Οι γονείς που δώρισαν τα νεφρά τους στα παιδιά τους

Η διάγνωση των παιδιών και οι μεταμοσχεύσεις

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα σας, θέλετε να μας πείτε το όνομά σας; Λέγομαι Χριστοπούλου Παρασκευή. Είναι Τρίτη, 8 Σεπτέμβρη 2020, βρισκόμαστε στην Ανάληψηνω, ασχολήθηκαν πάρα πολύ με τον Δημήτρη. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε αυτό το μεταμοσχευτικό κέντρο και σήμερα είμαστε καλά. Προχωράμε.

Τα συναισθήματα στη διαδικασία και η ζωή στο παρόν

00:18:59 - 00:28:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό θα σας ρωτούσα, η ζωή σας σήμερα, μετά από όλο αυτό που βιώσατε, πώς είναι σήμερα η ζωή σας; Είμαι τόσο χαρούμενη μόνο να τον βλέπω όι μου να βγει κάτι καλό, όποιος ακούσει και διαβάσει αυτό, και κάτι για εμάς να γίνει παραπάνω. Σας ευχαριστώ πολύ. Κι εγώ σ’ ευχαριστώ.

Περίληψη

Η Παρασκευή Χριστοπούλου-Πουλοπούλου εξιστορεί την εμπειρία της ως γονέα παιδιών που είχαν διαγνωστεί με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Αναφέρεται, αρχικά, στην αναπάντεχη διάγνωση της κόρης της και στην απόφαση του συζύγου της να δωρίσει ένα από τα νεφρά του σε εκείνη. Αφού μας εξηγήσει το πώς ανακάλυψαν ότι δύο ακόμη από τα παιδιά τους φέρουν τη νόσο στο DNA τους, περιγράφει την επιδείνωση της υγείας του γιου της, τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης και την επιμονή της προς τους γιατρούς, ώστε να επιτρέψουν τη μεταμόσχευση ενός από τα νεφρά της στο παιδί της, κατόπιν ενός γυναικολογικού χειρουργείου στο οποίο είχε κληθεί να προβεί. Παρουσιάζει, τέλος, τα συναισθήματα των μελών της οικογένειας καθ' όλη τη διαδικασία και τα όσα έχει αποκομίσει από αυτή την εμπειρία, θίγοντας, παράλληλα, το ζήτημα της ελλιπούς κρατικής πρόνοιας.

Παρασκευή Πουλοπούλου Χριστοπούλου

Αγγελική Κοτσόβολου