Η εργασία των ενόπλων φρουρών εμπορικών πλοίων σε διεθνή ύδατα

Το επάγγελμα του ενόπλου φρουρού: Πρόσληψη και εκπαίδευση

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Εγώ είμαι η Δανάη. Χάρηκα, είσαι o; Καλησπέρα, Δανάη. Είμαι ο Χρήστος. Και πού γεννήθηκες, Χρήστο; Γεννήθηκα εδώ, στην Αθήνα. απελευθερώσουνε τα μέλη του πληρώματος, να παραδώσουν το πλοίο, να παραδώσουν το εμπόρευμα, αν το έχουνε πάρει ή υπεξαιρέσει και τα λοιπά.

Τα πρωτόκολλα προστασίας του πλοίου

00:11:00 - 00:26:25

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είχες κάποιο περιστατικό που να φοβήθηκες ή να αγχώθηκες; Θα σου πω όχι, στην ουσία όχι κάτι τρομερό. Εμάς η δουλειά μας είναι, από την σταμε μια πρόσφατη τώρα, πριν από τρεις-τέσσερις μήνες, που μάλιστα κάποιος αιχμαλωτίστηκε κιόλας, ένοπλος φρουρός. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Οι συνθήκες διαβίωσης σε ξηρά και θάλασσα

00:26:25 - 00:37:52

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Από εκεί και πέρα, η διαβίωση μας πάνω στα βαπόρια είναι πολύ καλή, ειδικά τα ελληνικά βαπόρια είναι σε πολύ καλό επίπεδο και από πλευράς έμλι ψυχραιμία χρειάζεται, αντιμετωπίζονται όλα. Όσο πιο έτοιμος είσαι και όσο πιο ψύχραιμος, τόσο το καλύτερο. Ωραία, ευχαριστώ. Παρακαλώ.

Περίληψη

Ο αφηγητής, o οποίος έχει εργαστεί ως ένοπλος φρουρός σε εμπορικά πλοία διεθνών υδάτων, μας παρέχει μία περιγραφή του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Αφότου αναλύσει τη διαδικασία πρόσληψης σε σχετική εταιρεία και τη μέθοδο εκπαίδευσης σε αυτόν τον τομέα, διατρέχει βήμα προς βήμα τα πρωτόκολλα δράσης μίας ομάδας ενόπλων φρουρών εν πλω στη δυνητική περίπτωση εμφάνισης απειλής. Κλείνει την αφήγησή του με την απόδοση της καθημερινότητας και των ευρύτερων συνθηκών διαβίωσης, εντός και εκτός υπηρεσίας, αλλά και με μία συμβουλή προς κάθε ενδιαφερόμενο μελλοντικό επαγγελματία ασφαλείας σε καράβι.

Χρήστος "Ψευδώνυμο"

Δανάη Χαραλαμπίδη