Ο κύριος Χριστόπουλος, καθηγητής Αγγλικών, μιλά για τη σύνδεση τέχνης και παιδείας

Ενότητα 1

Παιδική ηλικία και πρώτη επαφή με τη διδασκαλία

00:00:00 - 00:06:51

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Βουρλούμη Βιργινία, έχουμε 1/12 του 2022 βρισκόμαστε στο Ίλιον και έχουμε μαζί μας τον;  Γιώργος Χριστόπουλος λέγομαι εγώ.  αν είχε υπάρξει η μέρα προηγουμένως. Είχα την τύχη, λοιπόν, να κάνω αυτό. Και πώς πέρασαν τα 50 χρόνια αυτά που είπα δεν τα πήρα χαμπάρι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Tags
Αγγλική ΦιλολογίαΑνθρώπινες ΣχέσειςΒιβλίαΔιδασκαλίαΟικογενειακή ΜνήμηΠαιδικά ΧρόνιαΣυνθήκες ΕργασίαςΦροντιστήριαΧούντα

Ενότητα 2

Οι πολιτισμικές δράσεις και η σχέση του αφηγητή με την τέχνη

00:06:51 - 00:18:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τα πέρασα ωραία, ένιωθα πολύ ωραία με τα παιδιά. Και στις πάσης φύσεως εκδηλώσεις που σε παλιότερες εποχές, που είχε σημασία πριν το σχολείοω αυτά που ήθελα. Να συναντήσω αυτούς που ήθελα. Και πιστεύω ότι έχει να κάνει με τις… με τα πράγματα αυτά με τα οποία έζησα την ζωή μου.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Οι σπουδές του αφηγητή, η δημιουργία και λειτουργία του φροντιστηρίου

00:18:55 - 00:29:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Για ποιον λόγο επιλέξατε να ανοίξετε το κέντρο αυτό σε αυτή τη γειτονιά; Ναι. Και στην εκάστοτε γειτονιά, γιατί είχατε και δεύτερο.  Κατ και όχι ο καθένας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, για να εκδικηθεί τον κακό εργοδότη. Και είναι επίσης χαρακτηριστικές οι σχέσεις με όλους. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Οι σχέσεις του αφηγητή με τους συνεργάτες του

00:29:01 - 00:42:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και επειδή το μνημόνευσα και από την ώρα που υποχρεωτικά αυτά που λέω είναι απολογιστικά και περιγράφουνε μια εμπειρία, πριν, λίγο πριν το κυτού, γιατί η κυρία Αναστασία ήταν γραμματέας επί χρόνια, άρα με έζησε κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη, και ο κύριος Μαργαρίτης επίσης. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Διδάσκοντας στην περίοδο της χούντας – Η συναυλία με τον Νίκο Ξυλούρη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας

00:42:15 - 00:50:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σας ρωτήσω, την περίοδο της χούντας συγκεκριμένα και έπειτα εντάξει δεν ήταν τόσο δύσκολα πολιτικά το σκηνικό, όντας ένας τέτοιος άνθρωποδούμε πώς θα φερθούμε. Και με λίγα λόγια η όλη διαδικασία αυτή από άποψη εκπαιδευτική ήτανε πολύ ωραία και πολύ αποτελεσματική και ωραία.  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η πολιτισμική δράση του αφηγητή – Η σχέση του με την οικογένεια

00:50:14 - 00:59:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δυσκολευτήκατε στις θεατρικές παραστάσεις να σκηνοθετήσετε τα παιδιά;   Όχι, όχι και απλώς δυστυχώς ο χρόνος – Θα είχαν προκύψει παραστάσειης ζωής μας δόθηκε η ευκαιρία πολλές φορές να ανταποδώσω, η σχέση μας ήταν εξαιρετική. Και ήταν απώλεια στην ζωή μου σίγουρα ο θάνατος της.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 7

Αναμνήσεις από την πρώτη περίοδο διδασκαλίας

00:59:12 - 01:07:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν κάποιος αναφέρει το κέντρο ξένων γλωσσών, ποια είναι η πρώτη σας ανάμνηση που έρχεται στο μυαλό σας. Με ποια ανάμνηση το 'χετε συνδέσειε. Νομίζω δεν έχω μιλήσει στην ζωή μου ποτέ για τον εαυτό μου όσο απόψε με 'σένα Βιργινία. Είσαι υπεύθυνη λοιπόν για αυτό που συνέβη απόψε. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Ο Γιώργος Χριστόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης του παλιότερου κέντρου ξένων γλωσσών στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου, αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στις ζωές των κατοίκων της περιοχής. Η αγάπη του για την τέχνη και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης, ειδικά σε μία περίοδο που η ελευθερία λόγου ήταν απαγορευμένη, προκάλεσαν τέτοια εντύπωση στους μαθητές του, που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, τον μνημονεύουν με αγάπη. Ο αφηγητής μιλάει για τις μνήμες του από το φροντιστήριο, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με καλλιτέχνες, για τη σχέση του με την οικογένειά του και για τη στενή σχέση πολιτισμού και εκπαίδευσης.


Αφηγητές/τριες

Γιώργος Χριστόπουλος


Ερευνητές/τριες

Βιργινία Βουρλούμη


Ημερομηνία Συνέντευξης

31/12/2022


Διάρκεια

68'


Σημειώσεις Συνέντευξης

Ο κύριος Χριστόπουλος ήταν καθηγητής του πατέρα, του αδερφού και της ίδιας της ερευνήτριας, καθώς και των περισσότερων παιδιών στην περιοχή του Ιλίου. Διαμόρφωσε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την παιδική και εφηβική τους ηλικία και είναι αλήθεια ότι άλλαξε τις ζωές πολλών παιδιών χάρη στον τρόπο διδασκαλίας του.