Η πρώτη εκτέλεση γυναίκας στην Ελλάδα για ποινικό αδίκημα μέσα από τα μάτια του Νίκου Γούσγουλα

Ενότητα 1

Σύντομο βιογραφικό και η γνωριμία με τον Δήμαρχο

00:00:00 - 00:05:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα μου πείτε το όνομά σας;  Λέγομαι Νίκος Γούσγουλας. Είμαι η Καττή Μαρία, είμαι ερευνήτρια στο Istorima, βρισκόμαστε στο Λεωνίδιο ημέραΚαι μου άρεσε παρά πολύ η μικρογλυπτική στις γκλίτσες, στα διάφορα σκεύη, οικιακά, σε διαφορά ανθοδοχεία ξύλινα. Βέβαια τα χρόνια περάσανε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Τα βιογραφικά στοιχεία του Δημήτρη, η αιτία του γάμου με τη Μεταξία και τα παιδιά

00:05:28 - 00:15:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έζησα με ανθρώπους που μου μάθανε πολλές ιστορίες. Ιστορίες ανεπανάληπτες, ολόκληρο βιβλίο μπορώ να γράψω. Μέσα σε αυτές τις ιστορίες μου έμ Απέκτησαν ένα κοριτσάκι. Το κοριτσάκι αυτό το μεγαλώνανε με πολύ ωραίο τρόπο. Δεν του έλειπε τίποτα. Μεγάλωνε όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Η δολοφονία της συζύγου του Μήτρου, η αποκάλυψη και εκτέλεση της Σταυρούλας και του Δημήτρη

00:15:19 - 00:30:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπορώ να σου πω καλύτερα κι από ορισμένα αλλά. Βέβαια το γάμο αυτό δεν τον είδε ποτέ μα ποτέ με καλό μάτι η μητέρα του. Η μητέρα του παρόλα αυτή. Και εκεί αναγκαζότανε να δείξει την τσιγκουνιά της έτσι. Θα σου πω την ιστορία όλη όταν θα έχεις ευκαιρία. Γεια σου! Ευχαριστώ πολύ!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Περίληψη

Ο Νίκος Γούσγουλας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια ένα έγκλημα που συγκλόνισε την τοπική κοινότητα του Λεωνιδίου αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η Σταυρούλα παρότρυνε το γιο της να σκοτώσουν τη σύζυγό του, παρακινούμενη από ένα αδιανόητο κίνητρο. Κατέληξε, έτσι, να αποτελέσει την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε κατά την μεταπολεμική περίοδο για ποινικό αδίκημα.


Αφηγητές/τριες

Νικόλαος Γούσγουλας


Ερευνητές/τριες

Μαρία Καττή


Δεκαετίες

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

13/07/2020


Διάρκεια

30'