Παράδοση και ιστορία από το δάσος του Κρούστα μέχρι και τους κρητικούς ξυλόφουρνους

Ενότητα 1

Ζώντας από και για το δάσος στον Κρούστα: Χλωρίδα και πανίδα, προστασία, ιστορία και παράδοση των φούρνων στην περιοχή.

00:00:00 - 00:14:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα. Πώς ονομάζεσαι;  Γεια σου, ονομάζομαι Φαρσάρης Αντώνης. Είναι Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022, είμαι με τον Αντώνη Φαρσάρη, βρισκόα, τι άλλο να πω πάνω σε αυτό το θέμα; Μπορώ να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις. Θες να μου κάνεις κάποιες ερωτήσεις; Γιατί τα πήρα σβάρνα... 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Θέματα
ProfessionsΥπαιθροςLocal HistoryEveryday LifeCustoms and TraditionsAgriculture-Livestock

Ενότητα 2

«Όλη νύχτα το χωριό έχει νίντζα και κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους για να ψήσουνε το ψωμί»: Παιδικά χρόνια, παιχνίδια και μνήμες από τους ξυλόφουρνους και το δάσος

00:14:09 - 00:23:37

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όχι καλά έκανες. Ωραία, πάμε πάλι πίσω. Στα παιδικά χρόνια. Σχετικά με αυτά που είπαμε, έχεις κάποια ανάμνηση που να έχει χαραχτεί στη μνήμηπολλές γειτονιές στο χωριό, αλλά οι κύριες γειτονιές είναι της Αμαξωτής και οι Αφοντροβολάκκοι. Αυτά τα δύο ήταν τα κυρίαρχα τότε κινήματα!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 3

Η δημιουργία και η λειτουργία της «Ομάδας Πυρασφάλειας Κρούστα»: όμορφες και δύσκολες στιγμές εθελοντισμού

00:23:37 - 00:31:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όσον αφορά την πυρασφάλεια, ποια ημερομηνία έγινε η ομάδα περίπου; Ποια χρονολογία; Έγινε το 2007. Τότε, νομίζω, πήραν και οι φωτιές οι μεγβρίσκει χρόνο, ενώ χάνει και χρόνο και χρήμα οποιοσδήποτε μπαίνει, θέλει να ξαναπάει – γιατί δεν πληρώνετε κάνεις, είναι όλοι οι εθελοντές.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 4

Η ιστορία του δάσους από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας και οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς σήμερα εκεί

00:31:55 - 00:41:34

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όσον αφορά τα μινωικά κτίσματα στο δάσος, μπορείς να μου πεις λίγες παραπάνω λεπτομέρειες;  Λοιπόν, η καημένη η Sabine πέθανε, αλλά μου είχτερο να κάνεις πράγματα που μπορείς και που δεν είναι επικίνδυνο ούτε για σένα αλλά κι ούτε για το ίδιο το δάσος και για την προστασία του.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες

Ενότητα 5

Η δημιουργία και η λειτουργία του φούρνου του Αφηγητή και οι παραδοσιακές, από γενιά σε γενιά, παρασκευές

00:41:34 - 00:52:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όσον αφορά τον φούρνο, πότε ξεκίνησε η λειτουργία του; Είπα και πριν, το 2016 ξεκίνησε η λειτουργία του. Πάμε, τώρα, για την έκτη-έβδομη χρίνεται. Δηλαδή, υπάρχει σαν δυνατότητα, υπάρχει αυτή η δυνατότητα κάποιος να έρθει να παρακολουθήσει το πώς γίνεται αυτή όλη η διαδικασία. 

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Φωτογραφίες και τεκμήρια
Παραδοσιακός ντάκος

Τα ράφια στο φούρνο του Αντώνη είναι γεμάτ ...

Ο φούρνος

«Αποτελείται από πέτρες, κεραμίδια, πυρόχω ...

Πριν το ψήσιμο

Τα ψωμιά έχουν τοποθετηθεί στον φούρνο και ...

Προετοιμασία

Τα ψωμιά, προτού μπουν για να ψηθούν, ζυμώ ...

Τα ψωμιά

«Σχηματοποιείς τα ψωμιά σύμφωνα με το σχήμ ...

Η πόρτα του φούρνου

«Έχει μία οπή, την πόρτα του φούρνου, από ...

Ο φούρνος

«Έχει μία άλλη οπή μέσα στο φούρνο, η οποί ...

Ενότητα 6

Η επίδραση του Covid και της οικονομικής κρίσης, το μέλλον κι ένας αναστοχασμός

00:52:13 - 00:59:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς επηρέασε η οικονομική κρίση την επιχείρηση;  Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλον το κόσμο. Και από τη στιγμή που έχει επηρεάσει όλονούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη και εύχομαι να συνεχίσεις έτσι με το ίδιο πάθος όλα αυτά που κάνεις! Σε ευχαριστώ, Δήμητρα. Κι εγώ χάρηκα!

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Τοποθεσίες
Περίληψη

Ο Αντώνης Φαρσάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κρούστα Λασιθίου. Στη συνέντευξή του, μοιράζεται μαζί μας, αρχικά, τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και πώς αυτά τον επηρέασαν στην αγάπη του για το δάσος του Κρούστα και στις παραδόσεις σχετικά με την παρασκευή κρητικών παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων στους ντόπιους ξυλόφουρνους. Περιγράφει, πρώτα, το δάσος του Κρούστα, τη χλωρίδα και την πανίδα του. Αναφέρεται στην ιστορία του δάσους από τη Μινωική Εποχή έως και σήμερα, αλλά και συγκεκριμένα στα μινωικά ευρήματα στο δάσος. Περιγράφει τα οφέλη του δάσους και τις γεωργικές, κτηνοτροφικές, αγροτικές αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που γίνονται σε αυτό. Η φωτιά στην Ηλεία το 2007 ευαισθητοποίησε τον Αντώνη σχετικά με την προστασία του δάσους και μαζί με άλλα άτομα δημιούργησε την «Ομάδα Πυρασφάλειας Κρούστα». Μας εξιστορεί, έτσι, και την πορεία της ομάδας, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, δράσεις που κάνουν, αλλά και ξεχωριστές ιστορίες που θυμάται από τη συμμετοχή του αυτή. Στη συνέχεια, αφηγείται το παιχνίδι στις γειτονιές, τις παιδικές αναμνήσεις στους φούρνους του χωριού και πώς αυτό τον ώθησε να δημιουργήσει τον δικό του φούρνο το 2016. Περιγράφει τους χώρους, τον εξοπλισμό και την οικονομική δραστηριότητα του φούρνου. Βήμα-βήμα, μας εξηγεί την παρασκευή του κρητικού ντάκου και του εφτάζυμου. Μας απαντά, επίσης, για την επίδραση της οικονομικής κρίσης και του Covid στη λειτουργία της επιχείρησης αλλά και γενικότερα. Κλείνει, αφιερώνοντας τη συνέντευξη σε αγαπημένους συγγενείς, φίλους και, φυσικά, σε όλο το χωριό του Κρούστα.


Αφηγητές/τριες

Αντώνιος Φαρσάρης


Ερευνητές/τριες

Δήμητρα Γιαννακάκη


Ιστορικά Γεγονότα

Ημερομηνία Συνέντευξης

30/01/2022


Διάρκεια

59'