Η εμπειρία της Κατοχής στην Παιανία

Ενότητα 1

Αναμνήσεις από την Ιταλική και Γερμανική Κατοχή

00:00:00 - 00:04:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα! Καλησπέρα σας! Θα μας πείτε το όνομά σας; Νίκη Χούντα. Κυρία Νίκη, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Να ‘στε καλά! Είμαι χανε στον Προφήτη Ηλία. Τα κανόνια τα βλέπαμε. Όταν περνάγαμε και πηγαίναμε σχολείο, βλέπαμε τα κανόνια με τους Γερμανούς. Λοιπόν, τι άλλο;

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση
Tags
Γερμανική ΚατοχήΕλληνοϊταλικός πόλεμος (1940)ΓερμανοίΙταλοίΙταλική ΚατοχήΓερμανικός Στρατός Συνθήκες ΖωήςΟικογενειακοί ΔεσμοίΟικογενειακή ΜνήμηΒομβαρδισμοίΣχολείοΓαλλική ΓλώσσαΣχολικές Εμπειρίες

Ενότητα 2

Η σχέση της με τον θείο και τη θεία της

00:04:52 - 00:07:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ζούσατε με την οικογένειά σας στην Παιανία; Στην Παιανία, βεβαίως. Με τον πατέρα μου, τη μάνα μου, τον αδελφό μου και τη γιαγιά μου. Και σόλοι γύρω, γύρω, γύρω εκεί. Αγαπημένοι ήτανε. Μια κυρία είχαμε –Θεός σχωρέστηνα– που ήτανε λίγο δύσκολη. Στη γειτονιά εννοείτε; Ναι, ναι.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 3

Αναμνήσεις από τον Εμφύλιο πόλεμο, μετά το τέλος της Κατοχής

00:07:08 - 00:11:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, εσείς μένατε, θυμάστε να μένετε στο σπίτι; Κυκλοφορούσατε έξω; Έξω, ελεύθερα, δεν είχαμε καμία δέσμευση. Μ’ όλα δικοί τους και τις πήρανε. Δεν τις πήρανε μαζί τους. Τις αφήσανε εκεί, ενώ τις είχαν πάρει για όμηρους. Γιατί είχαν έναν αδελφό αξιωματικό.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 4

Διηγήσεις από την Κατοχή: Πείνα, θάνατοι, ξεπούλημα περιουσιών

00:11:47 - 00:18:20

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αναφέρατε πριν ότι ούτε εσείς πειράξατε κάποιον ούτε σας πείραξαν. Όχι, καθόλου. Σαν γενική μνήμη ή γενικό συναίσθημα, τι εντύπωση σας άφισματοκοπτείου, έτσι κάπου εκεί, δεν θυμάμαι, και πεινούσανε. Και νεκρούς που τους παίρνανε με το καροτσάκι. Στο Νομισματοκοπτείο, απ’ έξω.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 5

Τα σχολικά της χρόνια και ο βομβαρδισμός της Γαλλικής Σχολής

00:18:20 - 00:26:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πηγαίνατε συχνά στον Πειραιά; Ναι, ναι. Έμενα δεκαπέντε μέρες στον Πειραιά. Δέκα, μια βδομάδα. Ή όταν είχαν οι γονείς μου τρύγο, δουλειές,ες και τη διευθύντρια, δεν ήξερα κανέναν άλλονε. Οπωσδήποτε θα είχε θύματα, γιατί έγινε μεγάλος βομβαρδισμός. Ο μισός Πειραιάς ισοπεδώθηκε.

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Ενότητα 6

Η ζωή της μετά τον βομβαρδισμό και η γνωριμία με τον άντρα της

00:26:03 - 00:31:35

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το ‘42, βέβαια, που πήγατε εσείς στη Γαλλική Σχολή, υπήρχε, θυμάστε να υπήρχε ακόμη πείνα; Πώς ήτανε ο Πειραιάς; Όχι, μπορεί να μην υπήρχερέα σας την ωραία. Κι αν σας ζάλισα εγώ δε φταίω, η δουλειά σας είναι. Κι αν θυμηθώ κάτι κι αν καμία φίλη μου θέλει κάτι… Ευχαριστώ πολύ!  

Μετάβαση στην απομαγνητοφώνηση

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί έπειτα από νομικό έλεγχο.

Μέρος της συνέντευξης έχει αφαιρεθεί για να διευκολυνθεί η παρακολουθήσή της.

Περίληψη

Η αφηγήτρια αναφέρεται στα βιώματά της στη διάρκεια της Ιταλικής και Γερμανικής Κατοχής μέχρι την Απελευθέρωση. Ζώντας σε μια αγροτική οικογένεια στην Παιανία, διηγείται περιστατικά και πρακτικές επιβίωσης από την περίοδο του λιμού (1941-1942). Αναφέρεται στις σχέσεις της οικογένειας με τους Ιταλούς στρατιώτες, αλλά και στην επίταξη μέρους του σπιτιού τους από Γερμανούς. Παράλληλα αναφέρεται σε αναμνήσεις από τις επιδρομές των ανταρτών στο χωριό, κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Στη διάρκεια της φοίτησής της στη Γαλλική Σχολή έζησε τους βομβαρδισμούς του Πειραιά το ‘44, γεγονός που σχολιάζει ως εξίσου τραυματικό με τη θέαση νεκρών από την πείνα έξω από το Νομισματοκοπείο. Τέλος, αναφέρεται μερικώς στη γνωριμία της με τον μετέπειτα σύζυγό της και στα σχολικά της χρόνια.


Αφηγητές/τριες

Νίκη Χούντα


Ερευνητές/τριες

Ελένη Κασίμου


Δεκαετίες

Τοποθεσίες

Ημερομηνία Συνέντευξης

06/07/2020


Διάρκεια

31'