Η δεύτερη πατρίδα της Ελένης

Από την αγροτική ζωή στην Εύβοια, στη Θεσσαλονίκη για σπουδές

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Καλησπέρα. Θα μου πεις το όνομά σου; Ελένη. Το επίθετο; Ελένη Δούδαλη. Ωραία. Είναι Τρίτη 14 Μαρτίου του 2023, βρισκόμ και εγώ κάπως άλλα πεδία, που δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα στην επαρχία που μεγάλωσα. Και είπες ότι ήσουν στη Θεσσαλονίκη 7 χρόνια. Ναι.

Τα χρόνια στη Βαρκελώνη, οι καταλήψεις εγκαταλειμμένων σπιτιών και οι σπουδές στην Καλών Τεχνών

00:10:17 - 00:23:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά δηλαδή; Από 7 χρόνια; Μετά από 7 χρόνια απογοητεύτηκα. Απογοητεύτηκα για το λόγο που ανέφερα και πριν δηλαδή, γιατί άρχισα να συνειδηω στην οποία βασίστηκα και έκανα πράγματα που μου άρεσαν περισσότερο, όπως το να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών, για παράδειγμα, στη Βαρκελώνη.

Ο χρόνος στο Μεξικό, η ζωή με τον Diego και το κλίμα της εποχής

00:23:00 - 00:49:18

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε κάποια στιγμή, εκεί κατά τη διάρκεια των σπουδών, αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω άλλο ένα ταξίδι, μέσω των σπουδών, και έκανα αίτηση για Erύ, ας πούμε, όσο εμείς ή δεν εστιάζουν στα μεγάλα επιτεύγματα, αλλά στο λίγο-λίγο, μέρα-μέρα. Νομίζω, ξέρουν να χαίρονται τη ζωή καλύτερα.

Η καταναγκαστική εξαφάνιση του Diego και τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν

00:49:18 - 01:18:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά από ένα χρόνο, λοιπόν, στο Μεξικό, πού πήγες; Μετά, τελειώνοντας εγώ εκεί την περίοδο αυτή στο πανεπιστήμιο, έπρεπε να γυρίσω στη θα αποκτούμε όλο και περισσότερη συνείδηση και θα κάνουμε λιγότερο κακό. Και εγώ το εύχομαι. Ναι. Σε ευχαριστώ πολύ. Να 'σαι καλά.

Περίληψη

Η Ελένη Δούδαλη μεγάλωσε στην Εύβοια μέσα σε μια κατά παράδοση αγροτική οικογένεια και πήγε να σπουδάσει Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, όπου πολιτικοποιήθηκε έντονα. Μετακόμισε στη Βαρκελώνη, όταν ήταν 26 χρονών, δούλεψε σε επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών και συγκατοικούσε με φίλους σε εγκαταλειμμένα σπίτια. Το 2011 έφυγε με Erasmus στο Μεξικό, όπου γνώρισε τον Diego. Ερωτεύτηκαν, αρραβωνιάστηκαν και ζήσανε μαζί για έναν χρόνο, μέχρι την ημέρα που ο Diego έκανε ένα επαγγελματικό ταξίδι με δύο συναδέλφους του σε ένα επαρχιακό χωριό του Μεξικού και δε γύρισαν ποτέ... Μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια τώρα, οι περιπτώσεις τους θεωρούνται "desapariciones forzadas", ένας όρος που χρησιμοποιείται στη Λατινική Αμερική για όσους είναι εξαφανισμένοι παρά τη θέλησή τους. Η Ελένη, δέκα χρόνια μετά, βρίσκεται ως δασκάλα στην Αμοργό, ο Diego είναι ακόμα αγνοούμενος και εκείνη ελπίζει σε έναν καλύτερο κόσμο.

Ελένη Δούδαλη

Αθηνά Σταμπουλή