«Πολέμησα τον Γερμανό, αλλά όχι τον Έλληνα»

Τα βιώματα σαν μέλος του εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ.

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ερευνήτρια: Νίκη Φωτιάδου, 15 Οκτωβρίου 2019. Αφηγητής: Γεώργιος Ασλανίδης, Γιαννιτσά. Καλή σας ημέρα, κύριε Γεώργιε.  Καλημέρα.  Θα θέστο Γραμματικό, ναι. Θύματα είχε; Ε; Θύματα δεν, τραυματίες μερικοί. Μου φαίνεται οι Γερμανοί ήσαν λίγο τραυματισμένοι, οι δικοί μας όχι.

FamilyLocal HistoryWarMilitary

Οι σφαγές στο δυτικό Βέρμιο και η καταδίωξη

00:08:00 - 00:20:33

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και οι Γερμανοί γύρισαν, πήγαν στο χωριό, στον κάτω μαχαλά, στον ποντιακό μαχαλά, κάθισαν εκεί πέρα, ήτανε η ώρα 15:00-16:00 το μεσημέρι, κάια καμένα, ρημαγμένα κι εγώ έμεινα εκεί πέρα σε ένα αυτό, είχαμε μια καλύβα, σαν στάβλος ήτανε κι εκεί μέσα έμενα εγώ, όταν κρυβόμουν εκεί.

Η δράση κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο

00:20:33 - 00:27:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ενώ η οικογένεια παρέμεινε στο Φιλώτα; Ναι, στο Φιλώτα; Όχι, μετά ήρθαν στο χωριό η οικογένεια, αλλά δημιουργήθηκε ο Εμφύλιος. Ο Εμφύλιος λοι χτίσανε από μια καλύβα, χτίσανε και σιγά-σιγά το χωριό ξαναέγινε, ας πούμε, έγινε όπως είναι τώρα, ωραίο. Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ.

Περίληψη

Ο Γεώργιος Ασλανίδης, γεννημένος στους Πύργους Κοζάνης από Πόντιους γονείς, αναφέρεται στην οργάνωση της Αντίστασης στα χωριά του δυτικού Βερμίου και στη ζωή του κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Περιγράφει, συγκεκριμένα, την κατάταξή του στον εφεδρικό Ε.Λ.Α.Σ., τις μάχες και τις γερμανικές ενέδρες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, καθώς και τα όσα οδήγησαν στις ομαδικές σφαγές των μαρτυρικών χωριών της περιοχής. Συνεχίζει με τα γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου, με την αιτιολόγηση του γιατί δεν θέλησε να ενταχθεί στον τότε ένοπλο αγώνα και με την αναγκαστική μετακίνησή του στα Γιαννιτσά, προκειμένου να βρει καταφύγιο. Περιδιαβαίνει, τέλος, τις αναμνήσεις του από τα μετεμφυλιακά χρόνια και από τη γνωριμία του με τη σύζυγό του.

Γεώργιος Ασλανίδης

Νίκη Φωτιάδου