Η Ειρήνη Μίσσιου αφηγείται: «Λυπούμαι τους ανθρώπους που η ζωή τους ήταν επίπεδη, χωρίς αιχμές, χωρίς τραντάγματα, χωρίς γωνίες, χωρίς εκπλήξεις»

Το όνομα Ειρήνη, ο εφιάλτης και ο πατέρας που φεύγει για το αντάρτικο

00:00:00 - 00:11:50

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλησπέρα. Γεια σου. Μπορείτε να μου πείτε πώς ονομάζεστε; Ειρήνη Παπατσαρούχα, έτσι ξεκίνησε η ζωή μου και τελειώνει με το Ρηνιώ Μίσσιτον άνθρωπο, τον σύνδεσμο που ήρθε να του δώσει τις τελευταίες οδηγίες και δεν τον ξαναείδα ποτέ πια τον πατέρα μου. Εκείνο το βράδυ έφυγε.

FamilyBiographiesLocal HistoryΥπαιθρος
Φωτογραφία της Ειρήνης

Από τα παιδικά χρόνια της Ειρήνης Μίσσιου

O Εμφύλιος, οι φυλακίσεις, το αδέσποτο και τα δύσκολα παιδικά χρόνια

00:11:50 - 00:45:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μετά άρχισαν οι φυλακίσεις, αλλά στο Σουφλί δεν υπήρχαν φυλακές. Υπήρχαν, όμως, πάρα πολλές οικογένειες που είχαν συζύγους, γιους και γαρι που άλλαξαν τα σχέδια, όχι εξαιτίας μου, αλλά λόγω άλλων παραγόντων, ήθελα να γίνω αρχιτέκτων. Αυτό με ενδιέφερε. Η φιλολογία ήρθε μετά.

«Πατρός ορφανή», το σχολείο, η εκδίκηση και η αρχική επαφή με την αριστερά

00:45:14 - 01:11:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και πάνω, λοιπόν, στο καλοκαίρι, που έχω δώσει εξετάσεις και που έχω περάσει στο Γυμνάσιο, μοναχούλα, χωρίς κανέναν δίπλα μου, βγαίνει η μαμ εδώ». Και λέω: «Κάντε κάτι για να μπορέσει να πάει κι αυτή». Μία υποτροφία. Αλλά μπορούσαν; Δεν μπορούσαν. Οπότε, το πανεπιστήμιο πάπαλα.

Πορτρέτο Ειρήνης Μίσσιου

Η αφηγήτρια Ειρήνη Μίσσιου

Τα βιβλία, η Ε.Δ.Α και η εξορία

01:11:55 - 01:35:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το πανεπιστήμιο δεν μπορούσα να το πλησιάσω για λόγους οικονομικούς. Δεν είχα λεφτά για να κατέβω στη Θεσσαλονίκη με τίποτα. Μπορούσα να πάωφωνείτε; Σε τι δεν συμφωνείτε; Αυτά. Υπάρχουν και πολλά άλλα. Υπάρχουν και πολλά άλλα, αλλά νομίζω πως έχω εξαντληθεί. Έχεις καμία ερώτηση;

Ο Χρόνης Μίσσιος, οι κόντρες, το φόρεμα και το σενιάρισμα του Μεσογειακού Σοσιαλισμού

01:35:10 - 02:06:00

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ήθελα να ρωτήσω αν θέλεις να μας πεις και για το Χρόνη μερικά πράγματα. Για το Χρόνη! Ναι! Πώς γνωριστήκατε; Για το Χρόνη… ο Χρόνης για μριστεράς και τα έκανε κουρελού. Διατήρησε το «μέσον» και το «δικό μας παιδί». Άρα ποια αξιοκρατία; Εγώ μία ζωή αγωνιζόμουνα για αξιοκρατία.

Η σχολή Βρεφονηπιοκόμων, η διδασκαλία και η ΕΡΤ

02:06:00 - 02:23:56

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Δίδασκα στη Σχολή Βρεφονηπιοκόμων. Εκεί δεν υπήρχε πρόγραμμα, γιατί αυτές τις σχολές… μάλλον, ανήκε σ’ εκείνες τις σχολές που ήταν υπό την εην ΕΡΤ. Τι άλλο μένει να πούμε; Πειράζει που καμιά φορά κάνω άλματα στο χρόνο, μπρος και πίσω; Όχι. Καθόλου. Μνήμη είναι αυτή. Συγκίνηση!

Η Σοβιετική Ένωση, ο Μίκης και η ξανθιά

02:23:56 - 02:43:49

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Αν θυμάμαι καλά, στην προσυνέντευξη, στο Καπανδρίτι μου είχες πει ότι κάποια στιγμή είχατε 7 χρόνια να βρεθείτε με το Χρόνη; Ή θυμάμαι λάθοςα υποχρεώνει τους νέους να μαθαίνουν την ιστορία της. Όμως, την αγνόησαν όλοι και νομίζω πως δεν είναι τυχαίο. Ήταν κάτι που τους ξέφευγε.

Το Πολυτεχνείο, η 21η Απριλίου, η εξακρίβωση στοιχείων, ο ιππόδρομος και η Γυάρος

02:43:49 - 03:21:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το ίδιο πιστεύω και για το Πολυτεχνείο. Ισχύουν, βεβαίως, όλα αυτά. Ισχύει η τραγωδία της Κύπρου. Η ευθύνη του στρατιωτικού καθεστώτος της Ει. Όταν πέρασαν οι δημοσιογράφοι του STERN, ήμασταν σε αυτό το θάλαμο. Έτσι… η Γυάρος. «Μη δώσει ο Θεός τον άνθρωπο όσα μπορεί να αντέξει».

Η θητεία στην ΕΡΤ, ο Χάρης και η Stormy Jr.

03:21:39 - 03:37:11

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θέλεις να μας πεις λίγα περισσότερα για… Ναι. Ναι. Ξαναγυρνάμε στη θητεία μου στην ΕΡΤ, όπου πήγα το '74, με τη Μεταπολίτευση, μαζί με τον ις απουσίες και με τις ακυρώσεις, αλλά c’ est la vie. Ευχαριστούμε πάρα πολύ Ειρήνη. Καλό βράδυ. Να σαι καλά. Εγώ ευχαριστώ. Καλή δουλειά.

Περίληψη

Η Ειρήνη Μίσσιου μας αφηγείται την, όπως μαρτυρά η ίδια, γεμάτη γωνίες ζωή της, μία ζωή γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια. Ταξιδεύουμε μαζί της στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, στα παιδικά χρόνια της Ειρήνης, τα οποία σημαδεύονται από την επιλογή του πατέρα της να πάει στο αντάρτικο και το στίγμα των πολιτικών πεποιθήσεων της οικογένειας της στη ζωή της, μία ζωή που, τότε, ήταν γεμάτη φτώχεια. Ακολουθούμε την Ειρήνη και στα σχολικά της χρόνια, όπου κατάφερε να πάρει την "εκδίκηση της" ούσα μία εξαιρετική μαθήτρια. Σιγά-σιγά, μαθαίνουμε για την πολιτική δραστηριοποίηση της και τη γνωριμία της με το Χρόνη Μίσσιο. Βλέπουμε, καθαρά, τη μεγάλη αγάπη τους, που καθόρισε και τους δύο και τα βάσανα που πέρασαν, καθώς φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Ακούμε για την όμορφη και συνάμα σκληρή Γυάρο και για τη μαργαρίτα στο πέτο της. Παρακολουθούμε τη σχέση της αφηγήτριας με διάφορα μέλη της Αριστεράς και τις περιπέτειες της κατά τη διάρκεια της Χούντας και του Πολυτεχνείου. Γνωρίζουμε μέσα από τα μάτια της το Μίκη Θεοδωράκη και μαθαίνουμε για τη δουλειά της στην τηλεόραση, τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο. Τέλος, γνωρίζουμε το σκύλο της το Χάρη, τη Stormy τη θυελλώδη και ταξιδεύουμε μαζί με την Ειρήνη στους φόβους της, τις ενοχές και τις χαρές της.

Ειρήνη Μίσσιου

Δημήτριος Κολοβός

Tags
Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) ΑδέλφιαΑδέσποταΑντάρτικοΑριστεράΓονείςΔιαδηλώσειςΔιδασκαλίαΔικτατορίαΔολοφονία Γρηγορίου Λαμπράκη (1963)Εθνική ΑντίστασηΕξορίαΕπανάστασηΕ.Π.Ο.Ν. (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων)ΖώαΜίκης Θεοδωράκης (1925-2021)ΚομμουνισμόςΚομμουνιστέςΛαμπράκισσεςΜητέραΟικογενειακή ΙστορίαΟικόσιτα ΖώαΌπλαΠΑ.ΣΟ.Κ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα)Παιδικά ΧρόνιαΠατέραςΠοίησηΠολιτικές ΑπόψειςΠολιτικοί ΚρατούμενοιΠολιτικοί ΠρόσφυγεςΠολυτεχνείο 1973ΠορείεςΡαδιοφωνίαΡαδιόφωνοΣκυλίΣοβιετική ΈνωσηΦιλοσοφίαΦτώχειαΧούνταΠιστοποιητικό Κοινωνικών ΦρονημάτωνΕ.Ρ.Τ. (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)ΣύλληψηΔίκηΠολιτικοί Εξόριστοι ΠολιτικοποίησηΣτρατοδικείοΡαδιοφωνικός ΠαραγωγόςΦυλακήΕ.Δ.Α. (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά)Σοσιαλιστικό Καθεστώς21η Απριλίου 1967ΓυάροςΔιάσπαση Κ.Κ.Ε. (1968)Χρόνης Μίσσιος (1930-2012)Φυλακές ΑλικαρνάσσουΝεολαία Ε.Δ.Α.

Σημείωση του Ερευνητή:
Στην εισαγωγή έχει ειπωθεί λανθασμένα πως ήταν Τρίτη ενώ ήταν Δευτέρα.