Ξενιτιά δίχως τα παιδιά: Η μετανάστευση και η «σφιχτή ζωή» του Δημητρή Τσινκαλή στη Γερμανία

Σχολείο και πρώτα επαγγέλματα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα, λέγομαι Χρυσή Τσικμανλή, βρίσκομαι στο σπίτι του αφηγητή στη Νέα Βύσσα και είναι 17 Ιουλίου 2021. Θέλετε να μας πείτε το όνομά άστηκα τ’ άφησα το πτηνοτροφείο, είχα χτίσει κτίσματα λοιπόν, αφήνω και τον γέρο εκεί που είχα έναν γέρο για να κρατάει, να συντηράει αυτά.

Μετανάστευση στη Γερμανία και βαριά εργασία

00:08:13 - 00:17:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κι εγώ είπα: «Θα πάω στη Γερμανία να δουλέψω δύο τρία χρόνια, να πιάσουμε κεφάλαιο και να δυναμώσω». Αφού πήγα το 1964 ως το 1965, αρχάς ‘6ή τους τη θέληση. Εμείς με συμβόλαια πηγαίναμε στη Γερμανία και με συμβόλαια δουλεύαμε. Δεν ήμασταν κανένας λαθραίος. Έτσι δουλεύαμε εμείς.

Το ταξίδι στη Γερμανία και η δυσκολία της κατοικίας

00:17:32 - 00:25:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάστε πώς ταξιδέψατε; Το ταξίδι μου πάλι μην το συζητάτε! Και εκείνο, και εκείνο βαρύ ήταν. Και τα δυο. Το πρώτο ταξιδέψαμε με, σιδηροδρολέγαμε τη σοφίτα, ήταν μεν απάνω αλλά είχε όλα τα… Και τη βγάλαμε είκοσι τέσσερα χρόνια εκεί. Σε εκείνο το, σε εκείνη τη σοφίτα τη βγάλαμε.

Οι κοινωνικές σχέσεις, χυτήρια και χαρτοβιομηχανίες

00:25:14 - 00:33:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάνατε παρέα με Έλληνες ή είχατε και φίλους άλλους; Είχαμε και... Με Γερμανούς δεν... Μόνο με Γερμανούς κάναμε παρέα αυτοί που ήμασταν στη βιομηχανία ήταν που έβγαζε χαρτιά, σε άλλη χαρτοβιομηχανία που έβγαζε χριστουγεννιάτικα χαρτιά, έβγαζε χαρτοπετσέτες, έβγαζε τέτοια χαρτιά.

Διαχείριση οικογένειας, επιστροφές στην Ελλάδα και κατοικία

00:33:21 - 00:45:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τον γιο σας πότε αποφασίσατε να τον πάρετε πάλι μαζί σας στη Γερμανία; Εκείνον τον πήραμε μετά, τον κατεβάσαμε μωρό, το ‘67 τον κατεβάσαμε λογαριάζαμε, έτσι βγήκε και τη φτιάξαμε, τα βγάζουμε εδώ, τα χρόνια τώρα τα τελευταία μας. Εντάξει, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.  Παρακαλώ.

Η διαμάχη για την εκπαίδευση του αφηγητή και «παιδομάζωμα» των ανταρτών στον εμφύλιο

00:45:53 - 00:53:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, όταν άρχισα να πηγαίνω στο σχολείο πια, αφού τελείωσε, έφυγαν οι Γερμανοί τελείωσε και το… Το αυτό, ήθελα κάνα δύο χρόνια να πάω στοήμασταν κρυμμένοι. Δεν σταματούσαμε μέσα στα σπίτια μας, μέσα όποιος σταματούσε έκαναν έρευνα και τον έπαιρναν. Τον έπιαναν, τον έπαιρναν.

Ο παππούς του αφηγητή και το παλιό χωριό

00:53:16 - 00:57:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο παππούς σας είχε ζήσει και στο παλιό το χωριό; Πώς; Ο παππούς είχε ζήσει στο παλιό το χωριό; Πώς, μέχρι το 1922-23 στο παλιό το χωριό ζε που είναι. Και έτσι έλεγαν εκεί: «Μας έφυγε ένας Δημήτρης, μας ήρθε άλλος Δημήτρης στον τόπο!». Ο μπαμπάς σου δηλαδή, ο Χρήστος. Α, αυτό.

Περίληψη

Η εξιστόρηση αρχίζει από τα πρώτα σχολικά χρόνια κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Τα αίτια και η μεγάλη απόφαση της μετανάστευσης. Η προετοιμασία, το ταξίδι και η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, αφήνοντας τα παιδιά πίσω στην Ελλάδα. Η σκληρή εργασία και η αρχικά μικρή ξενιτιά που τελικά κράτησε 30 χρόνια.

Δημήτριος Τσικμανλής

Χρυσή Δήμητρα Τσικμανλή