρή, βίαιη και δύσκολη. Παράλληλα, αναφέρεται στο πώς βίωσε τη μετάβαση από τον αγροτικό, παραδοσιακό και χωρίς ηλεκτρισμό βίο στη σύγχρονη ζωή της μηχανοποιημένης εργασίας και των υπολογιστών. Η σχέση του με τη φύση, όμως, ήταν πάντοτε κάτι που τον χαρακτήριζε και, όπως υποστηρίζει, είναι περισσότερο έμφυτη παρά εκπορεύεται από τα βιώματα κάποιου. Ο ίδιος την έχει αναπτύξει σε ερωτικό, θα λέγαμε, βαθμό. Αυτό τον οδήγησε στο χόμπι της πεζοπορίας και διάσχισης φαραγγιών (canyoning), από τα οποία και μάς αφηγείται πολλές περιπέτειες και εμπειρίες, ειδικά από τις δύσβατες διαδρομές των Λευκών Ορέων στα Χανιά. Στη γλαφυρή και ζωηρή αυτή αφήγηση, λοιπόν, νιώθει κανείς πως ταξιδεύει μαζί με τον αφηγητή στις άγριες ομορφιές της Κρήτης.


Αφηγητές/τριες

Γρηγόριος Καρανδινάκης


Ερευνητές/τριες

Γιώργος Παπουτσάκης


Ημερομηνία Συνέντευξης

12/09/2021


Διάρκεια

106'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Λεξιλόγιο Συνέντευξης:

μπατόν = μπαστούνι πεζοπορίας
κάνεις κουτάλι = γυρίζεις ολόκληρο ένα μέρος, στο σύνολό του
ντα = Μα
έρωντας = το φυτό δίκταμος
ραϊσμαθιά = ράγισμα