Παρέα με τον έρωτα και με το μαντολίνο: από τα σοκάκια της Κρήτης στις λεωφόρους του κόσμου συντροφιά με το μαντολίνο

Ενότητα 1

Η πρώτη επαφή με το μαντολίνο, η συναναστροφή με τους γηραιότερους και η διαμορφωτική επίδραση της παρέας

00:00:00 - 00:21:03

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι 07/03/2021, βρισκόμαστε στα Ανώγεια με τον Βασίλη Δραμουντάνη, εγώ ονομάζομαι Καλλέργης Νίκος, είμαι ερευνητής στο Istorima και ξεκιου και σε γαληνεύουνε. Γίνεται μια αρμονία. Αρμονία, ε; Αυτό είναι. Να εναρμονιστούμε όλη η παρέα και με το περιβάλλον και με τη μουσική.

Customs and TraditionsArt and CultureFriendshipMusic

Η καντάδα, οι μαντινάδες και τα μυστικά της παρέας

00:21:03 - 00:30:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είπες πριν ότι το αποκορύφωμα της παρέας είναι η καντάδα. Ναι. Εσύ που το ’χεις ζήσει, ας πούμε, πώς έχει περάσει από την παρέα και στην κ. Νιώθουμε τόσο όμορφα που αυτός ο άνθρωπος πλέον εκφράζεται και μας δίνει ενέργεια αυτό το πράγμα. Με το συναίσθημα που περνά... Βέβαια!

Η είσοδος στο στούντιο, η γνωριμία με τον Pedro Fabian και το άνοιγμα στις μουσικές του κόσμου

00:30:40 - 00:37:16

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά εσύ, στη συνέχεια, πέρα απ’ τις παρέες δηλαδή, πέρα απ’ όλη τη μουσική, έχεις κάνει και επαγγελματικά διάφορα πράγματα. Αρχικά, να μου λούνται πάρα πολλοί νέοι πάνω στην κρητική μουσική. Που πιστεύω δεν υπάρχει τέθοιο δυναμικό σε άλλες παραδοσιακές μουσικές όσο στην Κρήτη.

Ο χαρακτήρας του μαντολίνου, η σημασία της μαντινάδας και το μέλλον των παρεών

00:37:16 - 00:43:36

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το μαντολίνο γιατί έχει μπει στον κόσμο της παρέας; Δηλαδή, πέρα απ’ τα άλλα όργανα... Που είναι το μαντολίνο και το δικό σου όργανο, το δικ το βάρος του. Βασίλη, σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την ιστορία. Ήταν πάρα πολύ όμορφα. Να ’σαι καλά. Κι εγώ ευχαριστώ, Νίκο. Τιμή μου.

Περίληψη

Ο αφηγητής ανατρέχει στην πρώτη του επαφή με τη μουσική, και ειδικότερα με το μαντολίνο, στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασής του με τους συνομηλίκους του στα Ανώγεια της Κρήτης. Αφηγείται πώς απέκτησε το πρώτο του μουσικό όργανο και πώς, από μικρή ηλικία, μυήθηκε στην τέχνη της παρέας και στα μυστικά της καντάδας και της μαντινάδας. Αναγνωρίζει τις οφειλές του σε γηραιότερα πρόσωπα του χωριού και φυσιογνωμίες της κρητικής μουσικής και περιγράφει τον ρόλο του μουσικού ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στα πρόσωπα και τα πράγματα με όχημα την κοντυλιά και την αρμονική επίδραση της μουσικής στους ανθρώπους. Ανακαλεί συγκεκριμένα περιστατικά από καντάδες, μαντινάδες και γλέντια, ξετυλίγοντας τα τελετουργικά τους και μοιραζόμενος τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τη συναναστροφή του με πλήθος διαφορετικών ανθρώπων. Τέλος, αναφέρεται στην εμπειρία της μετάβασης από το καφενείο και στο στούντιο και τις ανάγκες της επαγγελματικής ηχογράφησης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη γνωριμία του με τον Pedro Fabian και στο χαρμόσυνο σμίξιμο της κρητικής μουσικής παράδοσης με τις μουσικές του κόσμου.

Βασίλειος Δραμουντάνης

Νικόλαος Καλλέργης