Ιστορίες από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Οι σπουδές, τα πρώτα χρόνια στο αεροδρόμιο και ο στρατός

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε πάτε στο Πολυτεχνείο, το τελειώνετε και τι ακολουθεί; Τελειώνω το Πολυτεχνείο, πάω το στρατιωτικό μου, δουλεύω στην οδό και οδοστρωίχα καταλήξει να είμαι ένα είδος αξιωματικού. Οι αξιωματικοί με σεβόταν, οι φαντάροι με βλέπανε και παίρνανε διαταγές και δεν συμμαζεύεται.

Τα χρόνια της Χούντας στο αεροδρόμιο

00:09:31 - 00:21:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, πάμε πάλι στο αεροδρόμιο. Θέλω λίγο να μου πείτε συγκεκριμένες ιστορίες. Περιστατικά κρίσεων ίσως που θυμάστε, από αεροπειρατείες, απραξικόπημα, έρχεται η ΕΣΑ, τον βγάζει κλωτσηδόν και λέει: «Α, ρε ο Δούκας θα είναι στην ομάδα του την επαναστατική, το ‘ξερε ότι θα γίνει».

Αεροπειρατείες

00:21:55 - 00:33:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία ιστορία. Ωραία. Τώρα πάμε λίγο σε αεροπειρατείες, θυμάστε ποτέ επί διεύθυνσής σας να έχουνε γίνει;  Είχε γίνει μία, ήτανε η αρχή της πο εκεί και πέρα… Μέχρι τότε δεν πολυγινότανε, για κάνα λαθραίο κοιτάζαν, για κάτι τέτοια, λεφτά, ξέρω ‘γω. Για όπλα δεν το είχαμε σκεφτεί.

Αεροπορικά δυστυχήματα

00:33:20 - 00:57:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Περιστατικά τώρα με αεροσκάφη που είχανε κινδυνεύσει, που είχανε πέσει, ενδεχομένως, θυμάστε; Ναι, θυμάμαι την... Τι ήταν; Το YS 11 οι άνθρωποι και δεν μπόρεσε να φτάσει. Γιατί αυτό χάθηκε. Ναι, ναι, κατάλαβα. Ούτε το βρήκανε ούτε είδαν τι έγινε, εξαφανίστηκε τελείως.

Γνωριμίες και επαφές με σημαντικούς Έλληνες και ξένους πολιτικούς

00:57:56 - 01:17:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Τώρα, με σημαντικά πρόσωπα άλλα, εκεί στο αεροδρόμιο, που είχατε συναντήσει, που είχατε υποδεχτεί, ξένους ηγέτες; Έχετε κάποια ιστο Πρόεδρος. Έλα καμιά μέρα να πάμε στο γραφείο του». Λέω: «Τώρα εγώ δε θέλω να χώνομαι στα κομματικά». Αν πήγαινα, θα ήμουνα υπουργός στο...

Η εποχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

01:17:01 - 01:32:28

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν μετά βρέθηκα αερολιμενάρχης Ηρακλείου, όπου εκεί είχα τις περιπέτειες, εκεί ήτανε η μπαμπεσιά των Κρητικών, ήμουνα τότε υποαερολιμενάρχας και μετά πηγαίνανε απλοί υπάλληλοι. Το οποίον είναι κωμωδία. Βέβαια. Δεν μπορεί να είσαι στρατηγός τη μία μέρα και φαντάρος την άλλη!

Ο φόβος για τα αεροπλάνα και λίγα σχόλια για τα πληρώματα

01:32:28 - 01:39:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι για εσάς το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς το αεροπλάνο; Κοιτάξτε να δείτε, ο άνθρωπος δεν έχει συνηθίσει να πετάει, γιατί χιλιάδες χρόνιον τοίχο, έξυνε τα δάχτυλα, έβαφε τα νύχια κι εγώ έβλεπα την ποδάρα της! Κάτι στα... Αγγλικά; Ούτε ελληνικά δεν ξέρανε και λοιπά και λοιπά.

Περίληψη

Ο Δημήτρης Δούκας, πρώην διευθυντής του αεροδρομίου του Ελληνικού, εξιστορεί περιστατικά από τη θητεία του. Αεροπειρατείες, αεροπορικά δυστύχηματα αλλά και συναντήσεις με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα.

Δημήτρης Δούκας