Ηλικιακός περιορισμός

Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες άνω των 18 ετών.

Αναμνήσεις και έθιμα από τον Βώλακα Δράμας

Ενότητα 1

Γνωριμία με την αφηγήτρια και τη ζωή της

00:00:00 - 00:07:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, είμαι με την Μαρία Δερμεντζή, η οποία βρίσκεται στον Βώλακα, εγώ ονομάζομαι Ευσταθιάδου Παρασκευή, είμένας, έφυγε, παντρεύτηκε ο άλλος, έφυγε, εμείς μείναμε στο σπίτι εδώ, που αγοράσαμε μετά. Τώρα τι; Από πού να σε αρχίσω Βούλα, για πες μου.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Η βουλγαρική κατοχή και ο θάνατος του πατέρα

00:07:28 - 00:20:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, ναι, τα είπατε όλα, κάνατε μια περίληψη πολύ ωραία. Λοιπόν, κυρία Μαρία— Ναι— Να ξεκινήσουμε λίγο από παλιά που είπατε. Εσείς δεν νει. Κάτι άλλο που ξέρετε από τότε; Από τη ζωή τότε στο χωριό, που θυμάστε εσείς μικρή; Μικρή αυτά θυμάμαι, Βούλα. Δεν θυμάμαι κάτι άλλο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Ο γάμος της αφηγήτριας και έθιμα γύρω από τον γάμο, τη γέννα και τη βάφτιση

00:20:36 - 00:33:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Και μετά πώς παντρευτήκατε; Πώς έγινε— Μετά —αυτό θα σ’ έλεγα— μετά εγώ κλέφτηκα. Παντρεύτηκα εδώ. Ύστερα γέννησα το παιδί. Eδώ ότανει ο μικρός ο αδερφός τον πιο μεγάλο, λέει: «Τι ήρθαμε να την πάρουμε —λέει—; Εδώ βλέπεις και λουκούμια κερνάνε —λέει—! Άσ' την εδώ αυτή».

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Αναμνήσεις από την καθημερινή και την αγροτική ζωή στο χωριό

00:33:55 - 00:43:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κυρία Μαρία τότε υπήρχε φτώχεια μεγάλη; Υπήρχε! Αυτοί που ήταν μόνο κτηνοτρόφοι, οι άλλοι όλοι φτωχοί ήμασταν. Μαζευόμασταν —τα καλαμπόκια ετοιμάσουμε, να τα σπείρουμε πάλι το καλοκαίρι, ποια ήταν για καλαμπόκια την άνοιξη, ποια ήταν για βρόμη το σπέρναμε τον Φεβρουάριο τώρα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Διασκέδαση, γιορτές, τα Μπαμπούγερα και τα καρναβάλια

00:43:12 - 00:52:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μαζευόμασταν μετά στα νυχτέρια, μετά τον Οκτώβρη. Πηγαίναμε στα νυχτέρια. Όποια φιλενάδα είχανε κανέναν δωμάτιο περίσσιο, μες στην οικογένει οινόπνευμα, τα ανάβανε. Έτρεχε εκείνος μέσα στον κόσμο να σβήσει. Μέσα στον κόσμο, να σβήσει τη φωτιά. Κατά γης ξάπλωσε, μέσα στα χιόνια.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Αναμνήσεις από την καθημερινή και την αγροτική ζωή στο χωριό

00:52:41 - 01:03:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήτανε ακόμα πιο καλά πιο μπροστά. Τώρα δεν έχουμε τέτοιους ανθρώπους. Ειδικά τώρα το χωριό μας μαύρισε, Βούλα, με τα τόσα που έγιναν, έκοψανυταία, κοντά μου έμεινε. «Κοντά σου θέλω. Θέλω εσύ, εσύ —λέει—... εδώ να πεθάνω». Σας είχε αδυναμία— Κι έτσι εδώ πέθανε. Ναι. Εδώ πέθανε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Αναμνήσεις από την καθημερινή και την αγροτική ζωή στο χωριό

01:03:17 - 01:11:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κυρία Μαρία, το χωριό σας έτσι με τα χρόνια τώρα έχει αλλάξει; Είστε ακόμη όλοι ντόπιοι απ' το χωριό; Έχουν έρθει κι άλλοι; Τι γίνεται τώρα;αρία, αν εσείς θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο, κάτι να πείτε; Δεν έχω τίποτε άλλο, Βούλα. Ό,τι με ρώτησες κι ό,τι ήξερα, αυτά σου τα είπα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Ο Βώλακας τότε και τώρα και η παραδοσιακή στολή του

01:11:23 - 01:24:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ξέρετε μόνο τι μου είχατε πει προχθές; Μου είχατε πει για τα σπίτια, ότι τότε ήταν πολύ απλά; Πολύ... Τα σπίτια μας —ναι— απλά πολύ. Όχι απυμόμαστε, καλά είναι! Αυτό, να προσέχετε, να είστε υγιής! Ευχαριστώ, Βούλα! Να 'σαι καλά κι εσύ! Κι εσύ ένα καλό τυχερό! Να 'στε καλά!  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Περιεχόμενο διαθέσιμο για ενήλικους

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Η αφηγήτρια σε ηλικία 82 χρονών μάς περιγράφει τη ζωή σ' ένα ορεινό χωριό της Δράμας, τον Βώλακα. Αρχικά, μιλά για τη δική της ζωή, καθώς ανήκε σε μια μεγάλη οικογένεια, ενώ στην Κατοχή έχασε και τον πατέρα της. Περιγράφει τη νοοτροπία και τις ιδέες που επικρατούσαν στο χωριό, τον γάμο της με τον σύζυγό της και την αναγκαστική μετανάστευσή τους στη Γερμανία στη δεκαετία του 1960, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν. Δεν παραλείπει να περιγράψει έθιμα του τόπου της σχετικά με τον γάμο, τη γέννηση, αλλά και τοπικές γιορτές, όπως είναι τα Μπαμπούγερα. Ο Βώλακας είναι ένα ορεινό χωριό της Δράμας, στο οποίο υπάρχουν πολλά λατομεία μαρμάρου και οι συγκρίσεις της αφηγήτριας ανάμεσα στην παλαιότερη και σύγχρονη ζωή δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην αφήγηση, ενώ συγχρόνως μπορούμε να καταλάβουμε και τη δική της σκέψη.


Αφηγητές/τριες

Μαρία Δερμεντζή


Ερευνητές/τριες

Παρασκευή Ευσταθιάδου


Δεκαετίες

Tags
Αγροτικές ΕργασίεςΑγροτική ΖωήΑγροτική ΠαραγωγήΑγροτικός ΕξοπλισμόςΑδέλφιαΑλληλεγγύηΑλληλογραφίαΑναμνήσειςΑνθρώπινες ΣχέσειςΑντάρτεςΒάφτισηΒουλγαρική Κατοχή (1941-1944)ΒούλγαροιΒουνόΓάμοςΓένναΓέννησηΓεωργοίΓιορτέςΓιουγκοσλαβίαΓλώσσαΓονείςΓράμματαΓυναίκαΓυναίκεςΔιασκέδασηΔράμαΔυσκολίεςΈθιμα ΓάμουΈθιμα Χριστουγέννων ΕκκλησίαΕκπαίδευσηΕλληνική ΜετανάστευσηΕλλιπής ΕκπαίδευσηΕπαρχίαΕργασία από Μικρή ΗλικίαΕργατική ΜετανάστευσηΖώαΖωή στη ΓερμανίαΉθη ΓάμουΘάνατοςΘέση της ΓυναίκαςΚαρναβάλιαΚοινωνικά ΠρότυπαΚοινωνικές ΣχέσειςΚοινωνική ΣυνείδησηΚτηνοτροφίαΛαογραφίαΜετανάστευση στην ΓερμανίαΜετανάστευσηΜοδίστραΜωρόΝοοτροπίαΝτόπιοιΝύφηΟικογενειακές ΑξίεςΟικογενειακή ΜνήμηΟικογενειακοί ΔεσμοίΟικονομική ΜετανάστευσηΟικόσιτα ΖώαΟΥΝΡΑ (Oργανισμός Περίθαλψης και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών)Παιδικά ΧρόνιαΠαιδικές ΑναμνήσειςΠαιδική ΗλικίαΠαραδόσειςΠαράδοσηΠαραδοσιακές ΕνδυμασίεςΠαραδοσιακές ΦορεσιέςΠαραδοσιακοί ΧοροίΠαραδοσιακός ΓάμοςΠατέραςΡούχαΣυνεργασίαΣυνήθειεςΣυνθήκες ΖωήςΣυνταγέςΣυνταγήΣχολείοΤραπέζι ΓάμουΦαγητάΦαγητόΦτώχειαΦώτα/ΘεοφάνιαΦωτιάΧωράφιΧωράφιαΧωριόU.N.R.R.A. (United Nations Relief and Rehabilitation Administration)Αγροτική ΕργασίαΚλέψιμο Νύφης ΓερμανίαΈθιμο «Μπαμπούγερα»ΣπίτιΧορός

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

14/02/2021


Διάρκεια

84'