Πυρκαγιά 2007: «Αν υπάρχει κόλαση, κάπως έτσι πρέπει να είναι»

Ενότητα 1

Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς και οι πρώτες στιγμές

00:00:00 - 00:15:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, είμαι η Δανάη Καραθανάση και σήμερα βρισκόμαστε με το Istorima στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Έχουμε 26 Ιουλίου του 2020 και είμαστε υπάρχει κόλαση, έτσι θα είναι. Δηλαδή είναι τρομερό αυτό που μπορεί να συμβεί από μια φωτιά σε αυτήν την έκταση που είχε η φωτιά του 2007.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Το πρώτο κύμα της φωτιάς, οι αναζωπυρώσεις και το τοπίο μετά

00:15:29 - 00:25:04

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκείνη την ώρα τι σκεφτόσουν; Την στιγμή που έσβηνες, την στιγμή της κατάσβεσης. Την στιγμή της κατάσβεσης σκεφτόμουν, ότι θα πρέπει να προή αν σε ένα βουνό υπάρξουν τρεις διαδοχικές φωτιές, στο τέλος θα υπάρχουν μόνο χαμηλή, πολύ χαμηλή βλάστηση : Θυμάρια, τσάγια και ψίλυθρα.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Κρατική αντιμετώπιση, δυσκολίες και επερχόμενος χειμώνας

00:25:04 - 00:42:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είχες άλλες εμπειρίες παλιότερα πριν από αυτήν τη φωτιά που μπορεί να τις είχες αντιμετωπίσει, να είχες συμβάλει; Φυσικά είχα, γιατί εμείς αστροφή του. Και ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξει ρότα η ανθρωπότητα και να σκεφτεί πιο σωστά. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ! Κι εγώ ευχαριστώ!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Πρόκειται για μια θεματική συνέντευξη σχετικά με τη πυρκαγιά του 2007 που έπληξε ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου. Ο Παρασκευάς Καραθανάσης μάς μεταφέρει το προσωπικό του βίωμα, περιγράφοντάς μας πώς έσωσε το μαγαζί του και την πατρική του οικία στο χωριό, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και βασισμένος στις εμπειρικές γνώσεις του σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων δύσκολων καταστάσεων. Παράλληλα, μας εξιστορεί και άλλα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς.


Αφηγητές/τριες

Παρασκευάς Καραθανάσης


Ερευνητές/τριες

Δανάη Καραθανάση


Δεκαετίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

25/07/2020


Διάρκεια

42'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Σημείωση ερευνήτριας:
Ο αφηγητής είναι πατέρας μου. Το μαγαζί που περιγράφει δεν υπάρχει πια. Αν και κατάφερε να το σώσει από την πυρκαγιά, λίγο αργότερα, το 2010, «ξεριζώθηκε» από τη νέα εθνική οδό.