Τα Βλάχικα: η φιλοσοφία της ταβέρνας, η ακμή και η παρακμή. Aπό τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και τα εργοστάσια της Γερμανίας, ιδιοκτήτης ταβέρνας στα Βλάχικα

Παιδικά χρόνια

00:00:00 - 00:04:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Τετάρτη 24 Μαρτίου του 2021, είμαι με τον κύριο Βασίλη Σιαμέτη στη Βάρη Αττικής, ονομάζομαι Πένυ Βασιλάκη, είμαι ερευνήτρια στο Istoοιξη», τέσσερις λέξεις, οι οποίες απαιτούνταν γνώσεις τουλάχιστον στοιχειώδεις.Του φύγαν και τα γυαλιά που λέμε, δηλαδή με το που το είδε.

Ενότητα 2

Η ζωή στην παιδούπολη Άγιος Αλέξανδρος Ζηρού Φιλιππιάδος, η απόδραση και τα αίτιά της και η απίστευτη μετακίνηση στην Αθήνα

00:04:25 - 00:13:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Στη συνέχεια, είχαμε την ατυχία να χτυπηθεί το χωριό από σεισμό, με αποτέλεσμα να μείνουμε ένα χρόνο σε σκηνές μαζί το δικό μας χωριό και έν τα σχολεία. Με τον Αρχιεπίσκοπο Πωγωνιανής και Κονίτσης. Λοιπόν, εκεί αναγκαστικά μπήκα σ’ ένα κομμάτι της πολιτικής που δεν είχε γυρισμό.

Η αντιπαράθεση με τον επίσκοπο, η πολιτικοποίηση και η μετέπειτα σχέση με το ΠΑΚ

00:13:55 - 00:20:46

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί, ας το αναφέρω πρώτα πώς ακριβώς έγινε και μετά πάμε. Λοιπόν, εκεί συνέβη το εξής είχαμε τότε εκλογές στα σχολεία, οι οποίες είχαν ξεκ έχω σχέση με το Πολυτεχνείο. Δηλαδή, δεν ήμουνα φοιτητής. Συμμετείχα και στα δύο κι εκεί γνώρισα ξανά και το ξύλο και το κυνήγι, λοιπόν.

Η αποπομπή από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη, η ανάκριση και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

00:20:46 - 00:26:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να ρωτήσω κάτι, συγγνώμη δε θέλω να σας διακόπτω αλλά για να μην περάσουν έτσι, θέλετε να μου τα πείτε παραστατικά, δηλαδή από τη στιγμή που το πας, το χορεύεις. Κατάλαβες; Είναι παράξενα τα αισθήματα. Λοιπόν και έρχομαι ξανά στη Βάρη, να μη δημιουργήσω προβλήματα στον θείο μου.

Ενότητα 5

Η φιλοσοφία της ταβέρνας και η μαθητεία σε ένα "δάσκαλο" πάνω στο ζήτημα αυτό. Η ανάπτυξη των Βλάχικων της Βάρης.

00:26:03 - 00:42:29

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Παρέλειψα να σου πω ότι, στο διάστημα αυτό, ήμουν ο περιζήτητος σερβιτόρος και ο μικρότερος σε ηλικία στην περιοχή. Γιατί για να γίνεις σερβ εκεί. Διαφορετικά, με μεγάλη μου λύπη δεν το βλέπω, δεν βλέπω άλλη λύση προς το παρόν. Να κάνουμε μία στάση να δούμε τι άλλο μπορούμε να…

Περιστατικά από την ταβέρνα

00:42:29 - 01:00:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να συζητήσουμε; Θα σας κάνω εγώ. Εκτός αν θέλετε εσείς τίποτα.   Εντάξει, περιληπτικά νομίζω εγώ ότι.. Τι άλλο θες; Βοήθησε με κι εσύ.   Νες.   Ναι, ναι. Και για έναν έναν απ᾽τους επαγγελματίες μπορώ να σου πω και ποιος είναι ο ευεργέτης της περιοχής αλλά δεν ωφελεί αυτό.

Η ζωή στην παιδούπολη Άγιος Αλέξανδρος Ζηρού Φιλιππιάδος

01:00:02 - 01:10:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ναι, εμείς θέλουμε την πείρα σας. Το βίωμά σας. Θέλετε λοιπόν — τώρα θα σας γυρίσω πίσω. Αναφερθήκατε έτσι περιληπτικά σε κάποια ζητήματα, τ οι άλλες μέρες θα υπήρχε κρεατικό, θα υπήρχε ψαρικό, θα υπήρχε κοτόπουλο, πράγματα τα οποία εμείς δεν τα γνωρίζαμε καν. Δεν τα γνωρίζαμε.

Η μετανάστευση στη Γερμανία και περιστατικά που έχουν χαραχθεί στη μνήμη του αφηγητή

01:10:16 - 01:25:47

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άλλο κομμάτι.   Πάμε, λοιπόν και στη Γερμανία και θα σταματήσω, γιατί έχει τραβήξει και πολύ, μην σας κουράζω.   Όχι, δεν με κουράζεις, μωρα πάω τις κόρες της στη ντίσκο. Ποιον; Εμένα που την έκλεψα. Αυτή είναι ναι... Και είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου που έκανα τέτοια πράξη.

Περιστατικά από τα παιδικά χρόνια

01:25:47 - 01:32:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Η πρώτη ήτανε στο Γυμνάσιο, μιας και μιλήσαμε για τέτοια βιώματα. Βέβαια, σε πάω απ’ το ένα κομμάτι στ’ άλλο, αλλά δεν έχει σημασία. Λοιπόν,ειώσω το σχολείο, δηλαδή, τον είχα χρεώσει γύρω στις 180 δραχμές. Αλλά τουλάχιστον δεν ξαναπείνασα!   Ωραίος!    Το ένα φέρνει το άλλο.

Πολιτικοποίηση και συνδικαλισμός

01:32:52 - 01:36:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι ωραία! Πάμε να κλείσουμε τη Γερμανία και να κλείσουμε και τη συνέντευξη; Να σας αφήσω να φάτε με τη με την ησυχία σας, γιατί έχω αρχίσει τα άρθρα μου. Αυτό αντιλαμβάνεσαι ότι με γεμίζει ικανοποίηση, εγώ δεν κερδίζω τίποτε, αλλά δεν παύει να είναι ικανοποίηση πώς το κάνουμε.

Ο κορονοϊός και τα εμβόλια

01:36:50 - 01:43:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μπράβο σας, σας χαίρομαι γιατί είστε δημιουργικότατος.   Και παρότι και παρότι είμαι για 50 ώρες τη βδομάδα με δύο σύριγγες. Αυτή τη βδομάδα κάνεις εμβόλιο, αλλά κάποια στιγμή και σας, όπως πάνε εκ της αφαιρέσεως, θα φτάσετε.    Θα κλείσουμε εδώ, τώρα θα τα πούμε off the record.

Περίληψη

Μια πολύ παραστατική αφήγηση, της οποίας το περιεχόμενο ποικίλει: από τα "πέτρινα" παιδικά χρόνια του αφηγητή μέχρι την μετανάστευσή του στη Γερμανία, από τη φιλοσοφία της ταβέρνας και τα Βλάχικα στις πιο συγκινητικές ιστορίες.

Βασίλης Σιαμέτης

Παναγιώτα Βασιλάκη