«Πώς είναι δυνατόν, κοριτσάκια, να υφιστάμεθα ανάκριση για λόγους πολιτικούς;»: Μνήμες από το σχολείο τις δεκαετίες '60 και '70

Παιδικές αναμνήσεις στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια

00:00:00 - 00:18:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Δευτέρα 14 Μαρτίου του 2022 και βρίσκομαι μαζί με την κυρία Μαρία Χατζηελευθερίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Εγώ ονομάζομαι Βασιλική Χατι πηγαίναμε πολύ αργά, επίτηδες, για να χασομερήσουμε μπας και χάσουμε και καμιά ώρα παραπάνω. Ειδικά κι αν περιμέναμε μάλιστα διαγώνισμα.

Everyday LifeEducationFamilyPolitics

Σχολική ζωή, φιλίες, έρωτες και εκδρομές

00:18:33 - 00:46:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα, τις κουτοπονηριές των μαθητών όλοι τις είχαμε, πώς να αντιγράψουμε στα διαγωνίσματα. Εγώ θα θυμίσω μια πράξη που ήταν λίγο ριψοκίνδυνηοντά στη Θεσσαλονίκη, στα Γιαννιτσά, για τρία χρόνια. Μετά γύρισα, ήρθα στη Θεσσαλονίκη με μετάθεση. Και όλα μου τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Η γαλούχηση των παιδιών στη βάση του σεβασμού και του φόβου

00:46:18 - 00:55:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μου είπατε προηγουμένως ότι στην τάξη ήσασταν τριάντα πέντε με σαράντα μαθητές. Βέβαια, πολλοί. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να διεξαχθεί έντό μυαλό. Δε γίναμε καλόγριες. Είχαμε το ανοιχτό μυαλό. Ήμασταν σε όλα μέσα. Αλλά και οι αρχές που πήραμε δε μας βγήκαν σε κακό. Αντιθέτως.

Τα χρόνια της Δικτατορίας και η ανάκριση από την αστυνομία

00:55:06 - 01:12:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όσον αφορά την περίοδο της Δικτατορίας που μου είπατε... Ναι, ναι. Εσείς πώς το βιώνατε σαν παιδί; Δεν μπορώ να πω ότι καταλαβαίναμε και . Και εύχομαι να πάνε όλα στη ζωή σου καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν χαρά μου. Και εγώ ευχαριστώ. Ήταν όμορφο το ταξίδι στο παρελθόν.

Περίληψη

Ο χρόνος λειτουργεί σαν μεγενθυντικός φακός που μας κάνει να βλέπουμε καλύτερα και πιο καθαρά τα πράγματα. Μνήμες και βιώματα από τα μαθητικά και νεανικά χρόνια της αφηγήτριας φωτίζονται και ζωντανεύουν μπροστά μας: δυνατές φιλίες, πρώτοι νεανικοί έρωτες, ερωτικά γράμματα, σκονάκια στο σχολείο, αλλά και τα πρώτα χρόνια της ΔικΤατορίας, το μετεμφυλιακό μίσος και ένα ζευγάρι κόκκινα, «μπολσεβίκικα» παπούτσια...

Μαρία Σώη-Χατζηελευθερίου

Βασιλική Χατζηευθυμίου