Νίκος Μαρούσης: Η γειτονιά, τα Σεπτεμβριανά και η συνάντηση στο στρατό με τον άνθρωπο που έκαψε την εκκλησία τους

Παιδικά και νεανικά χρόνια στο Σκούταρι (Χρυσούπολη) της Κωνσταντινούπολης

00:00:00 - 00:04:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας. Καλησπέρα σας, καλώς ορίσατε.  Καλώς σας βρήκα! Θα μου πείτε το όνομά σας; Νίκος Μαρούσης ονομάζομαι. Είμαστε με θαμε και στον αθλητικό σύλλογο του Πέρα και είχαμε τον όμιλό μας, ας πούμε, εμείς. Αλλά τι κρίμα που στο 1955 μάς κάψανε και το Σύλλογό μας.

Τα Σεπτεμβριανά. Οι καταστροφές και η στάση των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες

00:04:55 - 00:30:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τη θυμάστε εκείνη τη μέρα που πήγατε και το είδατε; Ναι, εκείνη την ημέρα τη θυμόμαστε. Εγώ τότε δούλευα, όπως σας είχα πει, στο Radyo Foουν όπως θέλουνε. Κι έτσι όλοι οι Ρωμιοί τότε πουλήσανε, δεν πουλήσαν τα σπίτια τους, ήτανε τα σπίτια τους ό,τι είχανε μείνει στην Πόλη...

Tags
Σεπτεμβριανά (Κωνσταντινούπολη, 1955)

Η καθημερινότητα των παιδικών χρόνων – Το σχολείο και ο Σύλλογος

00:30:10 - 00:42:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να μου πείτε λίγο, είχα σημειώσει για το επάγγελμα του μπαμπά σας. Ναι. Τι επάγγελμα έκανε και αν είχατε πάει, αν είχατε δει το περπρεπε να γράψεις, να δείξεις, ας πούμε, πια όπως η καημένη η μαμάκα μας, προσπαθούσαμε βέβαια να κάνουμε και τα μαθήματά μας, να πάμε εκεί.

Μνήμες από τη ζωή στο Σκούταρι – Τα αθώα φλερτ, οι γιορτές, οι σχέσεις με τους γείτονες

00:42:35 - 00:54:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τα φλερτ τώρα θέλω να μου πείτε, και σε σχέση με τη σημερινή εποχή, που ήταν πολύ διαφορετικά. Βέβαια. Πώς γινότανε; Ναι, τότε, ας πομε έτσι, δηλαδή έχω επιδοθεί. Για τα μάτια, για τα αυτιά, τι είναι το αυτί, το μάτι, πώς, ας πούμε, ακούμε, ύστερα τι είναι τα γόνατά μας...

Η γνωριμία και η ζωή με τη νυν σύζυγο

00:54:33 - 01:04:05

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τη σύζυγο πώς τη γνωρίσατε, κύριε Μαρούση; Μετά το θάνατο, μείναμε με ένα παιδάκι και τα λοιπά, απ' εδώ, απ' εκεί... Όποιοι ήταν απ' το Σύμε, μια συνεννοήση. Η.Μ.: Συνεννόηση και κατανόηση. Και κατανόηση δηλαδή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Αλίμονο! Αλίμονο! Άντε, γεια σας.

Περίληψη

Ο αφηγητής μιλά για τη γειτονιά που μεγάλωσε, στο Σκούταρι της Κωνσταντινούπολης, για τα ήθη και τα έθιμα της μειονότητας και τις σχέσεις της νεολαίας, καθώς και για τα Σεπτεμβριανά και το πώς ήρθε αργότερα, στο στρατό, αντιμέτωπος με έναν από εκείνους που είχαν κάψει την εκκλησία τους. Μιλά ακόμα για τη γνωριμία και τον γάμο με τη σύζυγό του, αλλά και γενικότερα για την ενήλικη ζωή του μέχρι σήμερα.

Νίκος Μαρούσης

Δάφνη Ζαχαριάδου