Ηχώ απ' τις σπηλιές της Σύρνας

Η παιδική ηλικία στο νησάκι της Σύρνας: «Ήτε όμορφα χρόνια. Φτωχά χρόνια. Πολύ κουρασμένα»

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Είναι Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, είμαι η Ιόλη Αποστόλου, ερευνήτρια στο Istorima και είμαι στην Αστυπάλαια, με την;   Γιαγιά Ελένη. Με λάκια στη θάλασσα και κάρφωνα δερματάκια από τα ζώα που σφάζαμε και τους έκανα σαν παντόφλες.   Αυτοσχέδιες!   Να φοράνε. Ναι, παιδί μου!

Everyday LifeFamilyLocal HistoryAgriculture-LivestockΥπαιθρος
Πατέρας και κόρη

Οι σπηλιές καταφύγιο στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής

00:05:39 - 00:13:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά ήρθε ο πόλεμος. Ο πατέρας μου λόγω το νησί, βέβαια όπου ήτανε σαν σταυροδρόμι, είχε αναλάβει στην αντίσταση. Ερχόντουσαν πάνω τα πολεμιανε φίλοι με τους Γερμανούς και ξέρω ‘γω και του ‘δώσαν το ελεύθερο και ξαναπήγε πάλι. Από ‘κει και έπειτα, να σου πω τώρα για τον Άγγλο.

Η διάσωση του Άγγλου αξιωματικού - Το ζεστό αντάμωμα μετά τον πόλεμο

00:13:40 - 00:27:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να μου πείτε.   Λοιπόν, σου είπα ότι έχουμε δύο εκκλησάκια πάνω, τον Άη Γιάννη και τον ‘Αη Γιώργη. Ο Άη Γιώργης είναι ακριβώς εδώ που πας αν ο μόνος άνθρωπος που ένιωσε αγάπη και ευγνωμοσύνη. Την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που του δώσαμε, την ένιωσε και ήθελε να την ανταποδώσει.

Η μετεγκατάσταση στην Κω - Το εκκλησάκι

00:27:50 - 00:42:43

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Γιατί αν σου πω όταν τελείωσε ο πόλεμος και ήρθε η πρέσβεισα της Αγγλίας και όλοι οι πλοιάρχοι και όλοι οι πλοιάρχοι του Πολεμικού Ναυτικούε, φτιάξαμε πόρτα, πήραμε άνθρωπο, σιγά σιγά κουβαλούσαμε το τσιμέντο και τη φτιάξαμε την εκκλησία. Πήραμε τον παπά, πήγε, την λειτούργησε…

Ενότητα 5

Η επιστροφή της οικογένειας στο νησί και το ναυάγιο του πλοίου «Αθήνα» - Οι επισκέψεις των Εβραίων στο νησί χρόνια μετά το ναυάγιο

00:42:43 - 01:15:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά πια οι απελπισίες μας είχε φτάσει στο αποκορύφωμα, που λένε, και η καταστροφή και όλα μας. Ενώ είχαμε πάρει 9 καΐκιές ζώα και πήγαμε, μ«εδώ, να πουλάω τσιγάρα! Θα είχα κι εγώ ένα κότερο να πηγαίνω κάθε μέρα στη Σύρνα.»   Να σας πω…   Αυτή ήταν και η ιστορία των Εβραίων.

Εκταφιασμός Εβραίων

Ενότητα 6

Ζώντας ευτυχισμένη στην Αστυπάλαια του σήμερα - Η όμορφη οικογένεια, το περίπτερο και η επαφή με τον κόσμο που τον αγαπά και την αγαπάει

01:15:31 - 01:24:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σας πω, ερωτευτήκατε στη ζωή σας;   Εγώ;   Ναι.   Ναι, «ερωτευτήκαμε». Πώς να σου πω; Ποιο έρωτας να σας πω; Όπως σας είπα ότι ερχόν αλλά μένουν αυτά και είναι σαν να μένουμε, να μη φεύγουμε. Ευχαριστώ!   Χίλια ευχαριστούμε!   Και πάντα άξια.   Ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Η ασκέλα, οι μπανάνες και οι ανεμογεννήτριες στο νησί

01:24:23 - 01:36:19

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Τι είναι, λοιπόν, η ασκέλα, γιαγιά Ελένη;   Η ασκέλα, κόρη μου, είναι ένα φυτό που φυτρώνει τώρα το χειμώνα στα πρωτοβρόχια, που βγάζει έναΣύρνα;   Σε μία σπηλιά στη Σύρνα.   Ευχαριστώ πάρα πολύ γιαγιά Ελένη –   Έλα, κορίτσι μ’.   Για τη συμπλήρωση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Περίληψη

Η Ελένη Σαψάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σύρνα της Αστυπάλαιας. Στην αφήγησή της θυμάται τα φτωχά μα παραδεισένια παιδικά της χρόνια, την έφοδο των Γερμανών στη Σύρνα, τη διάσωση του John Foster κατά τη διάρκεια του πολέμου και την αντάμωσή τους στο πρόσφατο παρελθόν. Περιγράφει τη μετεγκατάσταση της οικογένειας στην Κω, την ανακάλυψη μιας μικρής εκκλησίας εκεί κι έπειτα, την επιστροφή τους στη Σύρνα και τη διάσωση των Εβραίων από το ναυάγιο του πλοίου «Αθηνά», το οποίο κατευθυνόταν προς την Παλαιστίνη. Μιλάει για τον πατέρα της, τον γάμο της και την πλέον ευτυχισμένη ζωή της στην Αστυπάλαια και κάνει μια αναφορά στο ζήτημα των ανεμογεννητριών στο νησί.

Ελένη Μεταξωτού

Ιόλη Αποστόλου

30/08/2020

97'

Σημείωση Επιμελήτριας:
Στη συνέντευξη η αφηγήτρια αναφέρεται στη διάσωση του πιλότου John Foster, αλλά τον αναφέρει ως Joey Foster.