Ο πρώτος Έλληνας που έκανε τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο

Η ιδέα του ταξιδιού

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είμαι η Χαρά Ψωμά, είμαι ερευνήτρια για το Istorima. Είναι Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 και είμαι μαζί με τον αφηγητή, έτοιμοι να ξεκινήσουσυγκεκριμένο τρόπο. Διαβίωση έξω, μία στο τόσο κάπου να βρεις να κάνεις μπάνιο και τα λοιπά, αλλά είσαι ανεξάρτητος, έχεις το σπίτι σου...

Φιλοξενία, δυσκολίες και κίνδυνοι

00:07:30 - 00:32:07

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δεν ξέρω αν έχεις δει ποδηλάτες ταξιδιώτες. Εγώ φιλοξενώ. Πλέον έχουν δημιουργηθεί κάποια δίκτυα φιλοξενίας online, οπότε εδώ στο σπίτι με τά που ακούς. Είμαστε πολύ περιορισμένοι σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει μεγάλη συνοχή εδώ πέρα, εγώ θέλω την ποικιλία, θέλω και το διαφορετικό.

Οι διαφορές κουλτούρας, η οικειότητα και οι σχέσεις με τους ανθρώπους

00:32:07 - 00:47:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε λοιπόν πήγατε σε τέσσερις ηπείρους. Θα θέλατε να μου πείτε, σας λέει κάποιος, από την Ασία, ας πούμε, οι πρώτες εικόνες που σας έρχον και μόνο για να τους πω πόσο το εκτίμησα όλο αυτό που έγινε. Αλλά νομίζω ότι αυτό θα έρθει σε μελλοντικό χρόνο. Πλέον είναι εύκολο βέβαια.

Μελλοντικά σχέδια

00:47:44 - 00:50:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άρα λοιπόν κρατούσατε και ημερολόγιο σε όλο το ταξίδι και τα γράφατε μετά στο τέλος της…; Ε λίγα πραγματάκια, ένα ημερολογιάκι που το κρατοια στιγμή δηλαδή αν το κάνεις σε τέτοιο βαθμό, δεν σκέφτεσαι να το σταματήσεις ποτέ. Παίρνεις τόσα πράγματα πίσω, που δεν σταματάς εύκολα.

Διαμονή, διατροφή, επικοινωνία – Συναισθήματα κατά την αναχώρηση και την επιστροφή

00:50:42 - 01:06:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Επειδή αυτό το ταξίδι ήταν το 2005 μου είπατε… ‘05 με ‘06. Ναι, ναι. Που εκείνη την περίοδο και το ίντερνετ δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, ού αλλά εγώ θεωρώ ότι είμαι… Γενικότερα θεωρώ ότι είμαι καλυμμένος από αρκετά από αυτά και που είπα αλλά και που τα νιώθω πραγματικά μέσα μου.

Περίληψη

Tον Ιανουάριο του 2005, έχοντας μόλις κλείσει τα 30 και έχοντας μόλις τελειώσει μία μεγάλη σχέση, ο Βασίλης Μεσιτίδης «πέφτει» πάνω σε ένα βιβλιαράκι για ένα ζευγάρι Γάλλων που έκανε τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Λίγους μήνες μετά, μόλις τον Μάιο, με συντροφιά το ποδήλατό του και τους βασικούς οδικούς χάρτες που αντέγραψε, θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που έκανε τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Μας μεταφέρει τις εικόνες που του έχουν εντυπωθεί από τις τέσσερις ηπείρους που επισκέφτηκε αλλά και τον τρόπο που άλλαξε ο ίδιος μέσα από αυτό το ταξίδι. Μιλάει για τη φιλοξενία που έλαβε και τα απρόοπτα που έζησε, θέλοντας να περάσει το μήνυμά του: ότι ο κόσμος είναι καλός και φιλικός και ότι δεν έχει καμία αξία να φοβόμαστε το άγνωστο.

Βασίλης Μεσιτίδης

Χαρίκλεια Ψωμά