Με τ' άρβυλα δεμένα για ενάμιση μήνα στα χώματα της Κύπρου

Βιογραφικά στοιχεία. Παιδικά χρόνια και σχολείο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα, κύριε Γιώργο! Καλημέρα σας! Είμαι ο Παντελής Διαμαντής, ερευνητής στο Istorima. Σήμερα είναι 6 Ιανουαρίου του 2023, βρισκόμασμε γυμνάσιο, από πρώτη μέχρι και την τελευταία. Μετά το πρώτο τρίμηνο πήγα στο διπλανό χωριό, στον Αρχάγγελο, κι εκεί τελείωσα το γυμνάσιο.

Κατάταξη στον στρατό και απόβαση στην Κύπρο

00:05:11 - 00:10:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τελειώνοντας το γυμνάσιο το 1970, τον επόμενο χρόνο, το 1971, συμμετείχα σ’ έναν διαγωνισμό για πρόσληψη προσωπικού στον ΟΤΕ. Και αφού πέτυχφού λάβαμε τις θέσεις που έπρεπε να λάβουμε με τις εντολές των αξιωματικών μας, ήρθανε κάποια λεωφορεία και μας πήρανε στην ιερατική σχολή.

Οι ενέργειες της Α' μοίρας στην Κύπρο και απόλυση από τον στρατό

00:10:33 - 00:21:12

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εκεί, κάτω από τα ξινόδεντρα που υπήρχαν στην αυλή, περάσαμε την πρώτη νύχτα. Αμέσως οι εντολές που είχαμε από τον διοικητή και τους αξιωματ χαρά; Χαρά δεν ταιριάζει, αλλά θα το πω έτσι. «Με χαρά και με ευθυμία συμμετείχαν σ’ αυτό που έγινε!», δηλαδή στη μετάβασή μας στην Κύπρο.

Υπάλληλος στον ΟΤΕ

00:21:12 - 00:26:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν γύρισα από την Κύπρο, ανέβηκα στην Αθήνα, γιατί έτσι ήθελε η υπηρεσία του Ο.Τ.Ε. τότε. Οι στρατεύσιμοι να παρουσιάζονται στα γραφεία, σ, αλλά δεν ήθελα ποτέ να αδικήσω τον πελάτη. Αυτό είναι ένα από τα-, από τις στιγμές τις ωραίες που μου ‘μεινε από το θέμα της δουλειάς μου.

Ο γάμος στ' Αφάντου. Γαμήλια έθιμα και προίκα. Μετανάστευση

00:26:20 - 00:41:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το 1978 τον Γενάρη γίνεται ο γάμος μου. Τότε στους γάμους εδώ, στα χωριά μας, είχαμε το έθιμο η πλευρά της νύφης να φτιάχνει, ας πούμε, δώρο πράγματα αλλάζουν, πρέπει τα παιδιά να γνωρίζονται, γιατί έχει κι αυτό το θετικό του. Με αυτόν τον τρόπο γινόταν οι γάμοι στις εποχές μας.

Απώλειες στην Κύπρο. Δεύτερος Αττίλας. Αξιομνημόνευτοι αξιωματικοί

00:41:02 - 01:01:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να ρωτήσω και κάτι από πριν που έχω σημειώσει. Εσείς, όσο ήσασταν στην Κύπρο, χάσατε κάποιον συστρατιώτη, κάποιον φίλο σας εκεί; Ναι, ναι,από τα δέκα παιδιά που τραυματίστηκαν από το έξι και σ’ άλλα παιδιά που ήτανε, ας πούμε, λίγο ευάλωτα η ιστορία αυτή άφησε κάποια τραύματα.

Ο σύλλογος ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74 και η δράση του

01:01:16 - 01:13:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κάποτε, θυμάμαι, με πήρε κάποιος φίλος από την Κομοτηνή και μου λέει: «Στη Ρόδο ήρθε ο τάδε». Ήταν απ’ τα παιδιά που τραυματίστηκαν από το νει γίνει τίποτα. Εμείς δεν πλησιάσαμε κανέναν χώρο, όπως έκαναν αυτοί που μπαίναν στα χωριά, μπαίναν στα σπίτια, σκοτώνανε, κάναν, δείχνανε.

Περιπλάνηση στο βομβαρδισμένο ΡΙΚ και τα ευρήματα

01:13:39 - 01:17:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δεν κάναμε τίποτα από αυτά εμείς σαν μονάδα. Ήτανε οι εντολές του διοικητού, ήτανε αποκλειστικά ανθρώπινες, αλλά σύμφωνα με το ότι και ο πότους άλλους;». Κι έτσι λοιπόν, κι εμείς, ας είμαστε και απλοί στρατιώτες, σχηματίσαμε κάποια γνώμη για τα γεγονότα και για τους υπεύθυνους.

Προσωπικές απόψεις για το Κυπριακό

01:17:25 - 01:21:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Προσωπικά εγώ πιστεύω ότι, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο, είχε ευθύνες. Ακόμα και για αυτό το πραξικόπημα, που κακώς έγινε εις βάρος του, ιστεύω ότι θα ‘ρθούνε καλύτερες μέρες για την Κύπρο και αυτό το πιστεύω μου είναι κοντά. Να ‘στε καλά κι ευχαριστώ και πάλι! Να ‘στε καλά!

Περίληψη

Ο κύριος Γιώργος Γιαννιού είναι συνταξιούχος του Ο.Τ.Ε. και βετεράνος του πολέμου στην Κύπρο το 1974. Μας αφηγείται τη ζωή του στη Ρόδο, την εργασία του στον ΟΤΕ, αλλά κυρίως το πώς έζησε τα γεγονότα του πολέμου και της εισβολής στην Κύπρο, τη σχέση του με τους αξιωματικούς και τους συστρατιώτες του, καθώς επίσης και τη δράση του συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74».

Γεώργιος Γιαννιού

Παντελής Διαμαντής