Μεγαλώνοντας τα αδέλφια μου μετά τις Σφαγές στο Μεσόβουνο

Η οικογενειακή ιστορία κατά τις Σφαγές στο Μεσόβουνο

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ερευνήτρια: Νίκη Φωτιάδου. Πτολεμαΐδα, 27 Δεκεμβρίου 2019. Καλησπέρα, κυρία Hσαΐα. Καλησπέρα σας. Για πείτε μας, πού γεννηθήκατε και πόν επιστρέψατε από την Ποντοκώμη στο Μεσόβουνο ήταν ζωντανή η μητέρα σας; Ναι. Γυρίσατε όλοι μαζί και με τα αδέλφια σας; Όλοι, όλοι μαζί.

Everyday LifeFamilyLocal HistoryWarCrime and ViolenceAgriculture-Livestock

Η ζωή μετά τις δολοφονίες των γονέων

00:12:33 - 00:23:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πότε τα δώσατε για υιοθεσία; Πότε τα δώσαμε; Όταν λίγο ησύχασε ο κόσμος. Ναι και αυτή ήθελε, αυτήν εγώ την ήξερα τη γυναίκα. Που πήρε! Με έδωσε ένα μοσχαράκι, το μεγάλωσα και το έκανα μεγάλο. Ύστερα, έκανε ένα μοσχαράκι και με εκείνο, ας πούμε, το γάλα μεγάλωσα τα παιδιά.

Η φυλάκιση κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο

00:23:09 - 00:29:32

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Κυρία Ησαΐα, μου είχατε πει ότι μπήκατε και στη φυλακή σε κάποια στιγμή. Στη φυλακή, ένα χρόνο. Πότε ήταν αυτό- Ένα χρόνο. Τι έγινε; Ν όμως, αλλά συνέχεια μας ρωτούσανε, μας ρωτούσανε. Τέτοια... Τι να κάνουμε; Όλα τα πέρασα, δόξα τω Θεώ. Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Ησαΐα.

Περίληψη

Η αφηγήτρια περιγράφει τις αναμνήσεις της από τις Σφαγές στο Μεσόβουνο. Αφού βρέθηκε ορφανή με μικρότερα αδέλφια, κλήθηκε να φροντίσει για την ανατροφή και το μέλλον τους. Αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό τόσο λόγω της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων των Γερμανών εκεί, όσο και κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Τότε η δράση της περνούσε απαρατήρητη, μέχρις ότου βρέθηκε στη φυλακή, χωρίς να γνωρίζει από ποιον και γιατί.

Ερσαΐα Χατζηιωαννίδου

Νίκη Φωτιάδου