Μαντάμ Κάτια: η πιο διάσημη καπελού της Πόλης αφηγείται

Σύντομο βιογραφικό και πρώτες επαφές αφηγήτριας με καπελοποιία

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας!  Καλησπέρα. Πείτε μας τ’ όνομά σας.  Είμαι η Κάτια Κυρατζή. Είμαστε με την κυρία Κάτια Κυρατζή την Πέμπτη στις 29 Οκτωβ.. Δηλαδή, δεν ήταν ένα ίσιο, σκέτο καπέλο. Κι όσοι το βλέπανε το θέλαν παραγγελία! Και λέει η μαμά: «Είδες, βρε συ, τώρα τι μου κάνεις;».

Οι δραστηριότητες με άλλους Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες και ο γάμος της αφηγήτριας

00:06:37 - 00:16:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί εγώ πήγαινα σχολείο ακόμα! Στο Κεντρικό το σχολείο πήγαινα. Μετά πήγα στο Γαλλικό, Notre Dame de Lourdes. Ε, και μετά γνώρισα τον άντρλη την ημέρα, στη θάλασσα, με τα παιδιά, με τα αυτά... Περάσαμε πολύ ωραία χρόνια! Τα νησιά μέσα όλο δικοί μας άνθρωποι. Δεν υπήρχαν ξένοι.

Η μόδα και ιστορίες από το καπελάδικο

00:16:34 - 00:38:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλω να μου πείτε για ποια εποχή μιλάμε που μου λέτε και για τα καπέλα, τη μεγαλύτερη εποχή, πώς ήταν η μόδα και το φλερτ τότε.  Ε, αυτά ήτναι ευχαριστημένος. Η κόρη μου το ίδιο. Έχει και δύο παιδάκια, έχω δύο εγγόνια. Ο γιος ελεύθερος. Και εμείς εδώ, τα γεροντάκια, μόνοι μας.

Ευχές για νεολαία και Κωνσταντινούπολη

00:38:22 - 00:40:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δεν είστε καθόλου γεροντάκι πρέπει να πούμε! Είστε μια γυναίκα γεμάτη ζωή, ενέργεια!  Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε τώρα μία συμβουλή για τα νέγώ ευχαριστώ. Να ‘στε καλά. Είστε υπέροχη καλλιτέχνης! Και θα δούμε και φωτογραφίες απ’ τα καπέλα σας!    Θα χαρώ πολύ. Να ‘στε καλά!

Περίληψη

Το «μικρό Παρίσι» της Κωνσταντινούπολης, η κοσμοπολίτικη γειτονιά του Πέραν, ζωντανεύει μέσα από τα λόγια της αφηγήτριας Κάτιας Κυρατζή, που με το προσωνύμι μαντάμ Κάτια συνεχίζει από το 1986 το πετυχημένο καπελάδικο της μητέρας της. Συγκεκριμένα, μας φέρνει σε επαφή με την τοπική ιστορία του Πέραν απο τη δεκαετία του '50 έως σήμερα και ιδίως με τις συνήθειες και τα ήθη της ελληνικής, της εβραϊκής και της αρμενικής κοινότητας εκεί: φλερτ, γάμοι, μόδα, διασκέδαση. Επίσης, μιλάει για τη δική της ζωή από παιδί μέχρι σήμερα, για το πώς ανέλαβε το καπελάδικο και για το σημαίνει αυτή η επιχείρηση για την ίδια. Τέλος, δίνει τις δικές της συμβουλές στους νέους και μας καλεί όλους να επισκεφτούμε την «Πολίτσα» μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με τον κορωνοϊό.

Αικατερίνη Κυρατζή

Δάφνη Ζαχαριάδου