Ο Έλληνας Κουστώ

Οι πρώτες βουτιές, η αγάπη για τη φωτογραφία και η παρατήρηση της περιβαλλοντικής καταστροφής

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Τρίτη 25 Μαΐου, βρισκόμαστε στο Περιγιάλι Κερατέας, λέγομαι Βλάχος Σταύρος. Το όνομά σας, για το τυπικό; Αλέξης Παπαδόπουλος.   Ωρρόβλημα. Πώς να μην το μεταδώσει, ζωντανό πλέον; Δεν περιοριζόταν στα λόγια μου. Μπορούσε να προσθέσει κι εκείνος τη δική του την εμπειρία.

ΘάλασσαΦωτογραφίαΔύτης/ΔύτριαΚατάδυση
Σε προετοιμασία κατάδυσης

Ο Αλέξης Παπαδόπουλος σε διαδικασία κατάδυσης

Κινηματογραφώντας τον βυθό

00:08:34 - 00:14:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να το πάρω από την αρχή. Με το βίντεο πώς ξεκινάει η σχέση σας, με το υποβρύχιο βίντεο; Η επιθυμία μου να καταγράψω σε κίνηση κάτω, το σταε ο βυθός, έκανα ομιλίες... Πιστεύω ότι ευαισθητοποιήθηκαν και στο τέλος έγινε αυτό που είπαμε, στην Ψυτάλλεια, με τον βιολογικό καθαρισμό.

Δημοσίευμα εφημ. ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευμα εποχής για τον Αλέξη Παπαδόπουλο

Εξώφυλλο περιοδικού

Ναυάγια στον βυθό – Ο κόλπος του Ναυαρίνου και η πικρή ιστορία της «Έλλης»

00:14:06 - 00:31:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Πάμε στο κεφάλαιο ναυάγια. Πώς ξεκινάει η σχέση σας με τα ναυάγια και ποια είναι τα πρώτα που καταδυθήκατε; Κοίταξε, το πρώτο μου νει να πάει! Αν ήθελε ο δήμαρχος, ευχαρίστως εγώ να ανακαλέσω και να μπορέσει να πάει εκεί. Θα το ‘θελα πάρα πολύ, πριν είναι αργά. Τέλεια.

Η αρχαία Ελίκη

00:31:42 - 00:41:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Θέλετε να μου πείτε και για την αρχαία πόλη τώρα, που έχετε;... Ζεσταθεί; Κοίταξε, πάντα μου άρεσε η έρευνα όμως. Μου άρεσε, μου άρεφημερίδες, αραβικές… Εκείνο όμως, το σημαντικότερο είναι ότι το συμπεριέλαβε το περιοδικό «Αρχαιολογία», που την ευθύνη είχε ο Ανδρόνικος.

Η λίμνη και το πηγάδι της Βουλιαγμένης

00:41:42 - 00:56:02

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Πολύ ωραία. Κλείσαμε και το θέμα Ελίκη. Θέλω να μου πείτε λίγο για τη λίμνη της Βουλιαγμένης, γιατί έχετε βουτήξει εκεί πέρα, τι ακριβώς είΌπως του το ‘πα, ήρθε Σάββατο; Τη Δευτέρα παίρνει 4 άτομα και πάει να τους βάλει μέσα εκεί και, όπως πάνε, χάθηκε αυτός και άλλα δύο άτομα.

Σκέψεις και συναισθήματα για τη διαδρομή του «Έλληνα Κουστώ»

00:56:02 - 01:03:09

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς έχετε κινδυνεύσει ποτέ στο βυθό; Δεν κινδύνευσα με την έννοια της απερισκεψίας. Ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός.  Έκανα βαθιές καταδύσειε «ο Έλληνας Κουστώ». Θα μ’ άρεσε καλύτερα να λένε «ο Γάλλος Αλέξης» εκείνον. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Παπαδόπουλε. Και εγώ σε ευχαριστώ.

Αλέξης Παπαδόπουλος

Ο αφηγητής Αλέξης Παπαδόπουλος σήμερα

Εξώφυλλο περιοδικού

Ένας σπουδαίος σκηνοθέτης κινηματογράφου ανοίγει σαμπάνια για τον αφηγητή

01:03:09 - 01:08:01

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία, πείτε μου για αυτήν την ταινία, τι ακριβώς είναι. Το BBC αποφάσισε να κάνει μία ταινία για τα Ελγίνεια. Σκηνοθέτης ήτανε ο Christopώ που πήρα; Τι να τα κάνω; «Ανοίγω σαμπάνια για σένα, Αλέξη!» Ο Christopher Miles, σκηνοθέτης πολύ μεγάλος. Τέλεια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Με τη Ζωή Λάσκαρη

Ο Αλέξης Παπαδόπουλος με την Ζωή Λάσκαρη

Περίληψη

Ο δύτης-ερευνητής Αλέξης Παπαδόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος στην υποβρύχια κινηματογράφηση στην Ελλάδα. Μέσα από τις λήψεις και τα ντοκιμαντέρ του, κυρίως για την κρατική τηλεόραση, το ελληνικό κοινό γνώρισε για πρώτη φορά τον υποβρύχιο κόσμο. Κινηματογράφησε αρχαία αλλά και νεότερα ναυάγια, σπήλαια, ενώ κατέδειξε και την καταστροφική ανθρώπινη παρέμβαση στο θαλάσσιο περιβάλλον, σε μια εποχή που αυτοί οι όροι ήταν άγνωστοι. Ανακάλυψε τα ναυάγια του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνο και τα λίγα απομεινάρια του καταδρομικού «Έλλη» στην Τήνο. Επίσης, υπήρξε πρωτοπόρος και στην ενάλια αρχαιολογική έρευνα, ανακαλύπτοντας ερείπια που εικάζεται ότι ανήκουν στη βυθισμένη αρχαία πόλη Ελίκη, στον Κορινθιακό Κόλπο. Τα μέσα της εποχής τού είχαν προσδώσει το προσωνύμιο «ο Έλληνας Κουστώ».

Αλέξης Παπαδόπουλος