Αναζητώντας χαμένους θησαυρούς στα βουνά της Ελλάδας

Το αντάρτικο στην περιοχή και τα πράγματα του Βελουχιώτη

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Είναι Σάββατο 20 Νοεμβρίου, λέγομαι Βλάχος Σταύρος, είμαστε στη Λίμνη Πλαστήρα, το όνομά σου; Βάιος Σερέτης. Ωραία, Βάιε, ευχαρισιά-αριστερά με τα κιβώτια, τα οποία μπορούσε να περιέχουν πυρομαχικά, κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, πολεμοφόδια και μερικές φορές και χρήματα.

Το πως δημιουργήθηκε η περιέργεια προς αναζήτηση

00:03:39 - 00:06:17

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε εσένα ως παιδί, πώς άρχισε σταδιακά να σου δημιουργείται αυτή η περιέργεια προς την αναζήτηση; Επειδή ήμουνα σ’ αυτή την περιοχή, άρκόπους, πήγαινε κάνε την κατασκήνωσή σου, έχεις το μηχάνημα, άσ’ τους αυτούς να παίζουν κι εσύ θα ψάξεις εκεί που σου είπα». Ωραίες εποχές.

Τα πρώτα αντικείμενα, και ο «χρυσός» της περιοχής την περίοδο της Κατοχής

00:06:17 - 00:09:55

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Θυμάσαι το πρώτο σου αντικείμενο που βρήκες και τι ήταν αυτό; Το πρώτο αντικείμενο που βρήκα ήταν κάλυκας. Το δεύτερο αντικείμενο που βρήκνα καλυτερέψω τη ζωή μου. Διότι, αν είχα βρει τόσα πολλά χρήματα, σίγουρα δεν θα ήμουν εδώ να κάνω αυτή τη συνέντευξη. Να το πούμε κι αυτό.

Ο «κρυμμένος θησαυρός» ενός ζευγαριού ανταρτών που δεν βρέθηκε ποτέ, για χάρη του κόμματος

00:09:55 - 00:15:13

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Έχεις κάποια, έτσι, ιστορία να μας αφηγηθείς για κάποια εύρεση; Ιστορίες για εύρεση. Για πράγματα τα οποία έχω βρει εγώ ή για πράγματα πματα. Και δεν θα καταλήξουν πουθενά. Θα τα φάει το μαύρο χώμα. Τώρα, αν θες ιστορίες που έχουμε βρει, ναι, έχουμε βρει, λίγα κομμάτια όμως.

Οι πληροφορίες, η ιστορική βαρύτητα και το σκεπτικό για την εύρεση αντικειμένων των ανταρτών

00:15:13 - 00:22:44

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οι πληροφορίες δηλαδή τι μπορεί να ’ναι, πες μας ένα παράδειγμα. Κι από πού προέρχονται αυτές οι πληροφορίες; Οι πληροφορίες ως επί το πλεδεν μπεις λοιπόν σ’ αυτή τη λογική, δεν μπορείς να καταλάβεις και τι συμβαίνει και τι σημαίνει αντάρτικη ιστορία, κρύψη και όλα τα σχετικά.

Το σκεπτικό και οι κακοί χειρισμοί των αρχάριων θησαυροκυνηγών

00:22:44 - 00:27:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Οπότε, κάποιος αρχάριος που το κάνει αυτό, που δεν συνειδητοποιεί αυτά τα πράγματα, τι μπορεί να προκαλέσει; Και πώς ψάχνει αυτός…   Πρώτα με σκοπό, μόλις θα ’ρθει η κατάλληλη στιγμή, να παν να τα βγάλουν, να τα πάρουν για να τα χρησιμοποιήσουν όπως ήταν να τα χρησιμοποιήσουν.

Η ιστορία του «αναλόγιου»

00:27:06 - 00:29:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Πες μας δηλαδή μια ιστορία γι’ αυτό, αυτό με το… το αναλόγιο, ας πούμε, ήταν πολύ χαρακτηριστικό. Το αναλόγιο είναι μία περίεργη ισταφέρει να σπάσει τον κώδικα. Όπως και να ’χει, κάποιος πήγε πρώτος. Από κει κι ύστερα δεν μας αφορά. Καλοφάγωτα να είναι, καλά να περνάει.

Οι αντάρτικοι «θησαυροί» στην Ελλάδα

00:29:39 - 00:31:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Και μου ’πες ότι έχει τύχει φορές που έχετε βρει και κάποια πτώματα, στα βουνά ειδικά. Ναι, ναι. Έχουν βρεθεί. Εντάξει, εδώ είναι λίγο σοβ, είναι ένα μέρος ή μέρη όπου δεν μπορείς να πηγαίνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή για να κάνεις τη διόπτευσή σου. Αναγκαστικά θα πάρει χρόνια.

Η οπτική του αφηγητή ως θησαυροκυνηγός

00:31:40 - 00:36:42

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσύ προσωπικά θα συνεχίσεις να το κάνεις αυτό; Και γιατί; Μέχρι να μην μπορώ άλλο πλέον. Δεν ψάχνω αποκλειστικά χρυσό. Δεν ψάχνω αποκλειστ θανάτων και ατυχημάτων. Είναι… θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες. Ωραία. Μια χαρά. Κάτι άλλο δικό σου, προσωπικό, έχεις; Κάποια ιστορία άλλη;

«Το πορτοφόλι του αντάρτη»

00:36:42 - 00:39:40

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να σου δείξω το πορτοφόλι του αντάρτη. Θα έρθεις κοντά όμως να το κάνουμε αυτό. Θα το δούμε και πιο κοντά, να το δώσω στα χέρια σου να το κρατήσω έτσι. Γιατί είναι και σημαντικός αριθμός, έχω τρία παιδιά, είναι τα τρία μου παιδιά. Το γούρι μου. Τέλεια. Μπράβο, Βάιε, μια χαρά.

Περίληψη

Ένας κυνηγός θησαυρών αφηγείται ιστορίες γύρω από την αναζήτηση, στα ελληνικά βουνά, κρυμμένων λιρών, χρυσού και άλλων αντικειμένων από την περιόδο της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου.

Βάιος Σερέτης