Πώς ο κύριος Γιώργος πάντρεψε την οδοντιατρική με την ψαλτική

Ενότητα 1

Πρώτη επαφή με τη βυζαντινή μουσική

00:00:00 - 00:39:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πείτε μου το όνομά σας αρχικά. Γεώργιος Γούλας, του Δημοσθένους και της Ελένης. Γεννημένος το Νοέμβριο, 15 Νοεμβρίου του ’48, του 1948, λείσει η παρένθεση πώς ανταμώσαμε πάλι μετά με τον Βασίλη, λοιπόν μετά από τόσα χρόνια. Στην Θεσσαλονίκη, δεν δικαιούμουν να φάω στη λέσχη.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 2

Φοιτητικά χρόνια στην Οδοντιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης

00:39:02 - 00:59:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί ο πατέρας μου ήταν δημόσιος υπάλληλος και έπαιρνε χίλιες εξακόσιες… Τότε έπαιρνε δυόμισι χιλιάδες, έπαιρνε δυόμισι χιλιάδες δραχμές καρισκόντουσαν οι περιοχές αυτές, ενώ μέναμε στα Πετράλωνα. Δεν είχα αυτό. Και μετά μέναμε στο Γουδί, Μικράς Ασίας 70, απέναντι από το Λαϊκό.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Καθημερινή ζωή στο χωριό στην Καρδίτσα

00:59:30 - 01:37:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκτός από τα αυτά με τον παπά και λοιπά και τα ρέστα και το δάσκαλο… Αυτό… Είχαμε και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Είχαμε κότεςαν σαν οδοντίατρο, για αυτό και, δόξα τω Θεώ, είχα ένα καλό όνομα στην περιοχή στου Ζωγράφου, όπου ασκούσα το επάγγελμα τότε να πούμε αυτό.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Η φοιτητική ζωή στην Αθήνα εν μέσω Δικτατορίας

01:37:59 - 02:15:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετεγγραφή Σεπτέμβρης. Το ’67, 21 Απριλίου, φοιτητής ων εγώ στη Θεσσαλονίκη έγινε η Δικτατορία. Ημέρα Παρασκευή. 23 Απριλίου θα μιλούσε ο Γε πορεία, πώς τελείωσα. Γράφτηκα στην Θεσσαλονίκη 14 Νοεμβρίου του ’66. Και 21 Νοεμβρίου του ‘71 πήρα πτυχίο, τελείωσα. Πήρα πτυχίο, βέβαια.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Η στρατιωτική θητεία εν μέσω δικτατορίας

02:15:13 - 02:42:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν κατέβηκα από την Θεσσαλονίκη, ήταν τόση η έλξις προς τη βυζαντινή μουσική, ήθελα οπωσδήποτε να μάθω αυτό. Στην Θεσσαλονίκη ασχολήθηκα κτροί Παθολογία, Οφθαλμολογία, Χειρουργική και λοιπά. Εμείς τα Οδοντιατρικά. Φτάνουμε στον Βόλο που λες μετάθεση, μένουμε σε ένα ξενοδοχείο.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η φοιτητική ζωή στην Αθήνα εν μέσω Δικτατορίας

02:42:16 - 03:09:58

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έρχεται ο Γενάρης μήνας. Έρχεται διαταγή μετάθεση ο Βαγγέλης στο 401, μετάθεση ο Γούλας στο 401. Χωρίς να ξέρω τίποτα εγώ. Ο πατέρας μου πήγίς μου», λέει, «ή άλλος», λέει. Δεν θυμόταν το Γεώργιος Γούλας, κατάλαβες; «Αλλά το λέω», λέει, «παντού ότι με σώσατε», μου λέει και λοιπά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Η συνέχεια της ψαλτικής σταδιοδρομίας

03:09:58 - 03:29:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κατεβαίνοντας με μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα στην Οδοντιατρική το ’67, το ’67 ναι, το φθινόπωρο ξαναπήγα πάλι στη σχολή του παταψε χαρτί μπροστά σε αυτούς τους δύο υπογράψανε κι αυτοί, υπόγραψα και εγώ. Λοιπόν, σε αυτούς τους δύο. Και δεν ετήρησε την αυτή του αυτός.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 8

Η συνέχεια της ψαλτικής σταδιοδρομίας και η αρχή της σταδιοδρομίας στην Οδοντιατρική

03:29:33 - 03:41:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν πρωτοβγήκα δημοτικός σύμβουλος το ’75, μετά την Μεταπολίτευση, ενδέκατος μάλιστα, γιατί τότε ο νόμος ήταν ο πρώτος και ο δεύτερος συνδυω. Πλάκες πλάκες πολλές. Τι να κάνουμε; Δυστυχώς, αυτά είναι. Τώρα συνταξιούχος ων στον Ωρωπό την αράξαμε, με λίγα δεντράκια εδώ, λίγα φυτά.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Περίληψη

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η οδοντιατρική καριέρα με την ζωή ενός ψάλτη; Ο κύριος Γιώργος αφηγείται τη ζωή του, μια ζωή που ξεκίνησε από το χωριό Μουζάκι Καρδίτσας. Εκεί έζησε τη δεκαετία του 1950 μια ζωή δίπλα στη φύση, όπου και απέκτησε τα πρώτα ερεθίσματα τόσο ως προς την ψαλτική τέχνη όσο και ως προς το επάγγελμα του οδοντιάτρου. Τα χρόνια περνούν και ο κύριος Γιώργος γίνεται φοιτητής στην Οδοντιατρική της Θεσσαλονίκης, ενώ εν μέσω Δικτατορίας, παίρνει μεταγραφή για την Αθήνα, όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο 401 ΓΝΑ, γνωρίζει μεταξύ άλλων τον Αλέκο Παναγούλη, ενώ μετά το τέλος της θητείας του, ξεκίνησε την οδοντιατρική του σταδιοδρομία παράλληλα με τη μεγάλη του αγάπη την ψαλτική, την οποία ασκεί μέχρι και σήμερα.


Αφηγητές/τριες

Γεώργιος Γούλας


Ερευνητές/τριες

Γεωργία Ζερβογιάννη


Tags
17 Νοέμβρη 1973Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Αγροτική ΖωήΑναμνήσειςΑστείες ΙστορίεςΑστικοποίησηΔήμοςΔικτατορίαΕκκλησίαΕκπαίδευσηΕ.Λ.Α.Σ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός)Επαγγελματίες ΥγείαςΕπαρχίαΙατρικά ΕπαγγέλματαΙατρική ΣχολήΙατρικήΓιατρόςΚ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) Μουσική ΠαράδοσηΛογοκρισίαΜεταπολεμική ΑθήναΜητέραΜουσική ΠαιδείαΜπομπόταΝοσοκομείαΝοσοκομείοΠαιδικά ΧρόνιαΠαιδικές ΑναμνήσειςΠαραδοσιακά ΦαγητάΠατέραςΣπουδαστέςΣπουδέςΣτρατιώτεςΣτρατιωτική ΘητείαΣτρατόςΣύλλογοςΣυνδικαλισμόςΣυνδικαλιστικοί ΑγώνεςΣυνδικάτοΣυναδελφικές Σχέσεις ΤαχυδρομείοΤοπική ΑυτοδιοίκησηΦοιτητικά ΧρόνιαΦοιτητική ΖωήΦύσηΧούνταΨωμίU.N.R.R.A. (United Nations Relief and Rehabilitation Administration)Βυζαντινή ΜουσικήΕκλογέςΕπαγγελματικός Χώρος ΦοιτητέςΚ.Κ.Ε. ΕσωτερικούΣτρατιωτικοί Βαθμοί ΠολιτικοποίησηΨαλτικήΨάλτεςΔημοτικές ΑρχέςΆνω Πόλη (Θεσσαλονίκη)Θρησκευτικές Πρακτικές

Ημερομηνία Συνέντευξης

15/06/2022


Διάρκεια

221'