«Κόλιντα Μπάμπω» και άλλα έθιμα των Χριστουγέννων

Το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γεια σας, πώς σας λένε; Ονομάζομαι Βασιλική Σκαρπάρη. Είναι Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, είμαι με την Βασιλική Σκαρπάρη. Eγώ είμαι η Παλα αυτά την σόμπα τους, γιατί τότε είχανε σόμπες ή τζάκια, για να ανάψουνε τη φωτιά με αυτή την φωτιά που είχαμε ανάψει εμείς για τα κάλαντα.

Άλλα έθιμα και φαγητά των εορτών

00:07:20 - 00:20:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να κάνουμε μια αντιπαράθεση με το σήμερα. Σήμερα πώς γίνεται; Σήμερα πλέον, εμείς οι παλιοί τα νοσταλγούμε και πολλοί τα κάνουμε. Μαζευόμαε να προσθέσετε κάτι άλλο. Εγώ έχω καλυφθεί. Ναι. Όχι, δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι άλλο που θα πρέπει να πούμε, όχι. Ωραία, ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Στην συνέντευξη παρουσιάζεται το γνωστό έθιμο που λαμβάνει χώρα κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας και φέρει την ονομασία «Κόλντα Μπάμπω». Μέσα από τα βιώματα της αφηγήτριας γίνεται η περιγραφή για το πώς γινόταν μέχρι την περίοδο της δεκαετίας του 1980, σε αντίθεση με το σήμερα. Γίνεται λόγος επίσης και για άλλα ήθη και έθιμα του 12ημέρου των Χριστουγέννων.

Βασιλική Σκαρπάρη

Άννα Παλαμίδα