«Είμαστε η τέταρτη γενιά πατσατζίδων στη Θεσσαλονίκη»

Η πρώτη επαφή με την τέχνη του πατσά ως παιδί

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Καλημέρα, είναι Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, είμαι με τον κύριο Ευθύμη Περδίκη, βρισκόμαστε στο πατσατζίδικο «H Πάντερμος» στους Αμπελόκηπουν μπορείς και αντέξεις το δεκάλεπτο αυτό, μετά συνηθίζεις και δεν καταλαβαίνεις. Μπορεί να τη μυρίζει άλλος αλλά εσύ δεν την καταλαβαίνεις.

Η «Πάντερμος»

00:16:45 - 00:19:23

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Το μαγαζί εδώ, την «Πάντερμο», πότε την ανοίξατε είπατε; Η «Πάντερμος» άνοιξε το 2000, το 2001 άνοιξε. Λοιπόν... Ξεκινήσαμε αυτό μετά που Δεν ήταν δηλαδή εκείνο το κυριλέ που πήγαινες στην ανατολική πλευρά και σε κοιτούσε ο άλλος και σε κοιτούσε λίγο έτσι και έλεγε… εντάξει.

Τι είναι ο πατσάς

00:19:23 - 00:23:27

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ωραία. Θα ήθελα να συζητήσουμε λίγο και για τον πατσά τώρα. Έτσι λίγο πιο σφαιρικά. Τι ακριβώς είναι ο πατσάς για όσους δεν ξέρουν; Ο πατσσικά οι μηχανές τώρα είναι με αριθμούς, όλο ανοξείδωτα είναι, έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει πάρα πολύ αλλά έχει αλλάξει και η γεύση του πατσά.

Τα σφαγεία

00:23:27 - 00:28:10

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση έτσι όπως περιγράφετε τα σφαγεία. Επειδή κι εγώ δεν έχω εικόνα, πώς ήταν ο χώρος μέσα που λέτε ότι ήσασταν, πο Θεσσαλονίκης και ήμουν ο μόνος που δεν μπήκε, εγώ και άλλα 13 άτομα, που δεν μπήκαμε με μέσο. Κλείσαν και μπήκα ενώ όλοι μπαίνανε με μέσο.

Ο πατσάς τότε και σήμερα και οι προτιμήσεις των πελατών

00:28:10 - 00:38:39

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Να επιστρέψουμε λίγο στον πατσά. Θα θέλετε να εξηγήσετε ποια είναι η διαδικασία παρασκευής του; Η διαδικασία παρασκευής είναι από την ώρα θα πάρω μπιζέλια, θα πάρω μοσχάρι, θα πάρω χοιρινό, θα πάρω… Ένα καζάνι είναι που βράζουν όλα μαζί, παίρνεις τα κομμάτια και τα σερβίρεις.

Το σερβίρισμα του πατσά και η πελατεία

00:38:39 - 01:04:31

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Ο κόσμος εδώ πως προτιμάει το πατσά; Με κόκκινο, άνευ; Οι περισσότεροι τον κλασσικό, με όλα, από όλα μέσα. Είναι και μερικοί τους οποίους άδες γιατί έχουμε το delivery, που δεν μπορούν να μετακινηθούν, αναγκαστικά, αναγκαστικά τους εξυπηρετούμε εμείς με το delivery που έχουμε.

Οικονομική κρίση, κορονοϊός και ανατίμηση

01:04:31 - 01:13:14

Απόσπασμα Απομαγνητοφώνησης

Μιας και το αναφέρατε, να περάσουμε λίγο και στο πόσο επηρέασε την επιχείρηση σας και η κρίση η οικονομική κι έπειτα ο Covid. Με το που ξεία. Κύριε Ευθύμη εγώ είμαι καλυμμένη. Αν θέλετε εσείς να προσθέσετε κάτι. Όχι εντάξει είμαστε.  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εντάξει είμαστε!

Περίληψη

Ο κύριος Ευθύμης είναι πατσατζής. Η σχέση του με τον πατσά ξεκινά ήδη από την παιδική του ηλικία, αφού κατάγεται από οικογένεια πατσατζήδων. Με την οικογένειά του είναι η τέταρτη γενιά πατσατζήδων ενω τα τελευταία πολλά χρόνια διατηρεί το πατσατζίδικο «Πάντερμος», στην περιοχή των Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη. Μας περιγράφει πώς ήταν παλιά τα σφαγεία και τι αναμνήσεις έχει από μικρός, πώς ήταν ο πατσάς τότε και πώς είναι σημερα καθώς και ιστορίες που εκτυλίσσονται στο ιστορικό του πατσατζίδικο.

Ευθύμιος Περδίκης

Χριστίνα Καραδήμου

31/03/2022

73'

Επισήμανση της ερευνήτριας:
Σημαντικό εγχειρίδιο στην συγκεκριμένη συνέντευξη, υπήρξε το φανταστικό βιβλίο της Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη με τίτλο «Τα Πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης».