Ιστορία αλληλεγγύης στην Κατοχή

Τα παιδικά χρόνια

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα, θα μου πείτε το όνομά σας; Ναι, είναι Τάσος Τσενεμπής. Ωραία, είναι Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου του 2021, είμαι με τον κύριο Τάσο οια ώρα και μετά και να ’χουμε και πολύ φωτισμό μέσα σπίτι. Βέβαια ηλεκτρικό δεν είχαμε, είχαμε τις λαδοφωτιές μας ή τις φωτιές πετρελαίου.

Η γνωριμία με τον Ιταλό και η παραμονή του Ιταλού στην Κέρκυρα

00:02:44 - 00:07:21

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ένα βράδυ, και μπαίνω στην ιστορία μας, ένα βράδυ εκεί που καθόμαστε μέσα σπίτι, ακούω ένα τακ τακ, ένα χτύπημα στην πόρτα. Πάει ο πατέρας μον παραδίδει στον Δεσπότη. Ο Δεσπότης με κάτι τηλέφωνα και λοιπά, τον εστέλνουνε στις φυλακές, όπου ήτανε ο τόπος συγκέντρωσης. Τον χάσαμε.

Οι επιστολές και η συνάντηση

00:07:21 - 00:19:06

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μετά από πολλές μέρες, μπορεί να πω και ένα μήνα, φτάνει ένα γράμμα στο χωριό στο όνομα του πατέρα μου. Από τον Fabbri. Αυτός λεγότανε Fabbr και πέρα ήταν θέμα δικό του και της Ιταλίας, του κράτους του. Πώς θα το χρησιμοποιήσει. Πάντως έκανε και τον κομματάρχη τότε εις το χωριό!

Τα χρόνια στην Ιταλία

00:19:06 - 00:26:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Εσείς ποια χρονιά πήγατε Ιταλία πρώτη φορά; Πρώτη φορά επήγα το '61-'62. Κάπου εκεί. Και τη γλώσσα τη γνωρίζατε ή τη μάθατε αφού μείνατε στην Ιταλία. Φιλοξενούμενος από αυτούς. Αλλά βέβαια αυτό είναι ένα μεσοδιάστημα πολλών ετών. Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ. Τίποτα, κυρία μου.

Περίληψη

Μια οικογένεια από το χωριό Νυμφές της Κέρκυρας, την περίοδο της Κατοχής, φιλοξενεί κρυφά και βοηθά έναν Ιταλό στρατιώτη για να μην πέσει αυτός στα χέρια των Γερμανών. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο γιος της οικογένειας πηγαίνει για σπουδές στην Σιένα της Ιταλίας. Πρώτο του μέλημα ήταν η αναζήτηση του Ιταλού στρατιώτη. Ο κύριος Τάσος αφηγείται με συγκίνηση τη συνάντησή τους, καθώς και τις φιλικές σχέσεις που ανέπτυξε με τους Ιταλούς τα χρόνια που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία.

Αναστάσιος Τσενεμπής

Σοφία-Αναστασία Δραγανίγου