Το πολύπλευρο σύμπαν της φυλακής μέσα από τα μάτια ενός πρώην κρατουμένου

Το τροχαίο και το δικαστήριο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, σήμερα είναι Κυριακή 9 Μάϊου του 2021, βρισκόμαστε στην Ιστιαία της Βόρειας Εύβοιας, εγώ ονομάζομαι Αλεξάνδρα Λαδά, είμαι ερευνήήκες ζωής, δεν το γνώριζα. Δεν γνώριζα πώς είναι, τι είναι, μόνο άκουγα, εντάξει. Το τι άφηνα πίσω, την οικογένεια, το παιδί μου, όλα αυτά.

Accidents

Καθημερινότητα, συγκρούσεις και ιεραρχία στη φυλακή

00:07:42 - 00:27:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Περιέγραψε μου την πρώτη μέρα στη φυλακή. Την πρώτη μέρα. Οι πρώτες πέντε μέρες ήταν στα κρατητήρια –να το πω– της ασφάλειας, πριν μπειςμέσως το ‘βγαζα από το μυαλό μου, έμαθα... Η φυλακή με έμαθε να γυρνάω το πρόβλημά μου προς όφελος, έψαχνα την καλή πλευρά του προβλήματος.

Η «καλή πλευρά» της φυλακής, η αποφυλάκιση και η ένταξη στην κοινωνία

00:27:11 - 00:35:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η καλή πλευρά ποια ήτανε; Η καλή πλευρά ποια ήτανε. Να μην… Δηλαδή σε αυτό που με έφερε στη φυλακή να το πω έτσι, να μην δώσω ξανά δικαίν, το πρόβλημα προς όφελος. Το πρόβλημά μου μέσα εκεί μου έδωσε κάποιες ιδέες για τη δουλειά μου. Και αυτή τη στιγμή είναι προς όφελός μου.

Τα απότοκα της φυλακής για τον αφηγητή, η σχέση με κρατούμενους και οι άτυποι κώδικες τιμωρίας

00:35:37 - 00:42:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάτι άλλο που κέρδισες μέσα από τη φυλακή; Κάτι άλλο που κέρδισα μέσα από τη φυλακή. Πείρα μόνο, μεγάλο σχολείο. Πείρα, πείρα για τη ζωήινε να μου πάρεις καφέ και πάρε και δικό σου», «Στρώσε μου το κρεβάτι, πλύνε μου τα ρούχα μου, για να έχεις αυτά». Δηλαδή υπάρχουνε τέτοια.

Επισκεπτήρια, αίτια του εγκλήματος και οι μνήμες

00:42:22 - 00:50:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είχες επισκεπτήρια; Είχα επισκεπτήρια από το… Όχι από την αρχή, από κάποια στιγμή και μετά έχεις επισκεπτήρια, κερδίζεις και επισκεπτήριτα γιατί οι ιδέες ήταν από ‘κει, όταν μου λένε «Αυτό ρε πώς το σκέφτηκες;» και γελάω. Αυτό. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και εγώ ευχαριστώ.

Περίληψη

Ο Κώστας Παπαδόπουλος αφηγείται το τροχαίο που τον οδήγησε στη φυλακή και το πως ήταν η ζωή του εκεί. Από την πρώτη μέρα, που βρισκόταν στα κρατητήρια της ασφάλειας, μέχρι την τελευταία που αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού. Την καθημερινότητά του, τις δυσκολίες, τους φόβους του, τις δύσκολες ψυχολογικές στιγμές του, τα πρώτα του επισκεπτήρια, αλλά και τις όμορφες αναμνήσεις που έχει κρατήσει. Τέλος, μας μιλά για το πως το διάστημα της φυλακής τον βοήθησε να εξελίξει την επιχείρησή του.

Κώστας Παπαδόπουλος "Ψευδώνυμο"

Αλεξάνδρα Λαδά