«Όχι, δεν μπορώ να συγχωρήσω!»: Κρατούμενη στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν

Αναμνήσεις από το στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλσεν και επιστροφή στο στρατόπεδο το 2016

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ονομάζομαι Νεστορίδης Ιάσονας, βρίσκομαι με την κυρία Ρίνα Ρεβάχ στην Πυλαία. Έχουμε Σάββατο 26/02 του 2022. Κυρία Ρεβάχ καλησπέρα.  Καλητον άντρα μου, πολύ ωραία ταξίδια. Αυτό ήταν το πιο συγκλονιστικό ταξίδι που έχω κάνει στη ζωή μου. Θα σου δείξω μετά φωτογραφίες ας πούμε.

Everyday LifeFamilyBiographiesWarTravelRacism and StereotypesFriendship
Αρχιραββίνος Μπαρζιλάι

Οικογενειακή φωτογραφία

Απελευθέρωση από τους Ρώσους και μεταφορά στο Tröbitz

00:15:00 - 00:23:08

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Φεύγω από το ταξίδι τώρα, ξαναγυρίζω στο στρατόπεδο. Ένα βράδυ ακούγονται φωνές, ακούγονται τα snell, raus, τα μόνα γερμανικά που μου μείνανκεί απομνημόνευα τα μαθήματα. Κάτω από το τραπέζι με τα μαξιλάρια του καναπέ είχα κάνει έναν χώρο δικό μου. Δεν έβλεπα, δεν άκουγα κανέναν.

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και σχολικά χρόνια

00:23:08 - 00:29:30

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Όταν ήρθε η ώρα να πάω στο σχολείο, ήμουνα ακόμα ξυρισμένη. Βεβαίως το πράσινο παλτό όχι, αλλά τα μαλλιά ξυρισμένα, τα βουζούνια στον αέρα. πάρα πολύ! Πάρα πολύ αγάπησα τα σχολικά μου χρόνια. Τα ξέχασα τα πρώτα χρόνια, τα ξέχασα. Μετά ήμουν τόσο ευτυχισμένη, μάθαινα, ρουφούσα.

Η σχολή Σχινά

Λιθογραφία της σχολής Σχινά.

Μετάβαση στην Αργεντινή, επιστροφή και συνέχεια στο σχολείο

00:29:30 - 00:36:15

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Σε κάποια στιγμή της ζωής μας εδώ ο πατέρας μου που δεν ησύχαζε, γιατί πίστευε ότι ο πόλεμος θα επαναληφθεί, να πω ότι είχε τρομερό πρόβλημαν κύριο Γουργούτη. Οι γονείς μου ούτε καν ήξεραν τι κάνω. Και μπαίνω κανονικά στην τρίτη γυμνασίου. Αυτά όσον αφορά τα σχολικά μου χρόνια.

Τo ταξίδι στα στρατόπεδα του Άουσβιτς, της Τρεμπλίνκα και του Μπέργκεν-Μπέλσεν

00:36:15 - 00:57:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να ρωτήσω κάτι;  Ναι. Ποιες γλώσσες μιλούσατε από όταν γυρίσατε από το Μπέργκεν-Μπέλσεν μέχρι και-  Εγώ μεγάλωσα μιλώντας και γαλλικά, γι από τον Ίζη μου, γνώρισα αξιόλογα παιδιά που ενδιαφερόταν. Αυτό το τηλεφώνημα στη γιαγιά τους που δεν άκουγε, ακόμα το έχω στα αυτιά μου.

Το σπίτι τους, η επιστροφή εκεί, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και γιατί δεν της έπαιρναν συνέντευξη

00:57:31 - 01:02:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μάλιστα. Να κάνω μία ερώτηση, να γυρίσουμε λίγο στην αρχή. Όταν γυρίσατε στη Θεσσαλονίκη, ήσασταν περίπου 6 χρονών;  Ναι. Μπήκατε στη διαδάω καλύτερα», αλλά η σοκολάτα ήταν πολύ ωραία, ήταν γλυκιά, δεν ήξερα και τη γεύση της. Έλεγα: «Καλύτερα μην μιλάς, κινδυνεύεις λιγότερο».

Αναμνήσεις από το στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλσεν, το σχολείο και ο ρατσισμός

01:02:09 - 01:11:38

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Άλλες αναμνήσεις από τον χώρο του Μπέργκεν-Μπέλσεν έχετε; Μυρωδιές-  Ένα τραγούδι, το θυμόμουν όταν ήμουνα μικρή, τώρα το ξέχασα. Και επίση να θρηνήσω και αυτούς που κάηκαν εκεί μέσα, μόνο και μόνο γιατί είχαν μία άλλη θρησκεία. Δηλαδή, αν υπάρχει κάτι παράλογο σε αυτή τη ζωή!

Απόσπασμα κειμένου για το ολοκαύτωμα, ο πατέρας της και εβραϊκοί τάφοι

01:11:38 - 01:15:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Διαβάσατε ένα απόσπασμα-  Ναι. Έχω γράψει ένα κείμενο και θέλω να σας διαβάσω, δεν μπορώ να το διαβάσω όλο, άλλωστε είναι λίγο πολύ αυτά ποέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;  Νομίζω όχι.  Ε τότε έχουμε τελειώσει νομίζω.  Ναι.  Σας ευχαριστώ πολύ!  Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Περίληψη

Η Ρίνα Ρεβάχ μιλάει για τις αναμνήσεις της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν, για την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη και για το ταξίδι-φόρο τιμής στους νεκρούς του ολοκαυτώματος που πραγματοποίησε αργότερα με τον εγγονό της.

Ρέινα Ρεβάχ

Ιάσονας Νεστορίδης