«Έζησα το ναυάγιο στη La Coruña»: αναμνήσεις ενός μηχανικού του εμπορικού ναυτικού

Οι συνθήκες ζωής της εποχής και το πρώτο μπάρκο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι 15 Ιουλίου 2022, βρισκόμαστε στον Κάλαμο Αττικής με τον Μαρίνο Γαρμπή, είμαι ο Κοροσιάδης Φώτης, είμαι Ερευνητής στο Istorima και ξεπότε, μετά ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση και στα γραφεία της εταιρείας και στην εύρεση εργασίας γενικότερα. Κολύμπησα μόνος μου, δηλαδή, μετά.

ProfessionsNaval Tradition

Η καθημερινότητα της δουλειάς

00:04:33 - 00:09:41

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το πλήρωμα ήταν ελληνικό; Το πλήρωμα τότε ήταν ακόμα ελληνικό, παρότι είχανε ξεκινήσει απ' το '82 και είχαν γίνει διμερείς συμβάσεις με τιέ. Μόνο μια φορά έκατσα στη Σιγκαπούρη με ένα γκαζάδικο που κάναμε... Έκατσα τεσσεράμισι μήνες, αλλά κάναμε επισκευή, ήμασταν σε ναυπηγείο.

Η εμπειρία του Πολέμου του Κόλπου

00:09:41 - 00:11:53

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άλλα λιμάνια... Άλλοι προορισμοί, άλλα λιμάνια, κάθε λιμάνι και καημός. Σχεδόν όλη την Ευρώπη, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία… Αμερική συνάδελφοι είχαν περάσει δύσκολα, είχαν τραυματιστεί, είχαν... Για θύματα δεν θυμάμαι με Έλληνες. Πάντως, πάρα πολλά πλοία είχαν χτυπηθεί.

Το ναυάγιο

00:11:53 - 00:17:24

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όπως καταλαβαίνεις, έχω γυρίσει όλο τον πλανήτη αρκετές φορές γύρω-γύρω, μια δεκαετία που έκανα αυτή τη δουλειά και με αρετές εμπειρίες, με.ικούς του εμπορικού ναυτικού. Για αυτό το θεώρησα τύχη το ναυάγιο, άφησα όλα τα αρνητικά πίσω και άνοιξα μια καινούργια σελίδα στη ζωή μου.

Η δουλειά στα διυλιστήρια Ασπρόπυργου

00:17:24 - 00:20:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και από τότε, είστε στον Ασπρόπυργο... Από τότε είμαι στον Ασπρόπυργο, είκοσι εννιά χρόνια σήμερα, την 1η Ιουνίου έκλεισα είκοσι εννιά χρόνμέσα στη δουλειά και τους πιο έμπειρους... Και, δόξα τω Θεώ, στα 58 μου, περιμένω να πάρω και τη σύνταξη μου. Να πάρουνε σειρά οι νεότεροι.

Η μετέπειτα ζωή και οι οικογενειακοί δεσμοί

00:20:16 - 00:25:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχετε κρατήσει επαφή με ανθρώπους από τα καράβια; Από τα καράβια... Δυστυχώς, όχι. Ο κόσμος που ταξιδεύουμε τότε, ήτανε συνήθως από νησιά, ξα τω Θεώ, πιστεύω το πέτυχα. Κύριε Γαρμπή, σας ευχαριστώ πολύ για αυτά που μοιραστήκατε. Και εγώ σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε μαζί μου.

Περίληψη

Τον Δεκέμβριο του 1992 συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καταστροφικά ναυάγια στην ιστορία. Το δεξαμενόπλοιο Aegean Sea προσέκρουσε σε ύφαλο στα ανοιχτά της La Coruña, έπιασε φωτιά και τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα. Τριάντα χρόνια μετά, ο κύριος Γαρμπής αφηγείται πώς αυτό το συμβάν υπήρξε καταλυτικό στην απόφασή του να εγκαταλείψει την ναυτική ζωή μετά από δέκα χρόνια ταξιδιών σε όλα τα λιμάνια του κόσμου και να αναζητήσει εργασία στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου. Παράλληλα, περιγράφει την καθημερινότητα της ναυτικής ζωής, τους κινδύνους της δουλειάς στα διυλιστήρια και την σχέση με την οικογένειά του.

Μαρίνος Γαρμπής

Φώτης Κοροσιάδης