Τα Αναφιώτικα όπως τα έζησε ο παλαιότερος πλέον κάτοικός τους

Ο βράχος της Ακρόπολης ως πατρίδα

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα σας λοιπόν. Είμαι με τον κύριο – Με τον κύριο Βαμβακούση Ανάργυρο. Βαμβακούση λοιπόν, Ανάργυρο, βρισκόμαστε στα Αναφιώτικα, είνείμαστε άτακτοι και αυτά. Αλλά είμαστε ψυχούλες, είμαστε καλοί. Άμα μπορέσεις και μας καταλάβεις, είμαστε ο καλύτερος άνθρωπος. Έτσι είναι.

Τα χρόνια της Κατοχής και των Δεκεμβριανών στα Αναφιώτικα

00:17:57 - 00:23:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ θέλω να σας γυρίσω λίγο πίσω, μιας που μιλάμε για την Ελλάδα, να γυρίσουμε λίγο πίσω στη σημαία και το Γλέζο- Στη σημαία; Στο Γλέζο. πορώ να τις εκφράσω, γιατί με πάνε στο παρελθόν και το παρελθόν είναι πολύ σκληρό, πολύ οδυνηρό, αλλά είναι αληθινό. Αλλά η ζωή έτσι είναι.

Οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων και η διαρκής απειλή της απαλλοτρίωσης

00:23:31 - 00:28:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η ζωή, λοιπόν, εξελίσσεται και τα πράγματα αλλάζουν, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω εσάς που γεννηθήκατε, μεγαλώσατε, έχετε ζήσει όλη σας τη ζα δεν είναι μόνον, είναι και πώς νιώθεις στη ζωή. Λοιπόν, η ελευθερία πάντα είναι ελευθερία, οπότε δεν έχει δικαίωμα κάνεις να σ’τη στερεί.

Η φτώχεια στα παιδικά του χρόνια και η απαλλοτρίωση του σπιτιού του

00:28:56 - 00:41:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εγώ ήθελα επίσης, ίσως αν θέλατε κύριε Αργύρη, να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη, με τη διασκέδαση. Με το τι σήμαινε να μεγαλώνετε πλάι στα τι δεν είναι; Εντάξει, τι; Θα πούμε και κουβέντες που δεν πρέπει, αλλά έτσι είναι το σωστό. Αφού έτσι είμαστε γεννημένοι, πώς θα το κάνουμε;

Ιστορίες που έχουν συνδεθεί με το βράχο: οι αυτοκτονίες και ο θρύλος της χρυσής γουρούνας

00:41:40 - 00:44:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, θα κρατηθώ εγώ τώρα, κύριε Αργύρη, από μια λέξη που είπατε.  Ναι. Θα πάμε σε κάτι έτσι, λίγο πιο μακάβριο, όμως ίσως είναι ένα κομ να βρούμε  τη γουρούνα με τα δώδεκα και πηγαίναμε όλη την ώρα στη σπηλιά. Αυτό, ας πούμε, λέει πολλά! Και κάναμε τις παιδικές τρέλες εκεί.

Περίληψη

Ο αφηγητής ανακαλεί μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά των Αναφιώτικων, εξηγώντας με γλαφυρό τρόπο το πώς ο βράχος της Ακρόπολης ήταν για τους κατοίκους αυτής της γειτονιάς η «πατρίδα». Περιγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων στα πλαίσια της γειτονιάς, τις δύσκολες περιόδους της Κατοχής και των Δεκεμβριανών αλλά και τις αλλαγές που έχει φέρει η ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας της εν λόγω γειτονιάς στην αρχιτεκτονική του τοπίου αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοικων του. Η διαρκής απειλή της απαλλοτρίωσης, η αρχαιολογική αρχή και ο τουρισμός φαίνονται να είναι τα τρία βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων. Τέλος, αφηγείται ιστορίες που έχουν συνδεθεί με τον ιερό βράχο, συγκεκριμένα πραγματικές ιστορίες αυτοκτονιών αλλά και θρύλους.

Ανάργυρος Βαμβακούσης

Αγγελική Αγαλιανού