«Ήμουν ο συνδετικός κρίκος των ξενιτεμένων με την πατρίδα». Ένας δημοσιογράφος στα βραχέα αφηγείται

Ενότητα 1

Τα παιδικά χρόνια: ο επαναπατρισμός από την ΕΣΣΔ, η απότομη μετάβαση σε μια σκληρή αγροτική ζωή, οι όροι συμβίωσης στο χωριό και η πρώτη επαφή με το ραδιόφωνο

00:00:00 - 00:16:45

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα σας, θα μας πείτε πώς ονομάζεστε; Ναι, ονομάζομαι Βασίλης Σολιόπουλος. Είναι Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 και βρισκόμαστε στην Και κι έτσι αποκτήσαμε κι άλλες δεξιότητες. Ασχοληθήκαμε και με την τεχνολογία και άνοιξε το μυαλό μας. Περάσαμε εύκολα και στις τεχνολογίες.

Η απόφαση ενασχόλησης με τη δημοσιογραφία και οι συνθήκες του επαγγέλματος εκείνη την εποχή

00:16:45 - 00:29:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη δημοσιογραφία; Ήταν αμέσως μετά που τελείωσα το Εξατάξιο Γυμνάσιο εκείνη την εποχή, το οποίο τδιαρκώς σε εγρήγορση. Οπότε αυτό κανόνισε και έπαιξε ρόλο και στη συνέχεια, όταν πλέον πέρασα αργότερα στο ραδιόφωνο, στο ηλεκτρονικό μέσο.

Ενότητα 3

Ο αφηγητής στο ραδιόφωνο: η εκπομπή για τους Έλληνες του εξωτερικού στα βραχέα κύματα, οι πλούσιες καταγραφές, το πέρασμα στην ειδησεογραφία και η αξία του ραδιοφωνικού λόγου

00:29:17 - 01:26:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στο ραδιόφωνο καθυστέρησα να μπω. Γιατί; Ήτανε η εποχή όπου, σας είπα, όπου δεν κυνηγούσαμε τη δημοσιότητα. Δεν προβάλλαμε τον εαυτό μας, αυαι όλο αυτό, οπότε μία κουβέντα και μόνο μπορεί να σου δώσει ερέθισμα για να κάνεις χίλιες δυο άλλες σκέψεις. Αυτά όσον αφορά το ραδιόφωνο.

Ενότητα 4

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη δημοσιογραφία και η επιτακτικότητα αναπροσαρμογής των παλαιών δεοντολογικών αρχών στη σημερινή υπερδιάχυση της πληροφορίας μέσω διαδικτύου

01:26:02 - 01:51:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αλλά το ραδιόφωνο κάποια στιγμή ήταν στη ζωή μου παράλληλα με μία άλλη αγάπη που είχα αναπτύξει: ήτανε η σχέση μου με τους ηλεκτρονικούς υποστία πλέον μπορούν να την δώσουν οι δημοσιογράφοι μέσα στο διαδίκτυο. Αυτά νομίζω ότι είναι σε γενικές γραμμές. Δεν ξέρω αν θα ήθελες κάτι.

Ενότητα 5

Η πρώτη μέρα του αφηγητή στο ραδιόφωνο, η ευθύνη του ραδιοφωνικού παραγωγού απέναντι στους ακροατές του και η συνακόλουθη σχέση του με εκείνους

01:51:51 - 02:09:22

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μας μιλάτε για τόσο ενδιαφέροντα πράγματα! Θέλω να γυρίσουμε λίγο πίσω, στην πρώτη μέρα που μπήκατε σε ραδιοφωνικό στούντιο και στην πρώτη υφράδειά μου δεν είναι και τόση όση ίσως θα χρειαζόταν. Απλά μέσα σ’ αυτό το επάγγελμα έβαλα την αγάπη μου για όλα αυτά και την έγνοια μου…

Ενότητα 6

Ο ρόλος του αφηγητή στην Ένωση Συντακτών, η συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ραδιόφωνο, η νοσταλγία και ο απολογισμός της ραδιοφωνικής του πορείας

02:09:22 - 02:28:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι έχετε να μοιραστείτε μαζί μας για τον ενεργό σας ρόλο στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης; Στην Ένωση Συντακτώνας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας, για την αφήγηση που μας χαρίσατε και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε! Σε ευχαριστώ πολύ κι εγώ!

Περίληψη

Ο Βασίλης Σολιόπουλος, συνταξιούχος δημοσιογράφος πλέον, μας ταξιδεύει στη ζωή και την επαγγελματική του πορεία. Μια αφήγηση που ξεκινάει από την Τασκένδη, όπου ήρθε στη ζωή από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, και τη Στέρνα Κοζάνης, όπου μεγάλωσε μετά τον επαναπατρισμό και μυήθηκε στους όρους συμβίωσης της τότε ελληνικής υπαίθρου. Έπειτα περνά στη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο της δημοσιογραφικής του καριέρας και τόπο κατοικίας του μέχρι και σήμερα. Όσον αφορά το προσωπικό του μετερίζι στο συγκεκριμένο χώρο, ξεχωρίζει ιδιαίτερα την εκπομπή του στο πρόγραμμα των βραχέων και τους δεσμούς επικοινωνίας που ανέπτυξε με τους Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού με αφορμή εκείνη. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, μια και ο ίδιος γνώριζε από πρώτο χέρι τη νοσταλγία αυτών των ανθρώπων να επιστρέψουν στην πατρίδα. Επιπλέον, απαριθμεί τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες στο δημοσιογραφικό τομέα και συγκρίνει τις τότε δεοντολογικές αρχές του κλάδου με τις σημερινές. Κάνοντας τον απολογισμό του, το ταμείο βγαίνει αναμφίβολα θετικό, καθώς πιστεύει πως έφτασε σε ένα κάποιο είδος ολοκλήρωσης, συνδυάζοντας την ευσυνειδησία με την ευχαρίστηση.

Βασίλειος Σολιόπουλος

Λουκία Λιάπη

Tags
InternetΑγροτικές ΕργασίεςΑγροτική ΖωήΑγροτική ΠαραγωγήΑπόδημος ΕλληνισμόςΔημοσιογραφίαΔιαδικτυακό ΡαδιόφωνοΔιαδίκτυοΔικτατορίαΈλληνες Πολιτικοί ΠρόσφυγεςΈλληνες της ΔιασποράςΈλληνες του ΕξωτερικούΕλληνική ΜετανάστευσηΕπαναπατρισμόςΕργατική ΜετανάστευσηΕ.Ρ.Τ.3 (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 3)Ε.Σ.Σ.Δ. (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) ΕφημερίδεςΗθικά ΔιδάγματαΚαριέραΚοινωνίαΚοινωνικές ΣχέσειςΜ.Μ.Ε. (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)Μέσα Κοινωνικής ΔικτύωσηςΜετανάστεςΜετανάστευση στην ΓερμανίαΜετανάστευσηΞενιτιάΟικονομική ΜετανάστευσηΟνομαστική ΓιορτήΠαλιννόστησηΠανεπιστήμιοΠληροφορικήΠολιτικές ΑπόψειςΠροσφυγική ΚαταγωγήΠροσφυγική ΤαυτότηταΡαδιοφωνίαΡαδιόφωνοΡεπορτάζΣοβιετική ΈνωσηΣωματείοΤ.Π.Ε. (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας)Τεχνολογικές ΕξελίξειςΤεχνολογική ΠρόοδοςΧωράφιΧωράφιαΧωριόΕ.Ρ.Τ. (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)ΠολιτικοποίησηΜετανάστευση στην ΑυστραλίαΜετανάστευση στην ΑμερικήΈλληνες από την Σοβιετική ΈνωσηΕκπομπή/ΕκπομπέςΗλεκτρονικός Υπολογιστής

21/02/2022

148'

Η ερευνήτρια σημειώνει:
Η πόλη στην οποία γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας ο αφηγητής είναι η Τασκένδη, μία πόλη της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σήμερα ανήκει στο Ουζμπεκιστάν.
Το εκπαιδευτικό ραδιόφωνο, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σολιόπουλος και στο οποίο συμμετέχει ως μέντορας, είναι το European School Radio.