«Είσαι αδερφός»: Μια φιλία από το Σουδάν και το τυχερό μονόστηλο

Η γνωριμία με τον Στηβ

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Λοιπόν, καλησπέρα σας, θα μας πείτε το όνομά σας; Συμεωνίδης Απόστολος. Ωραία είμαι εδώ με τον κ. Απόστολο Συμεωνίδη, είναι 3 Μαρτίου του τα έδινα. Δεν με ζητούσε πολλά λεφτά, μου ζητούσε 50 ή 100 δραχμές ανάλογα τι μέρα ήταν, Σάββατο ή Κυριακή, για να βγάλει τις δύο ημέρες.

Ταξίδι με δανεικά και ένα τυχερό παιχνίδι

00:04:29 - 00:10:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αυτό συνεχιζόταν για τα επόμενα δύο χρόνια, ώσπου μια μέρα όταν μπήκα μες στο σπίτι μου, μού χτύπησε την πόρτα. Τον είδα στην εξώπορτα με ένα. Τα χρήματα τα πήρα την επόμενη εβδομάδα και τα επέστρεψα στο γραφείο. Όλοι είχαν τρελαθεί με το ποσό που πήρα, αλλά αυτό «μου το δώσανε».

Επανασύνδεση και οριστικός αποχαιρετισμός των φίλων

00:10:36 - 00:20:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έτσι ο Στηβ είχε φύγει στην πατρίδα του και εγώ ήμουνα χωρίς να χρωστάω σε κανέναν και τίποτα. Περάσανε τρεις μήνες μέχρι να γυρίσει ο Στηβ τέ κάπως να τον βρείτε; Όχι, δεν σκέφτηκα. Λέω ότι άμα πρέπει να γίνει αυτό, ίσως γίνει από μόνο του. Πιστεύω ότι ίσως κάπως συναντηθούμε.

Μέρα χαράς & ψαρέματος στη Θάσο

00:20:21 - 00:29:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλετε να μιλήσουμε καθόλου για το ψάρεμα; Για το ψάρεμα, να πούμε μια περιπέτεια για το ψάρεμα. Κάτι μου είπε– Ναι, να μιλήσουμε. Για έν Τέλη. Βρήκα όμως άλλον έναν φίλο, τον ξάδερφό μου, που είχαμε και την γκαρσονιέρα –και σε αυτό θα πάω τώρα– και περνάμε ωραία στο ψάρεμα.

Η ενασχόληση με το ψάρεμα

00:29:39 - 00:43:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πώς και με το ψάρεμα σαν χόμπι ξεκινήσατε; Ναι, ναι. Ο αδερφός του πατέρα μου είχε βάρκα στην Περαία και με έπαιρνε από μικρό παιδί, 15 χροχειμώνα; Πρέπει να υπάρχει και δεύτερο άτομο. Νομίζω τα είπαμε όλα. Τα είπαμε όλα. Τίποτα να συμπληρώσετε; Την αγάπη μου. Ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Ο Απόστολος Συμεωνίδης είναι συνταξιούχος εκτελωνιστής και ασχολείται με το ψάρεμα στον ελεύθερο του χρόνο. Η αφήγησή του εστιάζει στη σχέση του με το ψάρεμα μέσα από μνήμες και ιστορίες ψαρέματος μαζί με φίλους. Παράλληλα, θυμάται και μια συγκινητική ιστορία φιλίας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς έναν γείτονα και φίλο από το Νότιο Σουδάν, τον Στηβ.

Απόστολος Συμεωνίδης

Άννα-Μαρία Τακαλιού