Ο θρύλος για τον Φονιά της Σαμοθράκης

Η πρώτη επαφή με το παραμύθι και η ενασχόληση με την αφήγηση

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Ας συστηθούμε. Είστε η...; Δύο λεπτά. Πώς να συστηθούμε, αφού γνωριζόμαστε; Να συστηθούμε για αυτούς και για αυτές που θα ακο. Έναν συνδυασμό που βασιζόμαστε και κάνουμε διάφορα προγράμματα εκπαιδευτικά ευαισθητοποίησης. Όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες.

Local HistoryArt and CultureFairy Tales, Myths and Legends

Τα οφέλη του παραμυθιού

00:10:20 - 00:16:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα θέλατε να μας πείτε ποιο ήταν το παραμύθι που για σας ζωντάνεψε, όταν το πρωτακούσατε; Ποιο ήταν αυτό που σας έδωσε αυτήν τη σπίθα να σκε τα παραδοσιακά παραμύθια που ασχολούμαι εγώ, τα έφτιαξε η ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο, συγγραφέας που να το έχει γράψει.

Οι παραμυθάδες στο παρελθόν και η σπουδαιότητα του παραμυθιού

00:16:06 - 00:25:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τη διαφορά με το παρελθόν; Στο σήμερα βλέπουμε επαγγελματίες αφηγητές και αφηγήτριες. Υπήρχε αυτό παλιότερακά, που μπορεί κανείς να θέλει να διεκδικήσει ως επαγγελματίας αφηγητής, είναι κάτι άλλο, που δεν έχει σχέση με την αφήγηση αυτή, καθεαυτή.

Η σχέση με τη Σαμοθράκη

00:25:19 - 00:34:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ας έρθουμε στο κομμάτι της Σαμοθράκης, όπου γνωριστήκαμε. Ποια είναι η δική σας σχέση με την Σαμοθράκη και πώς ήρθατε σε επαφή με τους θρύλο έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου. Να σε κάνει να νιώθεις ότι πράγματι είσαι μέρος της φύσης. Να σε φέρνει δηλαδή, στις σωστές διαστάσεις.

Αφήγηση θρύλου για το φαράγγι του φονιά της Σαμοθράκης

00:34:43 - 00:46:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ποιους μύθους, παραμύθια, θρύλους γνωρίζετε από Σαμοθράκη;  Επέλεξα... Επειδη συζητήσαμε για αυτούς, επέλεξα να σας πω έναν θρύλο, ο οποίοςνα είναι αυτός ο δρόμος. Ελπίζω να βρεθούμε σε αυτό το μονοπάτι, όλο και περισσότερες και περισσότεροι. Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

Περίληψη

Όσες και όσοι έχουν επισκεφθεί την Σαμοθράκη, σίγουρα γνωρίζουν ότι ο χείμαρρος Φονιάς, έχει ξακουστούς καταρράκτες, πηγές σαν νεροτσουλήθρες, και έναν Πύργο (γνωστό και ως Πύργο των Γατελούζων) στις εκβολές, δίπλα στην ακροθαλασσιά. Η Ροδάνθη (Ροδιά) Δημητρέση, αφηγείται τον θρύλο για το πως πήρε το όνομα του ο ποταμός Φονιάς και για τη σχέση της με την Σαμοθράκη. Μοιράζεται επίσης, τα οφέλη του παραμυθιού, όπως τα βίωσε μέσω της αφήγησης από τη γιαγιά της, αλλά και από το εργαστήρι αφήγησης που συμμετείχε στην Γαλλία από το 1995. Μας συστήνει στον κόσμο της αφήγησης και μας προσκαλεί να συναντηθούμε στο μονοπάτι με τους μύθους, τα παραμύθια, τους θρύλους, όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά πράγματα για εμάς τους ίδιους, για τους ανθρώπους γύρω μας και λύσεις για τη ζωή μας.

Ροδάνθη Δημητρέση

Κατερίνα Πιστόλα