Σταύρος Πλατίτσας: Ο θρυλικός 95χρονος σκιέρ αφηγείται

Γνωριμία με τον αφηγητή, το ξεκίνημα στο σκι και η διάδοσή του στην Ελλάδα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Τετάρτη 9 Μαρτίου, είμαι με τον Σταύρο Πλατίτσα και βρισκόμαστε στο Σέλι Ημαθίας. Εγώ ονομάζομαι Αρετή Ζωή Κατσιβελάρη, είμαι ερευνης Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έκανα την πρώτη σχολή σκι στην Ελλάδα. Και έτσι, ξεκίνησε το σκι στην Ελλάδα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

SportsProfessionsLocal History

Ενότητα 2

Ξεκινώντας την εμπειρία του σκι, ο πρώτος εξοπλισμός, από εκπαιδευόμενος...εκπαιδευτής σκι και εντυπώσεις από το εξωτερικό

00:14:29 - 00:25:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς όταν ήσασταν μικρός πώς μάθατε πρώτη φορά για το σκι, από πού το είδατε και θελήσατε να κάνετε κι εσείς; Έβλεπα το λεωφορείο που περε σκι. Ή κι αν ξέρει κανένας λίγο σκι, αλλά ξέρει για τον εαυτό του. Ναι. Πρέπει να είναι και ειδικά εκπαιδευμένοι στα χιονοδρομικά κέντρα.

Αναμνήσεις από την πρώτη κατάβαση του αφηγητή που τον έκανε πρωταθλητή

00:25:44 - 00:35:59

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τώρα θέλω και μια άλλη ερώτηση. Θυμάστε κάποια κατεβασιά σας σε αγώνες πώς νιώθατε, πώς ετοιμαστήκατε απ’ την αρχή και μετά μέχρι τη βράβευην πήρα από σένα την κουβέντα που μου είπες». Ναι. «Επιτέλους -λέω- βγήκε ένας και μου είπε ευχαριστώ». Λοιπόν, αυτά. Αν έχεις κάτι άλλο...

Ενότητα 4

Η απόκτηση της τεχνικής του σκι, η αγορά του πρώτου σκι για τους αγώνες, η οικογένεια και το άνοιγμα της σχολής, η διάδοση του σκι και απολογισμός εμπειριών

00:35:59 - 00:45:26

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, ναι. Θέλω να ρωτήσω. Οπότε εσείς μάθατε την τεχνική στο εξωτερικό, είχατε και τη δική σας, άρα πριν από σας στην Ελλάδα λίγο πολύ ο κό κάνα παλιό παντελόνι -να πούμε- για να σου δείξω. Πάμε να σου δείξω κάτω, να δεις την μπότα τη συνηθισμένη που φορούσαμε, που κάναμε τότε.

Περίληψη

Ο Σταύρος Πλατίτσας ξεκίνησε να κάνει σκι γλιστρώντας πάνω σε βαρελόξυλα με τους φίλους του στις γειτονιές της Νάουσας. Όταν κατάφερε να βρει όχημα για το Σέλι, στις πρώτες κιόλας καταβάσεις του σε αγώνα σκι, κατόρθωσε και αναδείχθηκε πρωταθλητής του σκι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει χιονοδρομικό που να μην έχει πατήσει, πίστα που να μην έχει στρώσει με τα πόδια. Χάρη σ' αυτόν τον άνθρωπο διαδόθηκε το σκι στην Ελλάδα και πέρασε από τις ελίτ σε όλον τον κόσμο. Περιγράφει τις εμπειρίες του από το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, το Μοντ Παρνές, το Μέτσοβο, τον Βόλο και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Και όχι μόνο της Ελλάδας, μιας και έχει κυνηγήσει το όνειρό του και στο εξωτερικό. Μοιράζεται μαζί μας τεχνικές που έμαθε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που ασχολείται με το σκι, αλλά και βιώματά του από την πορεία του ως προπονητής. Τέλος, ο Σταύρος, κάνοντας τον απολογισμό του, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Εγώ έκανα την επιθυμία μου, την οποία τη ζω και την ευχαριστιέμαι εδώ», εννοώντας βέβαια το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.

Σταύρος Πλατίτσας

Αρετή Ζωή Κατσιβελάρη